Lifestyle

Правила за поведение на слънце

Когато слънчевите лъчи галят бузките, мъникът иска да играе навън, колкото се може повече. А мама трябва да го следи да не изгори.

Правила за поведение на слънце

Когато слънчевите лъчи галят бузките, мъникът иска да играе навън, колкото се може повече. А мама трябва да го следи да не изгори.

Неведнъж сте чували, че разходките на слънце са полезни за детския организъм. В основата на това се крие фактът, че под въздействието на ултравиолетовите лъчи се изработва витамин D, който спомага за усвояването на калций. Това означава, че профилактиката срещу рахит за вашето мъниче през лятото е осигурена. Подобни факти ви въодушевяват и може би се стараете максимално да стоите на слънце. Но трябва да помните, че всичко полезно е с мярка. Възползвайте се от следните съвети, за да се насладите на слънцето на 100%.

ЗА НЕЖНА КОЖА

Дерматолозите се обединяват около твърдението, че тенът е вреден, особено за децата. Причината е в това, че кожата на мъника е по-тънка и чувствителна в сравнение с тази на възрастен и ако не е защитена от специални кремове и дрехи, лесно изгаря. Затова и слънчевите лъчи са опасни. Независимо дали се разхождате на слънце, на сянка или в облачен ден, детето може да изгори.

- Половин час преди да излезете, намажете кожата на мъника със слънцезащитен крем. След два часа повторете процедурата.

- Обърнете по-специално внимание на пигментните петна по кожата. Мажете ги внимателно и помнете, че трябва да са покрити с дреха.

- След като се приберете, изплакнете мъника с топла вода и нанесете овлажняващ крем за след слънце.

ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ФОТОТИП

Не всеки слънцезащитен крем е подходящ за вашето дете. Избирайте продукти, които са предназначени специално за деликатната бебешка и детска кожа. Хлапетата с бяла кожа, руса или рижава коса, със сини, зелени или сиви очи, повече петна и бенки по кожата, трябва да се мажат с най-високия фактор на защита - 50+. За мъниците с по-тъмна коса и кожа може да избирате и по-нисък фактор около 30+.

И НА СУША, И НА МОРЕ

Слънцето е опасно не само при непосредствено въздействие върху кожата. Може да изгорите дори и да се намирате под чадъра на плажа (лъчите се отразяват от повърхността на водата и на пясъка) или във водата (проникват на дълбочина около метър). Детето, което си играе в морето или в басейн е изложено на повече ултравиолетови лъчи в сравнение с това, което играе в тревата.

- Сложете на детето шапка и лека дреха в светли тонове от натурални тъкани, които да пропускат въздуха.

- Шапката не се сваля дори и да влизате във водата.

- Веднага след излизане от водата попийте кожата на детето с кърпа, тъй като капките вода концентрират лъчите.

- Следете мъникът да си играе под чадър, навес или дърво.

- В никакъв случай не го поливайте с вода, мократа коже не отблъсква, а напротив привлича слънцето.

ЖИВОТ ПО ГРАФИК

По правило лятото внася корекции в обичайното ежедневие и разбира се, немалка роля в това има високата температура на въздуха. Приятно време за разходка е единствено в сутрешните и вечерните часове на деня. По възможност ставайте по-рано - най-важното е да стоите на открито с детето не по-късно от 11 часа преди обед. Излизайте отново на открито след 16 часа.

ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ

Давайте на детето повече течности - на всеки 30 минути. Имайте предвид, че студените течности и сладоледът не са подходящи, тъй като мъникът е загрят, а организмът му не е в състояние да се справи с контрастната температура. Ако просто държите водата на сянка, тя ще му се стори прохладна и ще утоли жаждата му.

Ако детето е с температура или кашлилца, не е подходящо да се къпе в морето или друг водоем, докато не преминат симптомите. Съкратете и разходките на слънце.

ОПАСНИТЕ ЖЕГИ

Децата понасят по различен начин летните жеги. Едни не обръщат внимание на парещото слънце. Други консумират по-малко храна и капризничат. Въпреки това натоварването на организма не е малко.

- Старайте се да къпете детето по-често.

- През деня махайте памперсите при всяка възможност. Нощем ползвайте тънки пелени.

- Овлажнявайте въздуха в помещението.

- Проветрявайте стаите в апартамента сутрин и вечер. През деня не отваряйте прозорците, а през нощта оставяйте леко отворен прозорец, стига детето да не е на течение.

ДОБРО НАСТРОЕНИЕ

Всеки асоциира отпуската с почивка и удоволствие. Достатъчно е да затворите очи и да чуете морските вълни, да усетите аромата на свежест. Всеки чака този момент с нетърпение. Детето се учи да се радва на всичко и на всеки сезон, като извлича максимално положителното. Включете се и се наслаждавайте.

Специално предложение

ПРОДУКТ - SOLECRIN 

Серията Solecrin включва фотозащитни продукти от ново поколение, разработени в тясно сътрудничество с дерматолози. Слънцезащитният продукт съдържа патентован иновационен имунологичен филтър от ново поколение Antileukine 6, който осигурява висока степен на безопасност. Продуктът е хипоалергенен, не съдържа оцветители и аромати. Серията се препоръчва за деца и бебета над 6 месеца, тъй като активно защитава чувствителната и алергична кожа. Сред активните съставки са витамин Е, термална вода от Ивонич-Здруй, Титанов диоксид.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: