Здраве

Ползи от пълзенето

Почти всяко дете преминава през фазата на пълзенето – между петия месец и годинката.

Ползи от пълзенето

Този етап е изключително важен за всяко бебе, защото именно той спомага за това младото и неукрепнало още тяло да стане по-силно и по-издръжливо, подготвяйки го за следващата фаза – прохождането.

Два етапа на пълзене

Пълзенето при бебетата се разделя основно на два етапа. Първият се състои в провлачването по повърхността по коремче, а вторият вече касае същинското пълзене, което включва подпиране на ръце и крака. Всеки от двата има своите ползи за укрепването на бебешкото тяло. Първият етап е важен при развитието на мускулния тонус. Посредством него се развиват и уменията за хващането и пускането на различни предмети. Развиват се и визуалните умения – детето фокусира играчката и успява да се ориентира в пространството, преценявайки дали ще успее да достигне до нея.

Вторият етап в пълзенето започва, когато бебето започне да повдига коремчето си. Повдигането става чрез мускулатурата на ръцете, краката и гърба, а това води до засилване на тази мускулатура. Пълзенето оказва влияние и на фините моторни умения – то не само използва ръцете си, за да се придвижи до обекта, който е неговата цел, а и успява да докосне и вземе този предмет в ръцете си.

Ползи от пълзенето

Пълзенето помага на бебето да се ориентира в пространството. Направило първите си „крачки“ по пътя към желания предмет (най-често играчка), то вижда, че перспективата от дивана е различна от мястото, на което е в момента. Така започва да разбира, че някои предмети са по-близо от други. Именно възможността му да се придвижи до различните предмети и да ги докосне, му помага да разбере много повече за заобикалящите го вещи – опознава големината, формата, материала и т.н. С времето започва да преценява дали може чрез пълзене да достигне до един предмет, или не.

Освен това, пълзенето му помага да развие визуалните си умения. То непрекъснато мести погледа си към близки и далечни предмети, а това изисква от него да настрои фокуса си. Фокусирайки ги, детето развива мускулите на очите си и подобрява бинокулярното зрение (изображението да се възприема от двете очи като един образ).

Пълзейки, детето се учи как да координира двете полукълба на мозъка си и оттам да движи едновременно лявата и дясната половина на тялото, достигайки до желаната играчка. Това изгражда основата за умения, изискващи моторна координация. Пълзенето спомага и да се изгради естествената извивка на гръбначния стълб.

Пълзенето влияе дори и върху емоционалното развитие на бебето. По време на този период то само може да определя целите, до които иска да достигне. Това, от една страна, увеличава възможността за достигане до целта, но от друга, да се сблъска с неуспеха. Определянето на цели и достигането им, или неспособността да се достигнат, засяга емоционалното развитие и в известна степан оказва влияние върху чувството за увереност.

Как да стимулирате бебето да пълзи

Както сами можете да се убедите, този етап е важен за развитието на вашето бебе. Бихте могли да му помогнете да се научи да пълзи. Как? Първоначално го поставяйте по корем – нека прекарва известно време така. По този начин коремните му мускули ще се заздравят и това ще бъде една добра подготовка за първата фаза на пълзенето. В последствие можете да поставите играчка в близост до него, но така, че да не я достига. Поставено по корем, то ще има вече предпоставката само да се придвижи до желания от него предмет. Вероятно в самото начало няма да успява да се придвижва, но съвсем скоро само ще започне да стига до целта.

Важно е да знаете

Колкото повече време бебето прекарва в открити пространства, толкова по-голяма е вероятността да не пропусне тази фаза. Когато започне да пълзи, не забравяйте да обезопасите стаята – да вдигнете всички тежки предмети високо и да премахнете от нея онези, които имат остри ъгли, за да предпазите детето от инциденти.

 

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Мишо Филипов, ортопед

 

 

Сподели: