Отдих и туризъм

Предизвикателствата на Ерланген

С наближаването на пролетта и лятото човек започва все по-често да се замисля върху един много важен въпрос, а именно къде ще прекара така жадуваната почивка. Топлото време настойчиво го кара да се откъсне, да избяга, макар и само за миг, макар и само

Предизвикателствата на Ерланген

С наближаването на пролетта и лятото човек започва все по-често да се замисля    върху един много важен въпрос, а именно къде ще прекара така жадуваната почивка. Топлото време настойчиво го кара да се откъсне, да избяга, макар и само за миг, макар и само мислено, от уморителния работен ден и да даде воля на мечтите. И така, мислите тръгват на път...

Ако искате да се насладите на истински вълнуваща и приятна почивка, предлагам да планирате едно посещение в Германия и по-специално на град Ерланген.

Какво...? Струва ми се, че вече дочувам учудените ви възклицания и въпроси: „Но къде е това?", „Далече ли е?", „С какво е най-добре да стигнем до там?".

Определено, Ерланген не заема челно място в брошурите с туристически предложения. Той е малко познат, но това го превръща в още по-голямо предизвикателство за туристите.

Какво трябва да знаем за града?

Ерланген се намира в Средна Франкия. Разположен е в северозападната част на Бавария, най-голямата и най-развита немска провинция. През Ерланген текат реките Регниц и Швабах. Над 1000-годишният град е един от най-добре запазените в Германия в бароков стил.

Първите заселници са нарекли града Erliawangon, кoeто буквално означава „разположен при елховите поляни". С времето названието е претърпяло известни промени. Oт Erliawangon е станало Erlwangon, впоследствие - Erlangon, за да се стигне накрая и до днешното име на града - Erlangen (Ерланген).

Не бива да се заблуждаваме, че Ерланген е малко и глухо градче. Напротив. Той е разположен на площ от 76,96 кв. км, а жителите му наброяват 104,236 хил. (30.09.2007).

От етническа гледна точка градът е твърде разнороден. Цели 15,2 % от населението са чужденци. Безспорно над Ерланген се издига един интернационален флаг. По улиците на града се разхождат всякакви раси и националности - немци, китайци, руснаци и пр. Не е малък броят и на живеещите тук българи, предимно студенти. Главната причина за това многообразие е намиращият се в него реномиран университет „Фридрих Александър", който привлича над 23 хиляди студенти от близо и далеч. Toва е единственият университет в Германия с факултети, разположени в два града - Ерланген и Нюрнберг.     

Предимството на Ерланген е, че той е лесно достъпен. Покрай него минават двете големи магистрали А73 и А3, които имат директен излаз към града. Освен това, Ерланген лежи на ICE-отсечката Нюрнберг-Берлин, което означава, че дотук се идва спокойно и с влак. Също така, градът може да бъде достигнат и по вода по канала Рейн-Майн-Дунав. Онези, които предпочитат да не губят време в път, могат да се качат на самолет до Нюрнберг и оттам да се прехвърлят на влак. Разстоянието не е голямо. Само 15 км. делят Ерланген от Нюрнберг.

Ерланген има много силни страни, които често не са видими на пръв поглед, но именно в това се крие очарованието постепенно да ги намираш и опознаваш.

Той има много лица - град на Siemens, град на колелата, университетски и медицински град... Да, Ерланген е известен предимно със своя университет „Фридрих Александър" и с многобройните електроконцерни на Siemens. Слави се и с многото колела, които са най-типичното и масово средство за придвижване. Неслучайно за колоездачите са направени специални алеи и очертания, по които пешеходци и коли не се движат.

Бирен фест

А ето и добрата новина: Любителите на бирата и вкусните изкушения могат веднага да стягат багажа и да запазят места за периода от 8 до 19 май тази година. Тогава се отбелязва Ерлангенския бирен фест и в продължение на 12 дни бирата и храната са в изобилие. Под прекрасните стари, украсени с лампиони дъбови дървета, жадните посетители могат да седнат и да се насладят на студената бира и вкусните френкски специалитети - наденички, брецени, сирена и стекове. Местата за седене около избите са 15 хил. Броят им наистина е значителен, но повярвайте, недостатъчен за всички. За доброто настроение на посетителите всяка вечер се грижат различни местни групи. На двете големи сцени, изградени специално за празника, те пеят и забавляват посетителите. Цената на бирата се движи в границите на 6,20-7 евро.

Безспорно, Ерлангенският бирен фест е най-големият и най-красивият народен празник на Франкия. Празнува се винаги около Петдесетница. Продължителността му е точно 12 дни. Започва винаги в четвъртък и завършва в понеделник. И така, в четвъртък, точно в 17.00ч., кметът на Ерланген отваря първото буре с бира, и с това поставя началото на празника. От две години насам Ерлангелският бирен фест има и свой собствен химн, който звучи на всеки ъгъл при откриването му.

Всяка година традиционно се избира бирена кралица, която задължително присъства на откриването на празника. Това става в бирарията Kitzmann, в неделя преди събитието. Бившата бирена кралица предава короната на новоизбраната. До този момент градът е имал общо 7 бирени кралици, което показва, че този ритуал е възприет отскоро.    

Тази година предстои Ерланген да посрещне своя 253-ти Бирен фест, известен с названието Берга. Провежда се в края на града, в подножието на планината, откъдето идва и името му (от немското der Berg-планина). Началото му се поставя през далечната 1755 г. (на 21 април) и оттогава насам всяка година той радва не само жителите на града, но и многото посетители, дошли от различни крайща на света специално за празника. Песните, забавленията и вкусната храна привличат над 1,3 млн. посетители всяка година. Неслучайно хората в Ерланген наричат Берга „Петия сезон".

И така, след започването на Бирения фест, в продължение на 12 дни градът не спи. Всеки ден от 10.00 до 23.00 ч. „вратите" на Феста са отворени за посетители. След този час в Ерланген все още не настъпва спокойствие. Всички павилиончета, които през деня примамват с приятното ухание на току-що изпечено месо и насладата от студената бира, вече са затворени, но празненството продължава в близките заведения, в ресторантите и по улиците на града.

Бергът е и единственото време през годината, когато тук, в Ерланген, е най-шумно. Хората, чиито къщи и общежития се намират наблизо, имат известни проблеми с шума. Успокоението за тях е единствено фактът, че периодът не е прекалено дълъг. На 12-я ден, в понеделник, след доброто хапване и бирата, Бергът се закрива. Това става с тържественото заравяне на бирено буре в земята. Множество приятели на Феста придружават това последно за годината буре с песни и махащи бели кърпички. Още на следващия ден всичко утихва и градът възвръща предишния си облик. Става пак онова тихо и спокойно местенце, до което, докоснал се веднъж, човек би искал не само да го посети отново, но и да остане тук завинаги.

По време на Берга за удобство на посетителите се пускат извънредни автобусни линии, които да улеснят придвижването на желаещите от различните точки на града. Освен това, в събота и неделя има и допълнителни влакове между Ерланген и Нюрнберг. Картата за тези извънредни линии струва 8,50 евро и важи за целия период на Берга.

Отново за удобство на посетителите, по много от улиците на града се забранява преминаването на автомобили, за да могат спокойно по тях да се придвижват пешеходците, тръгнали към Берга. Поставят се и допълнителни паркинги за колелетата.

Рай за децата

Не мислете, че Бергът не е място за деца и че за да дойдете тук, трябва да ги поверите на грижите на близки или приятели. Напротив. Бергът е едно прекрасно място за деца. Техните очички ще грейнат при вида на многото въртележки и лакомства. Доставете им това огромно удоволствие и невероятно изживяване. Защото няма нищо по-хубаво от това да видиш щастливата детска усмивкa и малката ръчичка, щастливо махаща от въртележката.

Няма да преувеличим ако кажем, че тук е истински рай за децата. Детските мечти се превръщат в реалност. Забавленията тук наистина са много. Oт 18 години насам, специално за Берга се докарва и поставя най-голямото в Европа подвижно Виенско колело. Друга атракция е въртележката с истинските понита, която привлича изключително много децата. Те могат да се наслаждават на вълнуващи приключения и в Къщата на ужасите.

Малките палавници ще искат да опитат и проучат всяко едно от предлаганите забавления. А това често е истинско изпитание за родителите им. Дори и да имат известни страхове, мама и татко ще трябва да ги забравят и заедно с дечицата да си припомнят детството, качени на Виенското колело или на път към Къщата на ужасите. Но... децата няма да се уморят и цял ден ще се прехвърлят от една въртележка на друга и няма да се съгласят да си тръгнете, докато не обиколите всички онези щандове със сладкиши, бонбони, сладолед и захарен памук.

Внимание, родители! Вторият четвъртък от Берга е „Ден за децата". Тогава всички въртележки са на специални, по-ниски цени.

 Забележителностите на града

Бергът е само едно от празненствата, които Ерланген организира за своите жители и за посетителите си, избрали именно него като място за почивка и развлечение. В града целогодишно се провеждат и други интересни събития - интернационалният великденски пазар, специалният коледен базар, чества се и празникът на поетите. Ето защо, независимо от сезона, си струва да дойдеш тук и да видиш с какво ново и различно ще те изненада градът.

Интересното не свършва с това. Има още много места, които трябва да се посетят, за да бъде престоят в Ерланген наистина пълноценен. Това са Градската галерия, Градината на замъка, Скулптурната градина на Хайнрих Кирхнер, Ботаническата градина, а също и т. нар. Ароматна градина.

Несъмнено, Ерланген привлича с многобройните си туристически и културни атракции. В центъра на града се намира Маркрафският замък с неговите прекрасни градини. Днес там е поместено управлението на основания през 1743 г. университет „Фридрих Александър", известен предимно с медицината и стоматологията си. Ето защо, никак не е случайно, че още с влизането в града ни посреща табелата с надпис: „Добре дошли в медицинския и университетски град Ерланген".

Маркрафският замък е построен  през 1700-1704 г. Едновременно с него е създадено и зеленото „сърце" на града - неговата градина. Първоначално тя е била значително по-голяма от днешната, но впоследствие от южната й страна е отнето за построяването на университетската улица, а от северната - за Ботаническата градина. От 1849 г. градината на замъка е отворена за посетители. В нея има много поляни за сядане и лежане. Градината е любимо място за среща на студентите. Всяка година през месец юли тук се организира летен бал, който по своята грандиозност и размери е един от големите в Европа. На него присъстват основно ректорът на университета, преподавателите и студентите, но и много други отбрани личности.

Скулптурната градина на Ерланген е основана от Хайнрих Кирхнер. Характерни за неговото изкуство са силно опростените фигури на хора и животни, изработени от бронз и желязо. В притежание на града са 17 големи и 43 по-малки скулптури на Кирхнер.

Ботаническата градина е създадена през 1747 г., четири години след основаването на университета „Фридрих Александър". През 1828 г. тя е преместена на северната страна на градината на замъка. В центъра на града, на площ близо от 2 хектара, се съхраняват над 4000 вида растения от цял свят. Ботаническата градина на университета служи на първо място за обучение и изследване, но разбира се, тя е отворена постоянно и за посетители. Голямото многообразие от растителни видове дава възможност през всеки сезон да се наблюдава различна картина.   

Ароматната градина на Ерланген пък е отворена на 24 юли 1981 г. Построена е с дарения от гражданите, университета и различни фирми за лекарства и подправки. В градината се отглеждат над 100 вида ароматни растения, чиито етерични масла хората използват от древността като лекарство, подправка и козметика. Дошъл в градината, човек може не само да разгледа растенията, но и да получи информация за тях, а дори и да експериментира.   

Къде да отседнем?

Желаещите да посетят Ерланген е добре да знаят, че в града и околността му има над 3200 места за отсядане, разпределени в хотели, гостилници, пансиони и къмпинги. Друг вариант за преспиване е наемането на частни вили, стаи или апартаменти. Цените за тях варират от 35 до 65 евро на човек. Най-изгодната алтернатива са т. нар. „младежки хотели". Срещу 18,50 евро човек получава нощувка, а на сутринта го очаква обилна и вкусна закуска. Останалото всеки ще проучи сам и ще напише своята, вече преживяна история за Ерланген.

 

Автор: Таня Манова

 

 

Сподели: