Здраве

Пребиотиците

Всички храни са нужни – само трябва да се намери балансът между тях.

Пребиотиците

Рядко се замисляте точно колко и какви микроорганизми ще попаднат в дебелите черва на детето ви с определен продукт. Всяка миниатюрна частица обаче си има своята голяма роля - там, на сцената на важните за вашия мъник вещества. Част от тях попадат в червата му чрез кърмата, други чрез млякото за кърмачета, но един ден, когато той навърши годинка, започва да си ги набавя чрез хранителните продукти. Нека завесата се вдигне за... пребиотиците!

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРЕБИОТИЦИТЕ

Пребиотиците са несмилаеми въглехидрати (хранителни вещества), които селективно стимулират растежа и метаболитната активност на един или ограничен брой микроорганизми в дебелото черво. Казано на достъпен език, това са вещества, които не се обработват в стомаха и тънките черва и попадат в дебелите черва, където стимулират растежа и активността на полезните бактерии. Тяхната ефективност се крие в способността им да достигат необработени до дебелите черва. По този начин се постига перфектно здравословно състояние.

ИСТОРИЯТА ГОВОРИ

В края на миналия век учени от Брюксел започват да употребяват термина пребиотици. Изучаването им започнало като следствие от известния факт, че деца, кърмени от майките, се разболяват много по-рядко от диарии. Изследвания показват, че има огромна разлика в чревната флора в организмите на естествено и изкуствено хранените деца. При първите основните микроорганизми са бифидобактериите, които са естествен антагонист на патогенните чревни микроорганизми - тези, които предизвикват бактериална диария.

МЕХАНИЗЪМ НА ДЕЙСТВИЕ

Пребиотиците водят до индиректна промяна на полезната бактериална чревна флора чрез стимулиране на естествено присъстващите организми в чревната флора. Те преминават до дебелото черво непроменени и това е мястото, на което оказват своето действие. Известно е, че пребиотиците са полезни при предотвратяването и лечението на:

* запек

* постигане на идеална чревна флора

* усвояването на калций

* подобряване толеранса към лактоза (вирусните диарии подтискат лактазата и намаляват поносимостта към млечната захар - лактозата)

* контрол върху холестерола

От голямо значение е тяхното присъствие в дебелите черва на бебетата, тъй като те са основните войници, борещи се срещу често срещаните в детска възраст здравословни проблеми.

ХРАНИ, БОГАТИ НА ЕСТЕСТВЕНИ ПРЕБИОТИЦИ

Всички бобови храни, жито, овес, ечемик, ленено семе, рожкови, банани, ягоди, земна ябълка, домати, аспержи, кромид лук, чесън, спанак, зеле, прясно и кисело мляко и други.

ПРОДУКТИ С ДОБАВЕНИ ПРЕБИОТИЦИ

Мляко за кърмачета, млечни напитки, соево мляко, преходни храни, минерални добавки.

До една година е важно майката да кърми детето или ако не го кърми, да се избере подходящо мляко. След това балансираното хранене гарантира, че детето ще получи достатъчно вещества с качествата на пребиотик.

Пребиотиците са издръжливи и не се влияят от начина на готвене - приемат се качествено и след термична обработка.

Въпрос към специалиста

Доц. М. Маринова

Има ли определено количество пребиотици, което детето трябва да приема според възрастта си?

Основният проблем е в кърмаческата възраст. Все пак, ако детето е на кърма и консумира обогатени на пребиотици млека, то неминуемо ще получи необходимото му количество пребиотици. Разнообразното хранене на здравото дете гарантира приемането на пребиотици. Понякога организмът има нужда да получи допълнително количество по различни причини - лекуване с антибиотици например.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: доц. М. Маринова, ръководител катедра „Детски болести", Университетска детска болница, МУ - София

 

 

Сподели: