Бременност

Портокалова кожа или просто целулит

Очаквате по-големи гърди.

Портокалова кожа или просто целулит

Знаете за хормоните, които ще бушуват във вашето тяло. Сутрешното неразположение също не е изненада. Но никой не ви е казал за допълнителния целулит, който ще се появи по време на бременността.

Има някои неща, които можете да понесете спокойно, и други, които не можете. Ако сте като повечето жени, за вас целулитът ще е по-скоро второто.

Неравности

Някои наричат целулита със симпатичното име „дебели неравности". Всички знаем обаче, че целулитът е всичко друго, но не и симпатичен. И все пак, наличието на вафлена кожа по бедрата и ханша е абсолютно естествено за жената. Но какво е целулитът? Всъщност, той е натрупване на мазнина. Когато напълнеете (както се случва по време на бременността), мастните клетки под кожата стават по-големи и тя придобива портокалов вид.

Интересното е, че целулитът не е медицинско откритие. За първи път е споменат като такъв през 1973 г. от спа индустрията. Защото според медицината целулитът е най-обикновен запас от мазнини на тялото.    

Благодаря, мамо

Същността на темата много зависи от това с кого разговаряте по нея. Ако е вашият доктор, тогава причината за появата на целулита ще е просто в повечкото килограми, неподходящата диета или липсата на физически упражнения. А ако това е консултантът в спа-центъра, тогава най-вероятно ще бъдете информирани, че появата на излишната мазнина - целулит, е следствие от смяната на времето, лошо кръвообращение и най-вероятно наличие на токсини в тялото ви.

Независимо от причините за появата на целулит, едно е сигурно: жените се сдобиват с него много по-често от мъжете. Това се дължи на различните начини на натрупване на мазнини, мускулатурата и съединителната тъкан при жените и мъжете. Може да се каже, че гените играят много важна роля за това доколко целулитът ще се покаже на повърхността на тялото. И ако тренирате рядко, не спазвате никаква диета, не използвате анти-целулитен крем - честито, вие се сдобихте с целулит!

Преборете целулита!

Първият въпрос, който изниква в съзнанието на една жена, когато чуе целулит, е: „Как да се преборя с целулита?" Всички ние, жените, се оглеждаме за чудотворен лек, който да премахне завинаги целулита от красивото ни тяло. Трябва да знаете, че такъв лек няма и определено не съществува метод или мазило, което ни освобождава завинаги.

Преди всичко, замислете се какво ядете, дали тренирате и дали причините за целулита не се крият някъде тук. След като се подложите на балансирана диета и подберете своите упражнения, можете да започнете борбата с целулита. Аеробиката и натоварващите упражнения са най-добрите „целулитни обработки". Разбира се, ако сте все още бременна, най-добре е да подберете гимнастика, предназначена специално за бременни. Такава програма има в центровете и училищата за бременни.

Изготвянето на здравословна програма и ежедневие са особено важни, когато сте бременна. Не само за да премахнете целулита си, но преди всичко по този начин ще се грижите и за здравето на бебето. А това е най-важното в момента, много повече от появилите се неравности по бедрата.    

Но да кажем, че вече сте започнали здравословната диета (от доста време) и тренирате три пъти в седмицата, но целулитът все още си е там. Какво друго може да направите?

Антицелулитни кремове

На пазара има много кремове и лосиони, които се борят с премахването на целулита. Но дали са ефикасни? Е, това е относително, зависи какво използвате и какъв ефект искате да постигнете.

Кремовете най-често са от разнообразни, заплетени и „модно" звучащи съставки, като „билкови екстракти" и „липозоми". Антицелулитните лосиони са най-ефективни, когато се прилагат комбинирано с масаж. Масажът помага за подобряване на кръвообращението и ако това е основната причина за появата на целулита, масажите (два пъти дневно на „проблемните зони") със сигурност ще доведат до положителен ефект. Разбира се, винаги можете да се възползвате от съветите и специалните масажи за бременни и да третирате и другите части на тялото си, например масажи за уморени и подути крака.

„Всички го правят!"

Една от най-трайните процедури за премахване на целулита е липосукцията. Разбира се, трябва да споменем, че тя не е подходяща за всеки, особено за бременни, и е болезнена. Освен това резултатите невинаги са очакваните. Ако липосукцията не е направена качествено, може по кожата ви да се появят различни дефекти и неравности. Не е за подценяване и стресът, който може да нанесе една такава процедура.     

Иновации

Най-новото в лечението на целулита са антицелулитните обувки. Те са подходящи не само за намаляване на целулита, но и за подобряване на стойката, кръвообращението, повишаване на мускулния тонус. Много известни личности са се доверили на този метод. Специалните обувки са проектирани така, че подметката е по-висока при свода в сравнение с другата част. Това означава, че краката се натоварват повече с всяка стъпка. В Америка чифт от тези антицелулитни маратонки струва 230 долара. 

Когато искате да се отървете от целулита, на помощ идват различните кремове, масажи и луксозни антицелулитни обувки. Те ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Но ефектът ще е най-голям, ако към това прибавите и здравословен начин на живот. Балансиран хранителен режим и редовни упражнения.

Успех в борбата с целулита!

Автор: Биляна Цветкова

Консултант: доц. д-р Емил Георгиев,

пластичен хирург,

клиника „Нефертити"

 

Сподели: