Здраве

Предимства на кърменето

Физическият контакт по време на кърменето създава емоционална връзка между майката и бебето.

Предимства на кърменето

   Физическият контакт по време на кърменето създава емоционална връзка между майката и бебето. По време на кърменето се отделят ендорфини, които успокояват майката.

  Кърменето помага на матката по-бързо да се прибере. Кърмещите майки изгарят повече калории и по-бързо свалят килограмите, натрупани по време на бременността. 

 При жените, които са кърмили, рискът от развитие на рак на гърдите, рак на яйчниците или остеопороза е много по-малък. 

 Кърменето спестява време и пари.

 Кърменето спестява времето, необходимо на майката да приготвя мляко всеки път когато бебето трябва да се храни.

 Предвижването/пътуването с кърмено бебе е много по-лесно. Спестяват се притесненията с какво ще се храни бебето и необходимостта да носим млякото, шишетата и др. приспособления, необходими за храненето му.

 Коластрата - първото мляко, което майката отделя веднага след раждането, съдържа много важни антитела, които предпазват бебето от заболявания. Тя е 100% безопасна ваксина за бебето.

 Кърменето повишава имунитета на детето и го предпазва от заболявания не само през първата година, но и през целия му живот. Смята се, че кърменето намалява риска от алергии, затлъстяване и диабет.

 Кърмата подпомага развитието на мозъка на бебето.

 Кърменето изисква от бебето да суче, като използва устните, венците, езика, челюстите и лицево-челюстните мускули. Това действие подпомага правилното развитие на лицево-челюстния апарат на детето, в т. ч. и правилната захапка.

  Кърменето помага за опазването на околната среда. Намалява генерирането на отпадъци от опаковки и пластмасови шишета.

Автор: Бистра Лечева

Център „Съвременни родители"

 

 

Сподели: