Родителска практика

Правила за най-малките летовници

Най-добрите приятели на децата са слънцето, въздухът и водата. Тази аксиома все още не е отречена от никого. Но мъниците са най-уязвимите, във всеки смисъл на думата, в морето, на реката или на басейна. И правилата за безопасност там са безусловни

Правила за най-малките летовници

Най-добрите приятели на децата са слънцето, въздухът и водата. Тази аксиома все още не е отречена от никого. Но мъниците са най-уязвимите, във всеки смисъл на думата, в морето, на реката или на басейна. И правилата за безопасност там са безусловни.

Запомнете най-важното!

Повечето от нещастните случаи на деца с вода произтичат от две причини: невнимателност от страна на родителите и внезапен припадък, предизвикан от резкия контакт на кожата със студената вода. Причината за припадъка може да бъде не само горещината и ледената река, но басейнът със затоплената вода. Ето затова първо обяснете на малкия турист, че никога не трябва да влиза бързо във водата, особено по време на силните горещини и след ядене.

Трябва да споменем и, че детето може да се удави и във водоем с дълбочина 20 см.

Избор на място

Закътаният и див плаж с прелестни скали ни подмамва и зове. Но, за съжаление, през следващите няколко години трябва да забравите за романтичните почивки. Особено, ако имате повече от едно дете. Или, ако в компанията ви има семейства с малко по-големи деца. Най-опасното възрастово съчетание в близост до водата е група от 2-3-годишни деца и малчугани на 5-6 години. По-малките са наблюдатели и изследователи, а по-големите активно си взаимодействат. В такава разнородна група е трудно да се видят тихи и спокойни деца.

На организираните плажове има спасители и лекари. На някои курорти има организирани детски лагери с инструктор по плуване. Но помнете, че инструкторът няма 20 очи и това все пак е вашето дете.

Готвейки се за почивката, си набавете колкото може повече информация за курорта, като се допитвате не само до туристическите агенции.

Екипировка за плувци

Децата на възраст до 5-6 години задължително трябва да ползват спасителни пояси, надувни ръкавели и жилетки, дори и децата да стигат дъното.

Пояс и ръкавели

Определено ръкавелите и най-вече жилетката са много по-надеждни средства от пояса, от който детето лесно може да се измъкне. Всички надувни средства трябва да се купуват от големи специализирани магазини, където вероятността да попаднете на дефектна стока е по-малка.

Вашият малък плувец няма да има търпение да влезе във водата и със сигурност няма да стои мирно на плажа. Затова предварително проверявайте дали спасителните средства са в изправност и добре закрепени. За да не се измъкват ръкавелите, трябва да са добре надути и да ги поставите на горната част на ръчичките - над лактите. Също така проверявайте дали пробката, откъдето ги надувате, е добре затворена и прибрана.

Спасителен пояс с дъно

Сигурно си спомняте поясите с прикрепено дъно с отвори за крачетата. Старите такива модели бяха забранени за продажба поради тяхната несигурност. Те не били изработени правилно и много лесно се обръщали от течение или по-силни вълни и детето се оказва с главата надолу, под водата. Днес отново има от тези модели, но са разработени по различна технология, затова, ако изнамерите от старите модели, не ги ползвайте. Най-добре ги изхвърлете.

Надуваеми дюшеци

Не бъркайте надуваемия душек за плаж с този за къмпинг. Вторите не са предназначени за употреба във вода.

С матрака много лесно и бързо децата успяват да се преместят от плиткото, близо до брега, към дълбокото, където не могат да стигнат дъното. Затова, не забравяйте да сложите на мъника ръкавели, пояс или жилетка. Също така, ако във водата са повече деца, много е вероятно да започнат да се боричкат за дюшека и едното да избута другото - игра, която много се харесва на мъниците.

В басейна

Първо покажете на детето филтриращите отвори по стените, дъното и ръба на басейна. Обяснете му, че е опасно да си играе в близост до тях, а при момиченцата с дълга коса е препоръчително тя да е вързана или дори с плувни шапки. Обърнете му внимание, че по ръба на басейна винаги е мокро и се пързаля, затова в никакъв случай не трябва да тича. Ограничавайте влизането в басейна на големи групи, не позволявайте шумните игри и в никакъв случай не оставяйте детето без надзор, особено ако е под 8 години.

 Основни правила:

- Никакви скокове от ръба на басейна и гмуркания, особено на места, където не е достатъчно дълбоко: ударът в дъното на басейна може да доведе до сериозни последствия.

- Количеството на плувните играчки трябва да бъде строго ограничено,  изделията качествени.

- Ако по-големите деца (5-6 годишни) не могат да се разберат кой да е на плувния душек, най-добре отделете по-малките от компанията.

- Старайте се да не смесвате деца до 3 годинки с по-големи. Мъниците имат нужда от постоянното ви участие в техните забавления, а по-големите искат само да наблюдавате постиженията им.  

Преди влизането в басейна, не забравяйте да заведете мъника до тоалетна и след това да минете през ваничките за крака, защото именно чрез краката се пренася и най-голямата мръсотия. Обезателно изплаквайте детето след басейна с чиста вода, за да отмиете от кожата му дезинфекциращите препарати.

Крака и ръце

Изберете за децата сандали с гумени или коркови подметки. Това ще ги защити от острите камъни или мидички по морските и речни брегове. Но не е препоръчително да се носят гумени сандали цял ден - нежната кожа може да се раздразни лесно.

Когато малкият човек си играе в пясъка с кофички и строи замъци, много често намира - изравя - различни предмети. Следете внимателно това и веднага изхвърляйте намереното „съкровище" в боклука, особено при по-малки деца, които обичат да „дегустират".

Слънце

На курортните плажове не винаги е лесно да намерите сенчесто място или свободен чадър. И без това ви е достатъчно трудно да носите всички плажни и спасителни „инструменти". Затова следете винаги детето да е с шапка на главата си. Ограничавайте времето за пребиваване на плажа до 2-3 часа.

Задължително използвайте специален крем за детска кожа с висок фактор на защита и дори да е водоустойчив, го подновявайте през определено време.

Чадърът не предпазва от слънцето. Платът пропуска слънчевите лъчи, а също така не забравяйте, че пясъкът отразява до 25 % от ултравиолетовите лъчи. Не забравяйте също, че и облаците не представляват сериозно препятствие за слънцето.

 В плажната чанта:

- шапка за глава с периферия - тя трябва да осигурява сянка на цялото лице;

- слънчеви очила, които са качествени и наистина предпазват очите, а не просто със затъмнени стъкла;

- широки тениски с къси ръкави и къси панталонки от тънки материи, които да можете да обличате на детето след къпане. Това е необходимо, за да го предпазите от слънчев удар;

- щом проходи, мъникът се нуждае от специални сандали с гумена или коркова подметка, които да се обуват и събуват лесно и да предпазват крачетата му от горещия пясък;

- плувни очила, които да предпазват малките очички от зачервявания и възпаления;

- плувна шапка, ако мъникът има чувствителни и възпаляващи се лесно уши или е с много дълга коса, която постоянно влиза в очите.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: