Семейно здраве

Практически съвети

Съвети за мама, татко, новороденото и от 1 до 8 годинки.

Практически съвети

Съвет за мама
Да се откажем от „химията"

Длъжна ли е жената, докато премине бременността й, да се откаже от обичайните за нея разкрасителни процедури, например боядисването на косата?

При боядисване микроскопичните частици на химическите вещества проникват чрез кожата на главата и попадат в кръвта на майката. И все пак науката още не е доказала дали тези частици достигат до бебето. Изследвания показват, че боите за коса и другите оцветители не вредят на здравето на майката. Но, ако имате дори и малки опасения за това, по-добре е да използвате бои на растителна основа и да се откажете от „химията".

Съвет за татко
Сутрешна гимнастика за супермен

Думата "гимнастика" по правило се асоциира с прилагателното "сутрешна". И това не е случайно. Упражненията, изпълнявани сутринта, ободряват и подобряват настроението. А това е така благодарение на "хормона на щастието" - ендорфин, който се отделя в кръвта благодарение на движението. Може да замените сутрешната гимнастика с чаша кафе, а малките палавници ще бъдат радостни да се раздвижат, след като се събудят. Гимнастиката в сутрешните часове формира у детето положителни навици да започва деня активно. За гимнастиката е по-добре да изберете свежия въздух пред задушното помещение.

Започнете упражненията отгоре надолу - от кръгови движения с главата до силови упражнения за краката. Не правете гимнастиката с детето прекалено дълго! 15-20 минути са напълно достатъчни. След упражненията не забравяйте упражнението за възстановяване на въздуха.

Детето ви ще изпълнява упражненията с желание, ако му разкажете, че точно такава гимнастика прави всяка сутрин и Супермен и именно затова е толкова ловък и силен!

Съвет за новородено
Защо не е кръгла?

Вашето бебче се е родило живо и здраво, без усложнения и вече е на една седмица. И все пак, родителите ще намерят за какво да се безпокоят, като например от формата на главата му: тя е асиметрична и издължена отдолу. Работата е там, че по време на раждането черепните кости, които са много меки, се подлагат на натиск, докато главичката преминава през тесните родови пътища. Затова при новородените главата има по-скоро яйцевидна форма, отколкото кръгла. Ако новороденото е изродено с помощта на вакуум или форцепс, деформациите може да са още по-изразени. И все пак, след около две - три седмици формата на главата ще се нормализира. Хематомите, които понякога се образуват на главата, също преминават с времето.  За да сте спокойни, консултирайте се с педиатъра.   

Съвет 1 годинка
Не хапи!

Понякога малките деца хапят, но не от злоба, а от любопитство. Те не разбират, че могат да причинят болка на някого. Ако детето се опитва да привлече вниманието към себе си, то може да пусне в действие зъбките си, за да се сдобие с желаното. Как да го отучите от лошия навик?

1 Дайте на детето да разбере, че не одобрявате поведението му. Оплачете му се, попитайте го как се чувства от това. След това му кажете с твърд глас: „Не трябва да хапеш хората! Тях ги боли!". Не наказвайте детето, а го научете да се обръща към вас за помощ.

2 Никога не си позволявайте да хапете детето в играта си с него. Любимата игра на всички бащи е „Сега ще те изям!". Татковците хапят мъника или поставят в устата си малките му пръстчета. Играта, разбира се, е весела и е напълно разбираема, но нищо чудно детето да се опита да направи същото после.

3 Предложете алтернатива: обяснете на мъника, че хората и животните не трябва да хапят.

Съвет 2 годинки
Слънцето: Да се печем или да се крием?

Ако докато детето ви си е играло на улицата, му се появят червени пъпки по кожата, е необходимо да го заведете на лекар. Ако обривът не предизвиква сърбеж и детето не изглежда болно и уморено, най-вероятно това са безобидни пъпки, на които не е нужно да обръщате особено внимание. Ако, обаче наистина има слънчева алергия или някой от специфичните за нея симптоми като сърбеж, ще ви се наложи за в бъдеще да го държите по-надалеч от преките слънчеви лъчи. За да го предпазите, му облечете тънки дълги блузка и панталонче. За откритите части от тялото като лицето и шията може да използвате слънцезащитни кремове с висок фактор. Освен това лекарят може да ви предпише и препарат за чувствителна кожа.

Съвет 3-5 годинки
Водна топка

Играта с топка във водата е много полезна. Тези занятия укрепват нервната система, костите и мускулите.

  • Отидете на плаж рано сутрин. През това време слънцето още гали, а водата ви се струва по-топла от въздуха.
  • Преди да се потопите, трябва да се разгреете. Направете състезание с детето кой ще скочи по-далече или се състезавайте по бягане на кратко разстояние. Целта е да се засили кръвообращението.
  • Влизайте във водата постепенно, за да привикнете към температурата й. Отначало намокрете ръцете на детето, а след това гърдите и гърба.
  • Взели сте със себе си топка, шнорхел и очила? Отначало си подхвърляйте топката, а след това разгледайте отблизо морското дъно, което е "осеяно" с камъчета, мидички и рапанчета.

Съвет 6-8 годинки
Добро утро!

Страхотно е, когато детето ви се събужда с усмивка и отива на училище с желание и приповдигнато настроение. Ако утрото започва по този начин, целият му ден ще бъде хубав. Но как да го постигнете?

Будете детето със закачливи думички, с хумор или весела музика. Може да си измислите някакъв забавен ритуал за събуждане, който да се стараете да спазвате всяка сутрин. Поддържайте позитивна атмосфера вкъщи! За да избегнете напрегнатата обстановка при бързане, приготвяйте всичко необходимо от предишната вечер. И помнете: сутрин не е времето за решаване на каквито и да било проблеми!

 

 

Сподели: