Бременност

Предмет на възхищение

Бременността и кърменето все още не са причина да се примирявате, че стегнатият и красив преди бюст ще загуби своето очарование. Нека се борим за красотата!

Предмет на възхищение

Женските гърди винаги са били предмет на възхищение за мъжката половина на човечеството. Освен това, на тях е възложена още една, не по-малко важна задача -  да кърмят. В този период (на кърмене) гърдите могат да претърпят доста неприятни промени, които е трудно да се избегнат, но... не и невъзможно. Предлагаме няколко съвета за тези, които искат след раждането да запазят прекрасния си бюст и същевременно да не се отказват от така важното кърмене.

Първо, нека развенчаем мита, според който кърменето задължително разваля формата на гърдите. Това твърдение е напълно погрешно. За промяната на формата и провисналостта на гърдите много повече влияе бременността и съпровождащите я хормонални промени, които протичат в организма на жената. Разбира се, с природата не трябва да се спори, но с някои проблеми може да се справите, ако знаете как да се борите с тях.

 ПРОБЛЕМ №1

Излишни килограми

Именно те са главният враг на гърдите. Трябва да следите теглото си по време на бременността много прецизно, иначе няма да избегнете появата на стрии.

 Какво се случва?

При нормално тегло ¼ от гърдите, примерно, се заема от мастна, а останалите ¾ - от жлезиста тъкан. С всеки излишен килограм мазнината в гърдите става повече, а жлезистата тъкан, под въздействието на естрогена, се разраства (така гърдите се подготвят за лактация), а количеството кожа си остава все същото... за съжаление, това не може да се избегне. И все пак могат да се предприемат някои действия.

Решение. Редовната грижа за гърдите трябва да започне по-рано, преди кожата да изгуби еластичност. И така, главното е да следите теглото си. Имайте предвид, че средно за цялата бременност е нормално да качите 10-15 кг. Ако виждате, че не се вписвате в тези рамки, побързайте да започнете упражнения за укрепване на бюста. Много добър ефект оказва и студената вода, като внимавате да не попада на корема, защото може да предизвика контракции. Тя укрепва и тонизира кожата, подобрява кръвообращението, прави кръвоносните съдове и тъкани на гърдите по-еластични. Затова не мързелувайте, а ежедневно си правете контрастен душ за гърдите. Едновременно с тези процедури ги разтривайте с кръгообразни движения (лявата гърда по часовниковата стрелка, дясната  - обратно) по цялата повърхност, от зърното до основата на гърдата.

ПРОБЛЕМ №2

Стрии по кожата   

Появата на стрии носи не малко огорчения за младите жени. И все пак, не бива да се паникьосвате. Както всеки друг проблем, стриите лесно могат да се предотвратят.

 Какво се случва?

Появата на стрии има различни причини. Наследственият фактор също играе важна роля. Ако кожата на жените във вашия род има слаба съединителна тъкан, следователно нейните клетки не са достатъчно еластични и при разтягане отделните влакна могат да се скъсат. Това, разбира се, може да се случи не само по време на бременността, но и при резки промени в теглото.

Втората причина се явяват хормоните. През периода на бременността в надбъбречните жлези се изработва кортизол. От една страна той поддържа равновесието на хормоналната система, но от друга отслабва функциите на клетките, които отговарят за еластичността на съединителните тъкани. Освен това, степента на еластичност зависи от достатъчното количество на колаген и еластин. Докато жената е бременна, дейността на клетките, които изработват еластин, отслабва и затова влакната на съединителната тъкан не издържат на напрежението и се късат.

Решение. Поддържането на еластичността на кожата може да стане с помощта на правилното хранене. За кожата „в положение" са необходими минерални вещества и витамини. Млякото, млечните и киселомлечните продукти поддържат нужното ниво калций в организма; месото, житните култури и бобените растения се грижат за желязото; рибата и яйцата - за флора. Следете ежедневно да приемате храни, богати на калий - домати, банани, витамини А и Е, а също така и ненаситените мастни киселини, например соево масло.

Освен правилното хранене, съществуват и други процедури, които предотвратяват появата на стрии. Главната задача на тези манипулации е да стимулират кръвопотока. Така например, много полезен е щипковият масаж. Палецът и показалецът пощипват бедрата, гърдите и дупето до леко зачервяване. Такъв масаж се съчетава много добре със специалните кремове и масла за стрии. След контрастния душ, чиито струи също могат да масажират участъците кожа, склонни към стрии, с кръгови движения се намажете с крем. Тази процедура трябва да се прави редовно, започвайки от четвъртия месец на бременността, два пъти на ден след душ.

Съвременната козметика предлага свое решение за проблема със стриите. На първо място това са геловете, кремовете и лосионите за стрии. Те са в състояние да намалят появилите се вече стрии, ако е минало не повече от година след раждането. Друг вариант е микродермабразиото - бърза процедура, прилагана за освежаване на кожата. Понякога се нарича "пилинг в обедната почивка". Внимателно се отстранява най-горния слой клетки на увредената кожа чрез изстрелване на миниатюрни кристалчета към кожата. Тази техника излющва и изравнява повърхността на кожата, стимулирайки образуването на нова, по гладка и чиста повърхност. За съжаление, процедурата не е дълготрайна и е абсолютно нормално след известно време да ви се наложи да я повторите. Имайте предвид, че тази процедура не е подходяща по време на бременността, прилага се след раждане.

ПРОБЛЕМ №3

Увиснал бюст...

Със сигурност не сте прави да твърдите, че поставената „диагноза" не подлежи на „лечение". Вместо да плачете под душа и да сте съкрушена, ние ви предлагаме да действате!

Какво се случва?

Причината е все една и съща - излишни килограми. Повечето килограми се складират в мастната тъкан на млечните жлези и по никакъв начин не помага за укрепването на бюста. Гърдите стават по-тежки, разтягат се връзките, които поддържат бюста и след лактацията той увисва.

Решение. Не пренебрегвайте носенето на сутиени! Ако гърдите ви са надеждно „закрепени" по време на бременността, може да избегнете тяхното увисване. Най-добре е да избирате бельото си от магазините за бременни.

Може ли да разчитате на кремовете? Разбира се! Единствено производителите, които имат научно-изследователска база, успяват да създадат ефективни и резултатни кремове за тази така деликатна зона. При редовна употреба (2 пъти на ден в продължение на 2 месеца ще достигнете до ефект, а след това продължавате за профилактика 1 път на ден) те повишават еластичността на кожата. Кремовете не въздействат на жлезистата тъкан и затова нямат противопоказни действия.

ЖИВИ МАСКИ

Маските от плодове, зеленчуци, треви и разни натурални смеси овлажняват кожата на гърдите, подхранват я и възстановяват естествения обмен на веществата й.

Зехтин. Подхранва сухата кожа на гърдите, изглажда гънките.

За маска: 1 с. л. зехтин се разбива с 1 с. л. извара (може да се добави и прясна сметана).  Получената смес се нанася на тънък слой върху шията и гърдите за 20 минути. Най-добре е маската да се измие с топла отвара от лайка.

 Розови листа. Укрепващо и тонизиращо средство за кожата на гърдите.

За маска: Смачкайте сухите розови листа в кафена чашка, докато се получи каша (2 с. л.), смесете със сметана (1 с. л.). Нанесете сместа на гърдите и оставете 15 минути. След това измийте с хладка вода.

 Лимон, портокал и краставица. Тонизира забележително кожата и й позволява да остане еластична.

„Декорация": Измийте лимона (може да замените с портокал или краставица), нарежете го на шайби и ги поставете на шията и гърдите. Ако имате възможност, полежете така няколко минути, а след това изплакнете гърдите си с хладка вода и намажете кожата с лек подхранващ крем.

Орех. Витаминизира и помага да се стегнат разпуснатите участъци от кожата.

За маска: Изчиствате няколко ореха и ги смачквате до получаването на еднородна смес. Добавете 1 с. л. мед, 1 с. л. зехтин и 1 жълтък. Разбъркайте сместа прецизно и нанесете на почистената кожа на гърдите за 15-20 минути, след това измийте с хладка вода.

Ориз. Помага за стягането на кожата на гърдите.

За маска: Трябва ви 1 с. л. оризово брашно, 1 яйце и 1 с. л. сметана. Смесете всичко до получаването на еднородна смес и нанесете върху кожата на гърдите за 15-20 минути. Измийте с топла вода и нанесете на гърдите и зоната на деколтето подхранващ крем.  

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: