Здраве и красота

Позите за зачеване

Дали има пози, които са по-добри от други за правене на бебета?

Позите за зачеване

Много хора биха казали, че нямат нужда от уроци по правене на бебета. И може би са прави, защото при тях зачеването се е случило „от само себе си", като магия, която им е помогнала и не са се сблъсквали с проблема трудно забременяване. Това, разбира се, е хубаво. И все пак, има много двойки, които правят многобройни опити и въпреки това на теста не се появяват така чаканите две чертички. Възможните проблеми могат да бъдат от всякакво естество, но тук ще засегнем единствено секс позите, които улесняват зачеването.

Кога за добро, кога не, правенето на бебе не е просто магия и не се случва както по латино-американските сериали. Понякога се изисква много труд и правилна позиция, за да се появи малкото съкровище. Затова ще ви помогнем с някои съвети. Уговорката, която ще направим обаче, е че при налични медицински проблеми или затруднения правилните секс пози няма да помогнат без съответното лечение и консултация с лекар.

„Добрите" пози

Все още няма научни доказателства за това дали една поза е по-добра, или не от друга при опитите за забременяване. Въпреки това, опитът на много двойки доказва, че все пак при някои пози зачеването е по-лесно.

Най-известните пози за правене на бебе са „мисионерската" (мъжът отгоре), „кучешката" (мъжът отзад) и „лъжичка" (настрани, мъжът отзад). Тези пози позволяват най-дълбоко проникване и се улеснява пътят на сперматозоидите към яйцеклетката. Изследвания доказват, че при тези положения пенисът най-лесно достига до предната или задната стена на влагалището.

„Лошите" пози

След като споменахме за благоприятните пози е време да поговорим и за неблагоприятните. Да, за съжаление има и такива, които не помагат, а затрудняват зачеването. Повечето експерти съветват двойките, които искат да си имат бебче, да не правят секс седнали, прави или жената да е отгоре. Това има съвсем просто обяснение, при тези позиции на сперматозоидите им действа гравитацията и тяхната борба - преминаването по фалопиевите тръби - става по-трудна.   

Оргазмът и основната му функция

Не е нужно да споменаваме, че оргазмът е абсолютно задължителен за мъжете, когато се опитвате да забременеете, въпреки че спермата може да тръгне преди точката на еякулация. Но да не омаловажаваме и ролята на женския оргазъм. Доказано е, че по време на оргазма, контракциите на матката, които го придружават, помагат на сперматозоидите да преминат по тръбите. Тук се има предвид, че жената достига до оргазъм малко след или заедно с мъжа. Разбира се, трябва да запомните, че това не е задължително условие за зачеване, то просто благоприятства за това.  

Малки трикове

Някои специалисти вярват, че шансовете за зачеване се повишават, ако след секс жената остане в легнало положение с възглавница под таза за около 30 минути. Друг трик, който е изпробван от жени, е след секс да си вдигнете краката във въздуха за няколко минути и да „карате колело".

И все пак, не забравяйте, че за успешното зачеване голяма роля играе и желанието за секс, разнообразието в леглото и преди всичко да се забавлявате.

През годините много често се е говорило, че има пози, чрез които се зачеват момичета и други за момчета. 

Секс пози за момиче

От изброените благоприятни пози за зачеване, „мисионерската" е най-подходяща, ако искате момиченце. Спрямо другите тя осигурява плитко проникване и държи сперматозоидите далеч от яйцеклетката. Х-хромозомите плуват по-бавно от Y-хромозомите, но са по-издържливи. Поради тази причина, ако искате да заченете момиченца, ще трябва да заложите на по-дългия живот на Х-хромозомите, за сметка на бързината на Y-хромозомите. Ще се наложи да правите опити 2-3 дни преди овулацията ви, така, докато яйцеклетката е готова, мъжките хромозоми ще са мъртви. Х-хромозомите „предпочитат" по-кисела среда. Затова и ако във влагалището преобладава киселинна среда, най-вероятно до клетката да достигне сперматозоид с X полова хромозома и тогава ще имате момиченце.

Секс пози за момче

Предвид казаното по-горе и спецификата на Х и Y хромозомите, за да заченете момченце ща трябва да заложите на обратната тактика от тази за момиченце. Това означава, че трябва да осигурите възможно най-кратък път на сперматозоидите. Тук най-подходящата поза е „кучешката". Y-хромозомите са по-издържливи на алкална среда и когато във вагината на жената преобладава алкална среда, която спомага за по-дългото съществуване и придвижване на сперматозоидите, тогава шансовете да се радвате на момченце са най-големи. Сексът по време на овулацията е от много голямо значение за успеха на сперматозоид с мъжки полови хромозоми.

Жената е хубаво да спазва някаква диета, която е богата на калий и да избягва млечните продукти.

За да има ефект от хранителния режим, той трябва да се спазва 4 седмици преди зачеването.

Успех на всички бъдещи майки и татковци. Не се отказвайте от опитите и обичайте децата си!

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: