Развитие и обучение

Помощ! Детето ми се тръшка!

Тръшкането, известно и като тантрум, е общо явление при децата, което може да предизвика много стрес както за тях, така и за родителите им.

Помощ! Детето ми се тръшка!

Това е израз на емоции, които мъникът трудно контролира, често съпроводени от викове, плач или дори физическа агресия. В тази статия ще ви представим как да се справите с тръшкането в три стъпки, за да помогнете на детето си да развие по-положителни стратегии за управление на емоциите си. 

Защо детето ми се тръшка?

Тантрумите често са проява на неспособността на нервната система на малчугана да се справи с интензивните емоции, които изпитва. Те могат да възникнат от различни причини, като физиологичен дискомфорт или дори като начин за тестване на границите. Най-често обаче те се коренят в усещането за „несправедливост“ от страна на детето, като например, когато то не получава нещо, което иска, докато други го правят.

Реакцията на родителите в такива ситуации е от съществено значение. Запомнете, че в този момент на слабост от страна на детето е много по-важно как ще му помогнете да „се събере“ и да го преодолее, отколкото какво си мисли леля Стефка, цъкайки с език. Затова, запазете спокойствие и призовете на помощ цялото си търпение и разбирателство. 

Как да се справим с тръшкането в 3 стъпки?

Когато детето изпадне в тантрум, е важно да се уверите, че то е в безопасност, и да не се поддавате на неговите искания чрез тръшкане. Вместо това, опитайте се да го успокоите и да му предложите алтернативи за изразяване на нуждите и желанията му. Приклекнете на неговото ниво и му кажете: „Разбирам, че си ядосан. Знам, много е неприятно да не получаваме това, което искаме. И мен това понякога ме натъжава и ядосва. Искаш ли да се гушнем? Хайде сега да потърсим Ици да поритаме топка”. 

Една от силните страни на Монтесори метода е приучването на децата на правила и граници. За да се справите с тантрумите, най-важното е да останете последователни в отстояването на правилата и прилагането на последствията, както и да предлагате подходящи алтернативи за изразяване емоциите на детето.

Когато се изправите пред тръшкане на мъника в магазина или на друго обществено място, е важно да имате стратегия за предотвратяване на този вид неприятни ситуации. Следвайки тези три стъпки, можете да намалите вероятността от тръшкане и да установите по-последователни граници с детето си:

Стъпка 1: Създайте ясни очаквания предварително

Най-добрият начин да предотвратите тръшкане е да създадете ясни правила и очаквания, преди да се изправите пред потенциално проблемни ситуации. Например, преди да влезете в магазина, уточнете с мъника какво се очаква от него и как да се държи: „В магазина взимаме само нещата от списъка“ или „Ако искаш да вземеш нещо, моля, попитай ме първо“. 

От значение е да се подчертае, че тръшкането не е допустим начин за комуникация и че ако желае да получи нещо, трябва да го поиска по социално приемлив начин.

Стъпка 2: Установете ясни последствия

Когато се изправите пред ситуация, в която детето не спазва установените правила, е нужно да му предоставите ясни последствия за неговите действия. Мъничето настоява да вземе повече от две неща в магазина? Кажете му, че ако не избере само две, ще трябва да оставите всичко. 

Прилагането на последствия е ключово за утвърждаването на правилата и за предотвратяване на тръшкането в бъдеще.

Стъпка 3: Подкрепете положителното поведение

Когато детето спази установения регламент, дайте му да разбере, че сте забелязали неговото усърдие: Ако малчуганът донесе само нещата от списъка, похвалете помощта му.

Подкрепянето на положителното поведение помага на детето да се почувства значимо и разбрано, което води до по-добро сътрудничество и по-малко тръшкания.

Със следването на тези Монтесори принципи в три стъпки, можете да помогнете на съкровището си да се справи по-ефективно с емоциите си и да избегне тантрумите в бъдеще. Бъдете последователни в прилагането на правилата и подкрепяйте положителните постъпки, за да създадете хармонична и спокойна обстановка за цялото семейство.

Автор: Мила Томова-Прусийска

Магистър по предучилищна педагогика и сертифициран Монтесори педагог. Специализирала в емблематични Монтесори детски градини в България и Италия. Домакин, организатор и лектор на множество обучения за родители. Основател на Двуезикова школа Къща на децата „Мила Монтесори“ – Плевен, за деца от 2 до 7 г. Съосновател на Montiway.bg – Монтесори помощникът у дома. Майка на две деца.

 

Сподели: