Здраве и красота

Постпартум дула

Знаем, че дулата има ценен принос за подготовката за раждането и лекото му протичане.

Постпартум дула

Как обаче е полезна тя след появата на малкото човече? Ще разберем от постпартум дулата Яница Карамаркова.

Визитка

Яница Карамаркова е сертифицирана дула за раждане и следродилен период, инструктор за подготовка за раждане, фасилитатор на вагинална парна терапия, специалист по ребозо и белибайндинг, кърмене. Водещ на група за подкрепа на бременни жени.

Яница, как помага постпартум дулата на майката и нейното семейство?

Дулата за следродилен период (т.нар. постпартум дула) осигурява физическа, емоционална и информационна подкрепа на жената и нейното семейство в периода след раждането, като следва нуждите й и тези на близките. Тя работи по индувидуален план и идва на помощ в първите 6 седмици след раждането (или добре познатите ни 40 дни). Основна цел е да се погрижи за майката, тъй като всички насочват вниманието си към бебето и жената остава на заден план. Това е потискащо, тъй като родилката има нужда от толкова грижи и внимание, колкото и нейното бебе. И тук идва ролята на дулата – да се погрижи за нея. Разбира се, това може да не е дула, а да бъде приятелка, роднина или някой от семейството, но важното е да насочи вниманието си към нейните нужди.

Какви са задачите й?

Дулата се фокусира върху нормалното възстановяване на майката след раждането и предоставя обективна, основаваща се на факти информация, за да взема информирани решения за себе си и бебето й. Като немедицинско лице, дулата не извършва клинични процедури, но е добре запозната с тях, за да може да предостави информация и да насочи към кого да се обърна майката. В тази връзка, тя не прави оценка на следродилното възстановяване, касаещо зарастване и лечение на белези, разкъсвания и оперативни рани на родилката, както и не извършва медицински грижи за бебето. Изключение прави кърменето и храненето му. Грижите са насочени към възстановителните процеси на жената, като се използват различни традиционни техники за възстановяване – белибайндинг (традиционно малайзийско обвързване на корема с дълъг плат), моксотерапия, абдоминални масажи, вагинална парна терапия (баджо), аюрведични техники и хранене.

Грижата й е съсредоточена в жената, но можем ли да се обръщаме към нея и при въпроси, свързани с новороденото?

Грижите са насочени към жената и нейното възстановяване, разбира се. Но всяка дула преминава различни квалификации и обучения, които да разширяват спектъра на грижата и е хубаво, когато избирате дула, да научите повече за нейните умения. Аз самата съм изкарала различни сертификационни курсове за грижа за новороденото, за масажни техники на бебето, за кърмене, както и за ранно детско развитие. Те неизменно помагат както на мен, така и на жените, с които работя, за да получат запас от способи и инструменти от полза и занапред в грижата за бебето.

Как дулата за следродилния период подпомага възстановяването на майката?

Преди всичко трябва да се разгледат различните аспекти на възстановяването. Често има неразбиране на възстановителния процес. Обикновено на  него се гледа като на онзи момент, в който родилката бързо връща външния си вид и влиза в старите си дънки. Но реално, преди да стигне дотам, е хубаво да се погрижи за същинското си физическо и емоционално възстановяване. И тук, може да ви изненадам, но задача на дулата е да помогне на родилката да осъзнае този процес и да си даде почивка от всичко, освен от грижата за бебето. Затова се изготвя и план за следродилен период, включващ всички аспекти, които биха попречили на това. В следродилния период почивката, сънят и свързването на майката с бебето са най-важни. Дулата може да помогне на жената да релаксира и да получи онова усещане за майчина грижа, използвайки по-рано изброените похвати – масажи, хранене и традиционни техники.

От изключително голямо значение е душевното й състояние. Как откликвате на емоционалните нужди? 

Жените в наши дни са изключително осъзнати – това е безспорно. Разполагат с много инструменти да се грижат за себе си, но следродилният период носи напълно нови усещания, които се разминават с очакванията им или очакванията ни. Защото аз самата също съм минала по този път и лично се припознавам в нуждите на жените.

Важно е да си напомняме, че жените не просто раждат едно бебе. Те стават майки и това е изключително трансформиращо изживяване и невероятен преход от девойка – в майка. Това, което обикновено помага, е просто – изслушвам с разбиране, без осъждане, без натрапване на личните си виждания, а просто да ги чувам и виждам, да им помогна да осъзнаят необходимостта от случващите се процеси. Това е напълно достатъчно.

Кога е добре да ангажираме постпартум дула? След раждането или още по време на бременността?

Ако жената иска да използва услугите на постпартум дула след раждането, е хубаво да се свърже с нея в последните месеци на бременността. За да има достатъчно време да се опознаят помежду си, да могат да обсъдят приоритетите или евентуалните безпокойства за следродилния период. Заедно се създава и обсъжда постпартум план и стратегия за най-подходящия начин за работа.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: