Здраве

Правила за приготвяне на бебешката храна

На всички е известно: колкото по-специално е отношението на готвача към човека, на когото ще поднесе ястието, толкова по-вкусен ще е резултатът.

Правила за приготвяне на бебешката храна

На всички е известно: колкото по-специално е отношението на готвача към човека, на когото ще поднесе ястието, толкова по-вкусен ще е резултатът. В това отношение вашият бебешор е истински късметлия - главният готвач в неговия „ресторант" е лично мама! Така всяко готвено ястие, което се доставя до трапезата му, е със сигурност направено с любов.

За съжаление обаче само любов не стига - трябват още продукти, време, печка и... някои задължителни правила. Защото все пак става въпрос за ястия, които трябва да нахранят най-нежното и взискателно стомахче - бебешкото, като в същото време му осигурят всички полезни вещества, от които малчуганът ви се нуждае, за да расте здрав, весел и силен!

Хигиена, хигиена и най-вече хигиена

Златно правило №1, когато готвите за своето (или нечие друго) бебе! Преди да започнете, измийте много добре ръцете си, съдовете, всички продукти, както и повърхностите, върху които ще ги белите и режете. За да избегнете риска от зарази, използвайте различни дъски - една за месо, риба и пилешко, и друга - за останалите продукти. Мийте зеленчуците и плодовете обилно под течаща вода, дори ако смятате да ги белите след това. Спазвайте отлична хигиена и в хладилника си!

Ако току-що започвате захранването на бебето, може би се чувствате малко несигурни по отношение на чистота на съдовете и приборите, тъй като досега сте стеризирали всички шишета, биберони и помпата за кърма. Сега обаче не знаете какво да правите с купите, лъжиците, ножовете и приставката на пасатора, с които приготвяте пюретата? Най-доброто решение е да ги почиствате в миялната машина, където високата температура на водата ще унищожи всички възможни бактерии. Ако нямате такъв домакински уред, просто изплаквайте всичко обилно с максимално топла вода.

Един трик: ако използвате гумени ръкавици, ще можете да ги измивате с още по-гореща вода!

 Безопасно сервиране

Бебешката храна трябва да се затопля до точката на кипене, а след това да се оставя да изстине по естествен начин (ако случаят е по-спешен, може да потопите купичката в друг съд със студена вода и при непрекъснато бъркане да охладите равномерно храната). Винаги преди да сервирате на бебето определената порция, пробвайте с отделна лъжичка сами храната му - така ще я опитате и на температура, и на вкус.

Препоръчително е да не използвате микровълнова за приготвяне и претопляне на бебешките ястия както поради недобре изследваните все още последствия, които оказват микровълните върху молекулите на храната, така и заради неравномерното затопляне, което често оставя както напълно студени, така и врели участъци в нея. Най-добрият начин за претопляне на пюрето или кашата е, като ги загреете на водна баня (в метален съд с вода на котлона).      

Топлинна обработка

Гответе месото, пилешкото и рибата на достатъчно висока температура до пълната им готовност, за да убиете в тях всички бактерии, които евентуално може да съдържат. Никога не давайте на детето полусурови меса или рохки яйца! При плодовете и зеленчуците предпочитайте готвенето на пара, тъй като по този начин най-добре се съхраняват полезните им вещества.

Консистенция

За постигане на по-гладко пюре, особено в първите един-два месеца от захранването, използвайте пасатор. Постепенно преминавайте към по-едросмляна и груба консистенция на храната (можете да намачквате с решетъчна лъжица или обикновена вилица), за да започне детето да свиква с дъвченето. Бъдете особено внимателни за семки и костици от месо или риба!   

 Изхвърляйте остатъците

Колкото и да не ви се иска да изхвърлите почти пълната купичка храна, от която злоядото ви бебче е хапнало само две лъжички, ще трябва да го направите. Няма начин да използвате или да му сервирате отново остатъка! Щом веднъж лъжичката е влязла в устата на бебето, независимо колко от съдържанието й е погълнато, тя вече е в контакт с бактериите, които се намират в слюнката му. Пренесени в останалата част от топлата храна, същите тези бактерии се размножават главоломно и я правят опасна за здравето на детето дори само след няколко часа. Затова най-добре, особено ако ще го тествате как приема нова храна, слагайте по малко в купичката му и после досипвайте, ако е нужно.

Съхранение

Прясно приготвеното пюре трябва да замразите веднага или да съхранявате в чист, покрит съд в хладилника до 24 часа.

Никога не претопляте два пъти веднъж размразено пюре, дори и ако сте го съхранявали междувременно в хладилника! 

Най-добре да не замразявате вече престояла повече от няколко часа в хладилника бебешка храна!

Ако приготвите по-голямо количество пюре, замразете го в малки чисти пликчета или плътно затворени пластмасови кутийки, като надпишете етикети със съдържанието им и датата на приготвянето. Използвайте замразената храна в рамките на месец.    

Продукти

Ето че стигнахме и до съставките. Най-добре е да използвате висококачествени продукти по възможност с доказан био произход. За предпочитане са местните, сезонни плодове и зеленчуци, тъй като там рискът от химическа обработка с цел късно узряване и удължена трайност е относително най-нисък.

Никога не купувайте яйца, млечни и месни продукти от случайни търговци извън магазинната мрежа!

Избягвайте следните продукти за приготвяне на храна за вашето бебе:

  • сол;
  • захар;
  • топлинно обработени (хидрогенирани) растителни мазнини - маргарини, палмово масло и др.;
  • млечни продукти, приготвени от непастьоризирано мляко, в това число и меки сирена (може да съдържат бактерии, причиняващи тежки заболявания);
  • мед (включете го в детското меню най-рано след навършване на една година);
  • домашно стерилизирани консерви (заради риска от ботулизъм - сериозно заболяване, което се проявява след заразяване с ботулинов токсин, развиващ се в недобре стерилизирана храна);
  • продукти с изтекъл срок на годност;
  • плодове и зеленчуци със следи от плесен или загниване;
  • неправилно съхранявани продукти (извън хладилник, оставени за по-дълъг от определения срок, или в контакт със сурово месо).

 

Автор: Весела Захариева

Консултант: д-р Татяна Стоева, педиатър

 

 

 

Сподели: