Бременност

Ползи от пробиотиците

Хипократ е казал: „Всички болести започват от червата”.

Ползи от пробиотиците

Думите на бащата на медицината са показателни за значимостта на здравето на храносмилателната система, за което с особено внимание се грижат бъдещите майки. Поддържайки отличен храносмилателен тракт, те ще дадат живот на здрави бебета и могат да избегнат усложнения по време на деветте месеца и интервенции при раждането.

„Добрите бактерии”

Сред доказаните средства за подпомагане на храносмилането са пробиотиците. Наричани „добрите бактерии”, те имат ключова роля за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

Пробиотиците носят безброй ползи за бременните жени. Те намаляват риска от:

1. Прееклампсия

Според проучване на Норвежкия институт по обществено здраве, ежедневната консумация на пробиотик на млечна основа значително редуцира опасността от възникване на състоянието.

2. Гестационен диабет 

Това се дължи на способността на полезните бактерии да понижават нивата на кръвната захар.

3. Вътрематочно ограничаване на растежа на плода

Пробиотиците помагат за намаляването на C-реактивен протеин, чиито повишени нива се свързват с ниско тегло на новороденото.

4. Бебешка екзема

Ако в организма на майката преобладават пробиотичните бактерии, тя ще ги прехвърли на мъничето по време на бременността и по-късно чрез кърмата, като така ще го предпази от появата на дерматит.

Сила за двама

Пробиотиците са в основата на силния имунитет на детето, подобряват бариерната функция на лигавицата на червата и възстановяват чревната флора след прием на антибиотици. Незаменими и за мама, и за бебе, можете да ги откриете в някои храни: кисело мляко, кефир. Добър избор са и добавките, съдържащи различни щамове пробиотични бактерии. Те са своеобразен щит срещу токсини и други вредни вещества, които попадат в червата чрез храната.     

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: