Предложения за брънч
Испански омлет със спанак
Хлебчета с яйца и шунка
Popovers
Бърза торта със сметана и ягоди

Испански омлет със спанак
200 г пресен спанак
200 г пресни картофи
5 яйца
1,5 - 2 с. л. зехтин
2-3 стръка пресен лук
сол и черен пипер
Почистените картофи се сваряват цели за 10-15 минути. Нарязват се на колела с дебелина 4-5 мм. Измитите листа спанак се поставят в гевгир и се поливат с 1 литър гореща вода, за да се бланшират. В тавичка с диаметър 20-22 см се загрява зехтинът и се сотира нарязаният лук. Добавят се картофите и отцеденият спанак. Разбъркват се внимателно и отгоре се изсипват разбитите яйца. Подправя се със сол и черен пипер. Когато омлетът е готов от долната страна, се обръща с помощта на друга тава или се запича от горната страна под грила на фурната. Консумира се топъл или охладен, нарязан на триъгълни парчета.
Хлебчета с яйца и шунка
8 бр. питки земел с мак или семена
8 малки яйца
8 бр. слайс прошуто или шунка
20-30 г масло
пресен копър
Отрязват се широки калпачета на питките, след което те се издълбават. С помощта на четка хлебчетата се намазват отвън и отвътре с разтопено масло. Подреждат се в тава и във всеки отвор се поставя парче шунка като венец и по едно яйце. Запичат се в предварително загрята умерена фурна за 10-15 минути. Поръсват се с копър и се сервират с листа зелена салата.
Popovers
300 мл прясно мляко, пълномаслено
1 с. л. разтопено масло плюс допълнително за намазване
2 яйца
половин ч. л. сол
150 г пресято бяло брашно плюс допълнително за поръсване
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура. Фурната се включва на 230 градуса да загрява. 6 броя алуминиеви форми за крем карамел от 240 мл се намазват с разтопено масло и се поръсват добре с брашно. Когато фурната е загрята, в купа се смесват млякото и маслото, добавят се разбитите яйца и всичко се разбърква леко с ръчна тел. Прибавят се брашното и солта и отново за кратко се разбърква с ръчна тел, като не е нужно тестото да е гладко - нормално е да останат дребни бучки. Сместа се изсипва във формите, запълвайки ги точно до две трети от обема. Нареждат се в тавата на фурната и се слагат да се пекат 15 минути на 230 градуса, след което температурата се намалява на 180 градуса и се допичат за 20 минути, без да се отваря вратата. Когато са готови, се набождат с игла в основата на калпачето, за да се освободи парата и се изваждат върху решетка. Поднасят се с ягодово масло, приготвено от предварително размекнато масло, пудра захар и ситно нарязани ягоди, след което се охлаждат.
Бърза торта със сметана и ягоди
170 г бяло брашно
160 г захар
1 ч. ч. (240 мл) кисело мляко
70 мл олио
1 ч. л. сода бикарбонат
2 с. л. неподслдено какао
50 г черен аерошоколад
700 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
500 г ягоди
1 с. л. пудра захар с бурбонска ванилия
Брашното се пресява заедно с какаото. Захарта се разбърква с олиото с помощта на ръчна тел. Содата се слага в млякото, разбърква се и се прехвърля при захарта. Разбърква се за кратко до хомогенност и се прибавя брашното с какаото. Тестото се разбърква с ръчната тел, отново за кратко. Добавя се шоколадът, начупен на парчета по 1 см, и се изсипва в застлана с хартия за печене тава с диаметър 26 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Изпеченият блат се охлажда върху решетка и се набожда отгоре с вилица. Сметаната се подслажда на вкус с пудра захар и се разпределя върху блата. Отгоре се нареждат нарязаните ягоди и се поръсват с ваниловата пудра захар.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: