Lifestyle

Предимства и недостатъци на „баба сървис”

Бабите и възпитанието на децата

Предимства и недостатъци на „баба сървис”

Трябва да се върнете на работа и не можете да си позволите да останете вкъщи с детето? Загрижени сте дали ще успеете да откриете добра бавачка, на която да вярвате, за парите, които можете да заделите? Очевидното решение са бабата и дядото, които ви предлагат помощта си. Но така или иначе ще трябва да се съобразите с доста неща, преди да се решите да поверите детето си на родителите си или майката и бащата на вашата половинка.


Предимства

Най-очевидното предимство, което имате, когато бабата и дядото гледат детето, е парите, които ще спестите. В днешно време, когато се работи до късно, е най-добре да се договорите с най-близките си за времето, в което трябва да са около малчугана. Пък и ще ви е доста по-лесно да ги помолите да ви се притекат на помощ.
Още едно предимство е, че по този начин хлапето ви ще се сближи с бабата и дядото. За малчугана това е и повод да се запознае със семейното минало. Със сигурност възрастните хора помнят семейните обичаи и традиции. А за детето ще е доста по-лесно да се запознае със семейните ритуали, ако те са част от неговото ежедневие.

За бабата и дядото това е време както да се сближат с внучето, така и да помогнат на възрастното си дете.

Недостатъци

За съжаление, някои баби и дядовци просто не могат да издържат на темпото на хлапето. Понякога възрастните хора имат здравословни проблеми и не могат да гледат детето във всеки един момент.  По всяка вероятност бабата и дядото ще се притеснят повече, ако наследникът ви се нарани по време на игра, например.

Естествено, тук е и проблемът да не се разглези много детето. Ако бабата и дядото обсипват внучето си с подаръци, ако пренебрегват дисциплината и правилата, които вие налагате, то тогава те не са подходящи за тази работа. И накрая, ако вие и вашата майка или свекърва не сте в добри отношения, със сигурност това няма да доведе до подобряване на отношенията.


Рецепта за успех

Aкo се решите на „баба сървис", послужете си със следните стратегии:

 Уважавайте се взаимно. Бабата и дядото трябва да уважават правилата, които сте поставили. Това обаче не ви дава право да полудявате всеки път, когато бабата нахрани детето със супа, вместо с месо, например. Бъдете непоколебими, когато става въпрос за здравето и сигурността на бебето (например, столчето за кола!), но проявявайте гъвкавост за други неща (бебето е без лигавник - няма проблеми, дрешката може да се изпере). Също така, трябва взаимно да цените времето и личното пространство.

 Oрганизирайтe „проба". Нека бабата (и дядото) да прекарат с вас няколко дни. Нека ви помагат за всичко, за да свикнат с рутината ви. Покажете им къде са лекарствата, кои кърпички използвате, кои са любимите играчки на детето. Покажете им как поставяте бебето в столчето за кола и кой е най-краткият път до педиатъра.

 Запишете всичко! Запишете всички важни телефонни номера. Ако имате рутина, която искате те да спазват, като сутрешна разходка, обяд в определено време, обедна дрямка и т.н., запишете всичко това, но без да прекалявате.

 Разговаряйте. Разпитвайте как минават дните. Това ще ви даде възможност да имате поглед върху появяващите се проблеми. Ако разговаряте често за всичко, няма да се стига до ситуации на обиди на бабата или дядото, ако предложите да вземете бавачка за следобед, за да си починат те.

 Проявявайте гъвкавост. Бабата и дядото вероятно имат някои прекрасни идеи, които да приложат за вас и за детето. Ако бабата е с наследника ви през целия ден, със сигурност ще знае коя песен ще го успокои най-бързо, като почне да плаче след вечеря.

 Бъдете последователни. Aко вие възпитавате мъничето по един, а бабата и дядото - по друг начин, това ще смути детето и ще му навреди. Давайте им книги, оставяйте им статии за родители и просто говорете за всичко, където имате разминавания в позициите.

 Договорете се за финансите. Със сигурност бабата и дядото няма да искат да приемат пари от вас. Извеждайте ги на вечеря по някой път в неделя, купете им нещо хубаво...

 Направете план за изненадващи ситуации. Всеки се разболява или има някакво задължение, което е неотложно. Осигурете някого, който може да ви помогне в такива ситуации и да поеме грижите за детето.

 Комуникирайте и правете компромиси. Не се нервирайте веднага, ако бабата е дала шоколад на наследника ви, против вашата воля. Вместо да се карате безпричинно, предложете й да дава на детето парченце шоколад два пъти седмично. Със сигурност ще постигнете компромис.

 Бъдете реалисти в очакванията си. Oбстоятелствата се променят (може да работите по-кратко време или бабата да има нужда от лично време). Aко се случи това, предложете да съкратите времето, което бабата прекарва с детето. Естествено, уверете я, че ще продължава да е съществена част от живота на внучето.


Автор: Милена Тошева

 
 

 

 

Сподели: