Отдих и туризъм

Прага

Прага е един от европейските градове, които завинаги остават в сърцето на тези, които са ги посетили. Колкото и клиширано да звучи, там се усеща един неповторим приказен дух. Обикаляйки из малките улички, човек се чувства като в старовремска история.

Прага

Прага е един от европейските градове, които завинаги остават в сърцето на тези, които са ги посетили. Колкото и клиширано да звучи, там се усеща един неповторим приказен дух. Обикаляйки из малките улички, човек се чувства като в старовремска история. Отвсякъде те заобикалят старинни сгради, паметници на културата, красиви статуи и всичко е толкова запазено и впечатляващо, че ти се приисква да останеш там завинаги.

Напълно заслужено градът е смятан за един от най-красивите в света. Разположен е на река Вълтава и е разделен на стар и нов град. Старе Место (Staré Město) е централната част на Прага, там са забележителностите, кълдъръмените улички, малките кафенета. Това е мястото на първите заселници. По-късно градът е започнал да се разширява.

Обикновено разходката на туристите започва от големия площад в центъра на Старе Мнесто - Староместки площад (Staroměstské náměstí), много обширно място, съчетаващо различни стилове. От едната страна се намира готическата църква „Дева Мария пред Тин", а от другата - бароковата „Свети Николай". Тук е и мястото на старото кметство на Прага, което привлича хорските погледи с уникалната си часовникова кула. При настъпването на всеки кръгъл час две малки вратички в горната част на часовника се отварят и започва „походът на апостолите" - дванайсетте фигури излизат бавно и се прибират за около минута. Часовникът има астрологически циферблат, който посочва позицията на Слънцето и Луната в небето, а също и календарен циферблат, който показва месеците и зодиакалните знаци.

На площада се намира и паметникът на Ян Хус, изобразяващ изгарянето му на кладата. Той е герой, философ и идеолог на чешката Реформация. Не признава папата за Божи наместник на земята и иска създаването на чешка национална църква, независима от папската курия. Заради тези си идеи е осъден на смърт. Негови са известните думи „O, sancta simplicitas!" („О, свещена простота!"), които произнася, когато вижда една бабичка да хвърля съчка в бавно разгарящата се клада.

Едва ли има човек, който да не е чувал за Карловия мост (Karlův most). Всъщност отначало се е наричал Пражки мост. Строителство му е започнало през 1357 г. под покровителството на Карл IV и е завършило в началото на ХV в. Става известен със сегашното си име след 1870 г. Мостът е изключително пищен с многобройните скулптури по цялото му протежение и с двете охранителни кули, разположени в двата края. С дължина 516 м и ширина 10 м Карловият мост поема огромен туристически поток, както и многобройни сергийки за сувенири, улични музиканти и всякакви други хорски забавления. Най-новата статуя от пантеона на моста е тази на светите братя Кирил и Методий. Издигната е през 1928 г. на мястото на статуята на Игнасио Лойола, която пък е била отнесена от придошлите води на Вълтава през 1890 г.

Карловият мост всъщност свързва Старе Место с Мала Страна (Malá Strana). Това е онази част от Прага, където се намира великолепният дворцов комплекс Храдчани. Близо три века това е била единствената връзка между града и двореца.

Храдчани е дом на владетелите на Чехия още от X в. и днес е президентската резиденция. Пред портите стои почетна стража, която се сменя на всеки час. Това място е невъзможно да се разгледа за един ден, тъй като там са ситуирани шест двореца, катедрала, три базилики, четири манастира, пет картинни галерии, както и множество стръмни улички, по които всяка сграда е някаква забележителност. Най-внушителна от всичко обаче е готическата катедрала „Св. Вит". Нейните изящни кули се извисяват над Храдчани и задължително спират погледа отдалече. Строежът на катедралата започва през XIV в. и продължава шест века. Това е най-голямата и най-важна катедрала в страната, съдържаща многобройни странични параклиси, фрески и надгробни паметници. Спиращи дъха са прозорците от цветно стъкло, създадени от известния художник на чешкото арт нуво - Алфонс Муха, които изобразяват различни църковни сцени. Южният вход на катедралата, Златната порта, е богато украсен с цветна позлатена мозайка, представяща Страшния съд. В криптата на катедралата са погребани повечето бохемски крале.

Невероятно великолепни са и кралските градини на замъка. По всяко време на годината те преливат от цветове и форми и представляват чудесно място за разходка.

Новата част на града, или Нове Место (Nové Město), е естествено разширение на стария град. Карл IV полага основите на проекта и още по негово време са построени обширни пазари, широки пътища, големи площади. Тези, които можете да видите запазени и днес, са Карловият площад и Вацлавският площад. С течение на годините се появяват болници, училища, после и офиси и днес Нове Место представлява съвременно и изключително удобно за живеене място.

За красотите на Прага е трудно да се говори с думи, просто са прекалено много. Най-добре е да се видят. Но за да сте сигурни, че няма да пропуснете някоя от забележителностите, се снабдете с пътеводител. Ето още няколко места, които си заслужава да посетите: манастира „Страхов", църквата „Св. Николас", църквата „Лорета", Барутната кула (наричат я още Прашната), улица „Нерудова", Златната уличка (уличка на занаятите), Танцуващата къща (съвременна бизнес сграда, наречена на Фред Астер и Джинджър Роджърс), Музея на чешкия кубизъм, Музея на восъчните фигури, кръчмата на Швейк, зоологическата градина и още много, много.

Подарете си екскурзия до Златна Прага. Ще се влюбите!

 

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: