Здраве

Пози за... Кърмене на близнаци

Стигнали сте до тук - да четете за позите. Това означава, че пред вас не стои въпросът ДАЛИ да кърмите близнаците си, какво количество мляко бихте могли да им предложите и по колко пъти на денонощие да ги храните. Вие просто вече го правите. Въпросът сега

Пози за... Кърмене на близнаци

Стигнали сте до тук - да четете за позите. Това означава, че пред вас не стои въпросът ДАЛИ да кърмите близнаците си, какво количество мляко бихте могли да им предложите и по колко пъти на денонощие да ги храните. Вие просто вече го правите. Въпросът сега е как ще бъде най-удобно за вас и бебетата ви да споделите миговете на кърмене и най-вече да ги превърнете в хармонично изживяване и за двете страни.

ПРОФЕСИОНАЛЕН ПОГЛЕД

Специалистите по кърмене споделят, че е от изключително значение позата на кърмене, особено при близнаците, защото:

* на първо място, вие имате за задача да храните не едно, а две деца;

* от анатомична гледна точка вие сте поставени в по-сложна ситуация, тъй като да поемете, нагласите на гърда и поддържате две бебета с две ръце е далеч по-трудно, отколкото да извършите всичко това с едно дете;

* ако успеете да откриете най-удобната за вас поза, ще си спестите много време;

* правилната поза осигурява комфорт, благодарение на който организмът ви няма затруднения с лактацията.

Провеждани са изследвания от специалисти, които доказват, че едновременното кърмене стимулира лактацията. Това се отнася и до едновременното изцеждане на гърдите.

ДВОЙНА ЛЮЛКА

Милена Огнянова, 30 г.

„Започнах да кърмя близнаците още в болницата. От първия опит се оказа, че това е нашата поза и се хранехме като буква V до края. Изобщо не ме е болял гърбът, защото винаги бях полулегнала. Отбиха се на една година."

Двойната люлка е наричана още буква V, тъй като при нея децата оформят тази фигура. Тя може да се практикува в два варианта:

- децата са разположени върху ръцете на майката или върху нейното тяло, като стъпалата им са поставени в дланите й и се докосват;

- децата са разположени по същия начин, но с помощта на възглавници лежат пред майка си, като от кръста надолу телцата им са кръстосани.

МАЙКАТА

Двойна люлка може да се практикува седнала, полуседнала или легнала. При последната бебетата са от двете страни на тялото на майка си. Тази поза е подходяща за жени с малки до среден размер гърди.

ВАЖНО!

Осигурете си много възглавници. Когато кърмите близнаци, трябва да има къде да сложите бебетата, защото ръцете ви не могат да понесат двойната тежест. Освен това гърбът ви трябва да е отпуснат, да не се напряга излишно. Не на последно място възглавниците осигуряват свобода на движение на ръцете ви.

СТРАНИЧНА ПОЗА

Десислава Георгиева, 30 г.

„Единствената подходяща поза за мен беше тази, а бебетата нямаха претенции. Помагах си, като нареждах възглавници зад гърба си и от двете си страни. По този начин ръцете ми оставаха свободни да оригна първото нахранено дете, докато другото продължава да суче, да си пусна телевизора или просто да подкрепям главичките им."

Страничната е наричана още футболни топки, което произлиза от американския футбол и начина на поставяне на топката. При тази поза жената се е облегнала на възглавници. Бебетата са разположени под нейните мишници върху някаква опора (възглавници), като гледат към майка си, а крачетата са в посока нейния гръб. Главичките могат да лежат в дланите на жената.

МАЙКАТА

Футболни топки може да се практикува седнала или полуседнала. Подходяща е за жени с едър и много едър бюст.

ВАЖНО!

Опитайте да кърмите бебетата си във всички пози, независимо от размера на гърдите ви. Може някоя да ви изглежда непосилна на картинка, а всъщност да се окаже много удобна. Помнете, че пестите два пъти повече време, като кърмите близнаците едновременно.

ВАЖНО!

Когато кърмите бебетата си, следете тялото и главичката да са на една линия. Освен това нослето не трябва да се забива в гърдата ви, за да може да диша свободно.

ЕДНО ПО ЕДНО

Теодора Лилова, 29 г.

„Така и не свикнах да кърмя близнаците едновременно. Опитах какви ли не пози, но не се получаваше. До края си ги кърмих едно по едно."

Това е начинът да се кърмят близнаците, когато по някаква причина майката не е успяла да свикне с едновременното хранене. За съжаление отнема повече време и понякога майката се разкъсва между кърменото бебе и другото, което изчаква реда си. Ако сте избрали този метод, взимайте първо по-нетърпеливия близнак. Някои майки предпочитат да оставят едното бебе в отделна стая, докато кърмят другото, за да не усеща, че е пренебрегвано. Други избират да сложат наблизо изчакващото реда си дете - върху краката на мама, на леглото до нея, за да е спокойно, че кърменето на братчето или сестричето не е причина то да не получава ласките на родителя. Вашето решение зависи от темперамента на близнаците ви.

УСПОРЕДНА ПОЗА

Славина Манолова, 34 г.

„Бюстът ми е много голям. Това се оказа подходящата поза, защото дъщеря ми беше по-мъничка от брат си и й беше удобно да слага главичката си върху него, а пък той нямаше претенции как ще го поставя, стига да получава мляко."

При нея едното бебе лежи като във футболна топка, а другото - в люлка. Първото е сложило главичката върху крачетата на второто. Позата е подходяща за бебета, които имат разлика в теглото, тъй като по-едрото поема част от по-крехкото телце на второто, без това да му пречи. По този начин те остават близо едно до друго, както са били в корема на майка си.

МАЙКАТА

Тя е седнала или полуседнала. Позата е подходяща за жени със среден до много едър бюст.

ВАЖНО!

Можете да сменяте позите на кърмене според възрастта и настроенията на децата. Когато растат, те стават по-самостоятелни и се наместват както им е удобно - дайте им тази свобода, без това да налага допълнителни усилия от ваша страна.

КАТО ЖИВОТИНЧЕТА

Милена Станева, 28 г.

„Когато близнаците пораснаха, сами намериха най-удобната си поза. За мен беше много лесно, защото спях по цели нощи. Просто лежах по гръб, а те сами намираха гърдите ми, за да сучат."

Тази поза е подходяща за по-големи деца, когато могат сами да пропълзят към гърдите на майка си. Бебетата са по корем, обикновено със свити коленца под гърдичките. Тя осигурява спокоен сън за тройката, ако хлапетата спят на спалнята заедно с майка си.

МАЙКАТА

Майката е легнала по гръб. Позата е подходяща за жени с всякакъв размер бюст, защото децата сами се ориентират и си помагат с ръчички, ако е необходимо.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Мария Масларова, доброволен консултант по кърмене към Национална асоциация „Подкрепа за кърмене", тел. на асоциацията: 0896 418 488

 

 

Сподели: