Семейно здраве

Помощ! Насекомите идват!

Как да се справите с опасните ужилвания и нападащите буболечки?

Помощ! Насекомите идват!

На нашите въпроси отговаря д-р Стефка Евтимова, член на Българското дружество по алергология и Европейската академия по алергология и клинична имунология, www.evtimova.com

Лятото дойде, а с него и опасността от всякакви насекоми, които могат да бъдат и опасни. За какво трябва да внимават родителите?    

Родителите, особено на деца, които вече са имали по-тежки реакции след ухапване от насекомо или имат подлежащо алергично заболяване (поленов ринит, астма, хранителна алергия), трябва да сведат до минимум възможният контакт с дадените насекоми: повечето жилещи насекоми се привличат от сладко. Консумирането на сладоледи, сокчета и всякакви силно подсладени напитки и храни на открито крие риск. Разхождането със затворени обувки и дълги панталони, далече от водни източници и цветни паркове, намалява опасността от фатално ужилване. Дрехите трябва да бъдат светли, по възможност бели, защото насекомите се привличат от ярките цветове, както и от силните аромати (без парфюми, дезодоранти).

Доколко един обрив може да бъде симптом за полазване или ухапване от насекомо?

Обривът след ухапване обикновено е локализиран. Характеризира се със силно зачервен сърбящ или болящ оток, като почти винаги в центъра му се вижда червена точка - следа от убождането. Понякога може да се види и самото жило на пчелата. Ако има няколко убождания, те са близко едно до друго, струпани на едно място.

Освен кърлежите кои други акари представляват опасност?

Ухапванията от кърлежи обикновено остават незабелязани, тъй като в момента не са съпроводени нито с болка, нито със сърбеж. Не предизвикват алергия, но за сметка на това могат да пренасят причинителя на кърлежовия енцефалит, лаймска болест и др. Акарите в домашния прах са основният алергизиращ фактор в дома, който предизвиква симптоми на алергичен ринит и пристъпи на задух при децата с астма. При тежки форми на атопичен дерматит също може да има алергизация към акарите в домашния прах.

Има ли препарати, които биха предпазили децата ни от ухапване?

Има разработени детски форми на репиленти, които трябва да бъдат използвани преди евентуална среща с насекоми.

Какво трябва винаги да носим в чантата?

Отговорът на този въпрос зависи от това дали детето вече е преживяло тежка генерализирана реакция или започващ шок или става въпрос само за по-тежка локална реакция. При вторият случай е достатъчно да се носят противоалергична таблетка и крем, които да се използват веднага след инцидента. Ако има риск от по-тежка системна реакция: генерализиран обрив, отоци, затруднено дишане, прилошаване, гадене, то спешното, животоспасяващо средство е приложение на адреналин мускулно. Съществуват готови инжекционни форми - писалки Анапен, които се прилагат от родителите мускулно във външната повърхност на бедрото при започващи  симптоми на алергичен шок. Кортикостероидните ампули и таблетки нямат бърз ефект и не повлияват започващия шок.

Общините обикновено твърдят, че пръскат срещу всякакви вредители, но дали е така според вас?

Около големи водоизточници е редно да бъдат използвани препарати срещу комари, което невинаги за съжаление се случва. Всъщност тежките алергични реакции и шок се предизвикват от жилещите насекоми - пчели, оси, стършели, а не от комари. Пчелите, както знаем, са застрашени от изчезване по много причини, така че всяко действие срещу тях би било фатално.

Какво първо да направят родителите при съмнение за ухапване?

Трябва да се огледа мястото на ухапването - понякога може да се види жило, което трябва да бъде внимателно извадено. При възможност да се постави студен компрес (бучки лед) за облекчаване на болката и сърбежа. При изброените по-горе оплаквания задължително да се потърси лекарска помощ.

Как да разберем дали детето ни е алергично от ухапване от насекомо? Как се проявява на кожата това?

Разликата между обикновено ухапване и алергична реакция е количествена: обикновено отокът е по-изразен, зачервяването и сърбежът - по-силни; генерализираните обриви на отдалечени участъци от мястото на ухапването са характерни за алергичната реакция. Затрудненията в дишането, преглъщането, замайването, прилошаването са израз на започващ алергичен шок, който изисква спешно реагиране.

Ако се случи ухапване от пчела, оса, какво може да се направи за бързо облекчаване в домашни условия?

Студен компрес, ако разполагаме с антихистаминов крем, е добре да се приложи локално. Според народната медицина се препоръчва втриване на чесън, лимон. Ако ужилването е в областта на главата или езика (повишено внимание  при консумация на силно сладки плодове като смокиня), много бързо може да се развие оток на гласните връзки с промени в гласа и затруднено вдишване, които са животозаплашващи и изискват незабавно позвъняване на звената за спешна помощ.

Има хора, които са като магнит за насекомите - особено за комари, и други, които не знаят какво е да ги доближи насекомо. На какво се дължи това - на кръвната група или?

По принцип комарите се привличат от по-висока температура на тялото, т.е. по-топлите хора са по-застрашени от ухапване от комари. Според някои изследователи кръвна група 0 е по-притегателна за тях от останалите кръвни групи.

Автор: Дими Тодоров

 

 

Сподели: