Новини

Предлагат нови мерки за малчуганите в уязвимо положение

До есента трябва да подадем плана си за справяне с детската бедност.

В София се проведе специално събитие под надслов „Детството ни е важно“, целящо да повиши информираността за Европейска гаранция за детето. През 2019 г. президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявява създаването на „Европейска гаранция за детето“. Това е инициатива, която работи в подкрепа на най-уязвимите деца в Европейския съюз, като им осигурява достъп до здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим.

Нови мерки

Срокът България да предостави първи план е тази есен, а национален координатор по програмата е зам.-министърът на социалната политика Иван Кръстев. Той обяви нови две мерки – първата е за децата в уязвимо положение, за които при раждането и на 6-месечна възраст ще се предоставят бебешки кутии, което ще обхване 10 000 деца, а втората – осигуряване на ранна детска кухня, предоставяне на ваучери. За 3 000 малчугани се очаква да се осигури безплатна млечна кухня.

„В бедност и риск от социално изключване в България живеят 440 000 деца или приблизително 36% от детското население“, сподели изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов.

„В рамките на националния план за действие по Европейска гаранция на детето трябва да се реализират такива проекти, които да доведат до конкретни промени за правата на децата. Иска ни се държавата да изразходи тези средства по правилен начин. Държавата трябва да направи така, че не просто да дава пари на едни общини или държавни институции, а да помисли мъдро как може да инвестира средствата по начин, че те да стигнат до най-бедните деца. Това може да стане чрез гражданските организации, чрез читалищата или чрез групи, които са близо до такива деца“, допълни той.

Проекти

Национална мрежа за децата иска ясни и точни проекти, които да се насочат не към държавните институции на България, а към конкретни деца и общности, деца с увреждания, многодетни семейства, деца с един родител. В областта на здравеопазването трябва да има детска болница, всяка бременна жена да има достъп до пренатална помощ и подкрепа, да се дава възможност на децата с увреждания, които се хранят с медицинска храна, да се покрият от НЗОК.

В събитието участие взеха и посланици на кампанията „Детството ни е важно“, сред които Мария Силвестър, Димитър Ганев, Георги Ангелов, Младен Владимиров и Ивайло Нойзи Цветков.

 

Сподели: