Здраве

Правилно дишане

Трябва да се диша през носа. Може да се каже, че няма по-просто правило от това.

Правилно дишане

Трябва да се диша през носа. Може да се каже, че няма по-просто правило от това. 

За съжаление, родителите не винаги обръщат достатъчно внимание на дефектите на дишане. От части това е разбираемо, те се забелязват много трудно. Но дори незначителната „неизправност" при носовото дишане, се отразява неблагоприятно на целия организъм. За минута едно дете прави повече от 20 вдишвания и издишвания. И всичкият този въздух трябва да мине без никакви препятствия през „входната врата" - носа. Там той се прочиства, сгрява, овлажнява и става такъв, какъвто е нужен на организма. 

Защо е вредно да се диша през устата?

Първо, попада значително по-малко въздух в дробовете, работят само горните им отдели, поради което организмът получава по-малко кислород. Второ, променя се гласът, нарушава се речта, детето започва да гъгне и да говори монотонно. Освен това на детето му става трудно да предъвква храната, обонянието отслабва, а оттам и апетитът. Неправилното дишане се отразява и на зъбите: те се изкривяват постепенно и са склонни към развиване на кариес. И това не е всичко. Оказва се, че децата, които дишат през устата, са раздразнителни, плачливи, разсеяни и вяли.

Дадените факти доказват колко е важно да се следи дишането на малките деца. Ако вашият мъник, когато се качва по стълбите, прави гимнастика, занимава се с нещо, държи устатата си отворена и спи с отворена уста и хърка, ако диша учестено, станал е вял, блед, а устните му са постоянно сухи и напукани - това са симптоми, че той има някакво заболяване.

Какво да правите, ако детето диша през устата?

Необходимо е да се консултирате с лекар. Заредете с търпение и упоритост. Дишането може да се тренира. Препоръчват се специални упражнения, които помагат да се научи детето да диша само през носа. Някои от тях се налага да се правят докато нормалното носово дишане не стане навик.     

Ето и някои по-прости - „затваряне на устата": устата се запушва с пръсти или длан и се казва на детето да диша само през носа. Постепенно устата се запушва за все по-продължително време. След няколко дни упражнението се усложнява - провежда се по време на ходене.

Сега за въздуха

Въздухът е средата, в която човек се намира постоянно.  Той реагира на промените на параметрите на въздуха, независимо дали те са слабо осезаеми и незабележими, защото оказват съществено влияние на човешкия организъм.

Всъщност човек - детето пропуска в организма си много повече въздух чрез дробовете си, отколкото приема храна и вода. Дробовете, практически поглъщат от въздуха цялата Менделеева таблица.

Експерти от Световната здравна организация са стигнали до извода, че замърсяванията на въздуха се явяват главен фактор за риска за здравето на населението. Във въздуха в помещенията се съдържат естествени алергени (бактериални, гъбични и др.) и химични агенти (цигарен дим, органични и неорганични вещества и др.). Съставът на въздушната среда  в помещенията не е под наш контрол. Затова има и сериозен ръст на белодробни заболявания, алергии, понижаване на имунитета. 

Още през 20-те години на миналия век е доказано, че химичният състав на въздуха с времето губи електрическия си заряд. Йоните често биват наричани „витамини на въздуха". Установено е, че морският бриз, планинският въздух, горският утоляват йонния глад на организма.

Упражнения за правилно дишане

Всички упражнения, които се правят за правилно дишане през носа, първо трябва да бъдат консултирани с лекуващия лекар или медицинската сестра. Родителите получават инструкции как да провеждат тези упражнения в домашна обстановка. И така ето и някои примери за такива упражнения:

- За укрепване на мускулите на носа, устата, носоглътката е полезно да се чете на глас. Трябва да се говори отчетливо и разбираемо. Детето може да се контролира само, като произнася високо съгласните звуци - „б", „в", „ж", „м", „п", „т", „ф", „ш", вие също следите дишането при изпълняване на даденото упражнение. Съгласните трябва да се повтарят през ритмични интервали. Въздухът се издиша през носа.

- За подобряване на дишането през носа след операция (аденотомия), е необходимо децата да смучат захарни бонбони, да дъвчат твърда храна - моркови, репички, печено месо. 

- Детето е изправено и се е опънало, гледа право пред себе си. С палеца на дясната си ръка запушва дясната ноздра и бавно, плавно вдишва въздух през лявата ноздра. След това запушва лявата, а поема въздух с дясната.

- Упражнение за вечер. Преди лягане пригответе чаша топла вода за гаргара. При всяка глътка произнасяте звука „а-а-а", а после „о-о-о", след това водата се изплюва. Упражнението се изпълнява докато не свърши водата в чашата.

- За подобряване на дихателните функции на дробовете в комплекса сутрешна гимнастика, който е назначен, могат да се включат и наклони на тялото - напред, назад, наляво и надясно - тези упражнения развиват мускулите на корема и диафрагмата, подобряват проникването на въздуха в долните отдели на дробовете.

- Закаляването на горните дихателни пътища и целия организъм се постига с редовно пиене на гореща вода с постепенно понижаване на температурата й. За първата закаляваща процедура се използва топла вода, към която детето е привикнало. След това постепенно, всеки 5-7 дни, температурата на водата се понижава с 4ºС, докато стигне до минимални стойности, индивидуални за всяко дете. Процедурите трябва да се правят ежедневно по едно и също време. Родителите задължително се консултират с лекар и редовно водят мъника на прегледи. При поява на кръвотечение от носа, влошаване на общото здравословно състояние, закаляването е противопоказно.

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Кремена Димитрова,
педиатър, Токуда Болница София

 

 

Сподели: