Раждане

Преносване на плода

40 гестационни седмици (или 280 дни) е продължителността на нормалната бременност.

Преносване на плода

Предполагаемата дата на раждането (т.нар. термин) обикновено се изчислява от наблюдаващия бременността гинеколог, като броенето започва от първия ден на последната менструация.

Големият ден

В 40-а гестационна седмица, която теоретично би трябвало да бъде краят на деветте месеца, всяка бъдеща майка със сигурност е прочела многократно всички признаци за започване на раждането и очаква с нетърпение някой от тях, който ще индикира настъпването на Големия ден. Изглежда обаче бебето има свои планове и не дава никакви признаци за поява на бял свят. А сега какво?

Когато бебето се забави

Честотата на случаите на преносване са около 10% от всички бременности. В 70% от тях става въпрос за грешка при изчислението на термина заради специфики на периодите на менструалния цикъл. Така или иначе терминът се счита за ориентировъчна дата и допуска отклонения между седмица и две. Въпреки това, ако раждането се забави, е необходима консултация с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог. Вероятно прегледите ще зачестят, с цел да се наблюдава активно състоянието на бебето. Ще се следят тоновете, количеството околоплодни води, степента на зрялост на плацентата. В случай че бременността се развива нормално, могат да се опитат методи за естествено предизвикване на раждането. Физическата активност може да доведе до контракции и ускоряване на процеса. Хормонът, предизвикващ маточни контракции, е окситоцин. Възможно е отделянето му да бъде провокирано и чрез стимулация на зърната на гърдите и секс.

Индуцирано раждане

Така или иначе, раждане трябва да настъпи до 42-ра гестационна седмица. Ако това не се случи естествено,  то се индуцира посредством простагландини (вагинални таблетки или гел), система с окситоцин или спукване на околоплодния мехур. Метода на индуциране преценява акушер-гинекологът, в зависимост от това какво е подходящо за конкретния случай. Причината да не се изчаква по-дълго са някои рискове, които крие преносването както за майката, така и за бебето.

Промени

След 40-ата гестационна седмица започват да се случват различни промени в средата на обитание на бебето. В последните седмици на бременността плацентата преминава към етапа си на остаряване, който се свързва с различни калцификати по повърхността й. Дебелината й започва да намалява. Възможно е да настъпи плацентарна недостатъчност и нарушение на основните функции на органа, отговорен за предаването на кислород и хранителни вещества към бебето. Кислородният глад е изключително опасен за него. Докато расте, плодът има нарастваща нужда от кислород и недостигът му може да доведе до липса на растеж или неблагоприятни последици за централната нервна система. Специалистите следят и нивото на околоплодна течност. Около датата на термина количеството й е около 800-900 мл, а седмица по-късно вече намалява със 100-200 мл.

Усложнения

Колкото повече напредва бременността, толкова по-голяма става вероятността мъничето да се роди твърде голямо, което ще затрудни преминаването му през родовия канал. Такова раждане е възможно да предизвика разтягане или разкъсване на шийката на матката, вагината и перинеума. Костите на бебешката глава стават все по-плътни, което възпрепятства приспособяването към формата на малкия таз. Преносването може да доведе и до раменна дистокия при раждането, при която едното или двете рамена се заклещват в областта на малкия таз заради големите размери на раменния пояс.

Рискови групи

Най-често преносват жените със заболявания на ендокринната система (проблеми с щитовидната жена или захарен диабет) или такива с нередовен менструален цикъл. Заболявания, нарушаващи процесите на обмяна на естроген, също са сред рисковите фактори, водещи до преносване. Такива са и стресът, инфекциозните заболявания, болестите на органите на малкия таз и др. Раждането на бебето може да закъснее и ако е имало преносване на предишна бременност, или майката ражда за първи път на възраст над 30 години.

Материала подготви: екип на болница „Селена“

 

Сподели: