Здраве и красота

Постоянни оплаквания след раждането

„Лекарите казват, че съм здрава, а аз се чувствам зле...”

Постоянни оплаквания след раждането

През последните години все повече жени споделят, че изпитват трудности в процеса на възстановяване след бременността и раждането. Много от тях започват да страдат от болки в кръста, силно главоболие, сърцебиене, хронична умора, получават различни кожни екземи, обриви и др. Подобни телесни смущения биха се оказали пречка за пълноценното функциониране на всеки един от нас, какво остава за младата майка, изправена пред предизвикателствата на новите задължения, грижи и отговорности.

Стресът в болницата

Ако само допреди век жената е раждала у дома сред спокойна и позната обстановка, обградена от най-близките си хора, то днес раждането се е превърнало в процес, изискващ изцяло медицинска помощ и подкрепа.

Стресът, който преживява родилката в болнични условия, е изключително висок.

Първите мигове след раждането също имат решаваща роля за нейното психично здраве и телесен комфорт. Тук идва и кърменето, което, както знаем, е от изключително значение за създаването на успешна първична връзка между майката и детето. Факт е обаче, че много жени изпитват затруднения в началото на кърменето. Паниката, че нямат достатъчно мляко за детето, самообвиненията, че не се справят, както трябва, и горчивите сълзи на разочарование могат да влошат този процес по необратим начин.

Вкъщи - още повече грижи и тревоги

За съжаление, излизайки от болничното отделение, притесненията на „новоизлюпената" майка не стихват. Прибирайки се у дома, желанието й за отдих и почивка е по-голямо от всякога. И с право. Същевременно обаче бебето си иска своето - кърмене, приспиване, къпане, гушкане, смяна на пелени... Плачливо и неспокойно, то има нужда от постоянната прегръдка на мама без значение кое време от денонощието е, дали на нея й се спи, или тъкмо е седнала да хапне нещо набързо. Неизбежно майката започва да се измъчва от натрапчиви тревожни мисли :

„Дали съм добра майка", „Сигурно нещо не правя, както трябва, щом плаче толкова много"...

В този момент нуждата от подкрепа и помощ е повече от належаща. Близките хора обаче вече са се върнали към обичайните си задължения, мисли и ритъм на живот. Жената се чувства самотна и изоставена от всички, лутайки се в тясното пространство между изцапаните пелени и готварската печка...

Умът и душата разболяват тялото

Ежедневната динамика и в същото време - еднообразие, липсата на сън, постоянните грижи и внимание към детето изчерпват и последните й сили. Тя започва да усеща различни болежки, лек световъртеж, сърцебиене, смущения в съня, безапетитие... Рано или късно се озовава и пред кабинета на лекар.

Прегледът и стандартните изследвания обаче не показват нищо необичайно и той я отпраща с мнението, че е напълно здрава.

Първоначално жената е успокоена и се завръща с нови сили към ангажиментите у дома. Не след дълго обаче картинката се повтаря. Освен тялото започват да страдат и отношенията с най-близките. Изнервена и избухлива, майката вече все по-лесно се разстройва, постоянно й се плаче и сама започва да осъзнава своето състояние. Така отново се стига до потребността пак да се отиде на лекар, но този път - при друг специалист. Отново прегледи, отново изследвания, рецепта и отново уверение от лекаря, че скоро всичко ще бъде наред. Порочният кръг обаче не спира да се върти...

Психосоматика

Да си родител безспорно е трудна и отговорна задача. Много често се налага да преглъщаме своите емоции, да стискаме зъби и да продължаваме напред в името на най-святото - нашите деца. Факт е, че трудните моменти, неизказаните думи, прикритата агресия и неизплаканите сълзи не изчезват, не се „изпаряват", а остават вътре в нас. Доказано е, че редица от най-страшните заболявания водят началото си именно от прикрити душевни терзания.

Най-често срещаните смущения и оплаквания са главоболие, болки в гърба, кръста, отпадналост, сърцебиене, затруднено дишане, проблеми с кръвното налягане и др.

Медиците обаче не откриват нищо нередно, тъй като истинската причина е от психологически характер - вътрешни конфликти, неудовлетвореност, вина, загуба, страх.

Взаимодействието между нашето психично състояние (преживявания) и телесните ни реакции (симптоми) се нарича психосоматика. Този дял от медицинската наука се фокусира върху комплексното устройство на човешкия организъм - тялото и душата, или как емоциите се отразяват на здравето ни.

Майката е крехко създание, нека я пазим!

Спокойствието, от което се нуждаят младата майка и детето, следва да бъде осигурено както в болницата, така и у дома. Това би могло да бъде добра превенция на последващи психосоматични реакции.

Скъпи майки, откога не сте си давали време за истинска почивка? Кога последно оставихте мъничето си на грижите на близките си, макар и за час? Защо, вместо да ходите при личния лекар, не отидете на сауна или масаж? А последно кога излизахте със старите си приятели? Споделихте ли с любимия си човек страховете и тревогите, за които постоянно си мислите? Приемете мисълта, че няма да сте лоши родители, ако си позволявате от време на време да си доставяте малки странични удоволствия. Сами ще почувствате положителната промяна у себе си. Ще я усетят и вашите близки. А децата ви - те ще се радват на една хармонична, пълноценна и здрава мама. 

Автор: Нина Василева,
психолог и психотерапевт

 

Сподели: