Здраве

Порезни рани

Децата опознават заобикалящия ги свят чрез игрите и лудориите. Но, за съжаление, мъниците не винаги са достатъчно внимателни.
Какво да правите, ако детето се е порязало? Как да му помогнете? И в кои случаи трябва да потърсите медицинска помощ?

Порезни рани

Децата опознават заобикалящия ги свят чрез игрите и лудориите. Но, за съжаление, мъниците не винаги са достатъчно внимателни.
Какво да правите, ако детето се е порязало? Как да му помогнете? И в кои случаи трябва да потърсите медицинска помощ?
 

ДРАСКОТИНА

Представлява повреждане на повърхностния слой на кожата и има линейна форма. Драскотините най-често възникват по време на игра с домашния любимец - котка, куче, хамстер. Понякога са следствие и на разчесване, като впоследствие могат да се инфектират и възпалят.

ОЖУЛВАНЕ

Дефект на повърхностния слой на кожата, но за разлика от драскотината, е на по-голяма площ и с по-голям обем. Ожулванията по колената и лактите при малките деца се получават от падане по време на игра или тичане. Със сигурност няма дете, което да не се е прибирало вкъщи с ожулени колена и не се е мръщило, когато мама го е промивала с йод.

ПОРЯЗВАНЕ

Дълбока рана, която наранява всички слоеве на кожата. Понякога подобна травма може да бъде съпроводена с повреждане на вътрешни тъкани (мускули, връзки, сухожилия). Порязването при децата възниква при падане върху счупено стъкло, неправилна и невнимателна работа с остри и режещи предмети.

ПОМОЩ ОТ ЛЕКАР

- Порязванията и раните по лицето и главата винаги налагат лекарска консултация. Изключение правят единствено много малките и незначителни наранявания.

- Често мъниците сами си нанасят травми в устата (например на задната стена на носоглътката, мекото небце). Такива рани могат да се причинят от остри предмети, като химикалка, молив, четка за зъби. При подобни травми задължително потърсете лекарска помощ.

- Порязване, по-дълбоко от 0.5 см, също изисква преглед от лекар. Възможно е да има нужда от шевове.

- Ако рана, предизвикана от порязване, се увеличава при движения, трябва да се обърнете към лекар.

ОСОБЕНОСТИ НА РАНИТЕ

- Порязване в областта на китката може да бъде съпроводено с повреждане не само на кожата и мускула, но също и на нерви и сухожилия. Без квалифицирана помощ последствията могат да бъдат съпроводени с усложнения.

- Някои порязвания водят до силно кръвотечение. Яркоаленият цвят на кръвта говори за повреждане на артерия.

- Дълбоките рани задължително се нуждаят от шевове. Не отлагайте консултацията при лекаря.

- Дори и незначителните и малки порязвания по лицето, без съответното лечение, водят до образуването на белези.

- Инфектирането на раната се случва при проникване в нея на чуждо тяло или мръсотия. Ако чуждото тяло не е премахнато, то раната се възпалява и се отделя гной.

- Имунизацията срещу тетанус е включена в имунизационния календар на РБългария като задължителна. Всяко бебче се имунизира, но въпреки това при всяко нараняване, при което има опасност от заразяване от тетанус, допълнително се прави, ако след последната доза е изминал определен период и по преценка на лекаря.

ОКАЗВАНЕ НА ПЪРВА ПОМОЩ

И все пак не може да тръгнете към доктора с открита и кървяща рана. Трябва сами да окажете първа помощ на детето си!

Етап 1 - Успокояване

Пробвайте да успокоите детето. Внимавайте да не раздразва допълнително раната като я пипа. Това ще доведе до замърсяването й, инфектиране и възпаляване.

Етап 2 - Промиване на раната

Раната трябва да се почисти, за да не е замърсена и възпалена. Най-добрият вариант при леки порязвания е да се промие с чиста вода и детски сапун или кислородна вода при повърхностните наранявания. Като това се прави не с ръка, а с марлен тампон, не се използва памук, т.к. в раната могат да попаднат влакна, които да затруднят оздравяването. Колкото по-добре промиете раната, толкова по-малка е вероятността от възпаление.

Етап 3 - Спиране на кървенето

Ако раната кърви няколко минути, това помага за прочистването й. Във всички останали случаи обаче, кървенето трябва да се спре - дори и малката загуба на кръв за детето може да е опасна.

- Ако порязването е на ръката или крака, то трябва да вдигнете ръката или крака, така че раната да е нависоко, над нивото на сърцето.

- Първата стъпка при кръвоспирането е притискане в областта на кървенето чрез директен натиск със стерилна марля или стерилна латексова ръкавица за еднократна употреба.

- Следваща стъпка е компресивна превръзка в областта на кръвотечението със стерилна марля и тампон.

- При липса на ефект от прилагането на посочените прийоми и при артериално кръвотечение - то може да се спре и с пристягаща превръзка. Пристягащата превръзка се извършва при кръвоспиране на кръвотечение от крайник - ръка или крак. Пристягането се извършва винаги върху една подлежаща кост, т.е при наличие на кръвотечение от ръка се пристяга над раната в областта между раната и сърцето и винаги върху мека подложка (маншет). При кървене от рана на долния крайник, пристягането се прави в областта на бедрото и отново над наранения участък (т.е. между раната и сърцето). Пристягащата превръзка може да остане не по дълго от 30 минути, след което се отпуска за няколко минути и ако продължава да е все още обилно се налага ново пристягане на 2-3 см по-нагоре или по-надолу от предишната. 

- Ако след това кървенето е отслабнало, бинтовайте раната, но не я стягайте много, защото може да се наруши циркулацията на кръвта. 

Артериалното кървене възниква при повреждане на артерия и се характеризира с пулсираща ярко до аленочервена кръв. При венозното кървене кръвта е тъмна и тече със спокоен темп (за разлика от артериалното). В тези случаи е достатъчно обикновено да запушите съда с пръст или да пристегнете с еластична лента. Не забравяйте, обаче, че притискането води до нарушаване на циркулацията на кръвта, затова и методът се използва в крайни случаи. Освен това задължително трябва да засечете времето на поставяне на еластичната лента и бързо да тръгнете към болницата. При венозно кървене не се налага пристягане, достатъчно е притискане за спиране на кървенето. При кървене от други части на тялото и окосмената част на главата и лицето кръвоспиране се прави само чрез притискане.       

Етап 4 - Дезинфекция 

Антисептичните средства се използват за профилактика и лечение на инфектирани и възпалени порязвания. Предлагат се под няколко форми - спиртови разтвори, водни разтвори, спрейове и мазила.

- Водните разтвори промиват раната и напояват превръзката или тампона. Не предизвикват раздразнение или парене и затова децата реагират спокойно, когато ги промиват.

- Спиртните разтвори не трябва да се използват за промиване на порезни рани. При попадане вътре в раната те предизвикват некроза (умиране на клетки). Този тип средства не само не стимулират заздравяването на раната, но и я тормозят. С разтворите, които съдържат спирт се обработва мястото около раната и краищата й. Децата не обичат процедурите, тъй като спиртът предизвиква чувство на парене, а кожата им е много нежна.

- Мазилата се нанасят непосредствено върху раната или върху превръзката. Препаратът не трябва да се държи дълго върху порязването, защото възпрепятства заздравяването и дишането на раната.

Спрейовете са лесни за употреба при децата, някои от тях създават филм, който предпазва от допълнително замърсяване на раната.

Етап 5 - Превързване

Стерилната превръзка защитава раната от замърсяване. Така детето няма да пипа нараненото място и по този начин да го инфектира. Преди да поставите превръзката внимателно огледайте раната, краищата й трябва да бъдат сухи и чисти. Когато обаче става въпрос за ожулване или одраскване, не трябва да ги превързвате. Открити, те по-бързо зарастват. И все пак като го извеждате на разходка е хубаво да слагате временна лепенка, която да предпазва мястото от попадане на мръсотия върху него.

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

- При обработката на порязвания е по-добре да не използвате йод, защото може да предизвика алергична реакция. Особено при деца, които страдат от заболявания на щитовидната жлеза, винаги се консултирайте с лекар.

- Не допускайте попадането на кислородна вода в дълбоките рани. Работата е там, че съдовете могат да се запушат с малки мехури въздух.

- Ако раната налага шевове (е по-дълбока от 0.5 см), задължително трябва да потърсите лекарска помощ. Ако шевовете не бъдат сложени през следващите 8 часа след порязването, то вече няма да има нужда от тях. За това време в раната попадат бактерии и ако се зашие и затвори, ще се възпали.

- Не обработвайте порязвания на малки деца с борова киселина.

Порязванията, драскотините и ожулванията - без тях не може и детството няма да е същото. Те са неизбежни при подвижните игри и спорта. Затова не се плашете. Просто трябва да знаете как да окажете първа помощ на мъника докато стигнете в болницата.     

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Христина Шкодрова, педиатър, детски кардиолог, лектор по първа долекaрска помощ за деца към БЧК

 

 

Сподели: