Здраве

Престой в болницата при Ротавирус

Болестта при детето и свързаната с това необходимост да постъпи в болница винаги се явяват стресови ситуации за родителите. И колкото по-малко е детето, толкова повече са тревогите и безпокойствата у тях.

Престой в болницата при Ротавирус

Болестта при детето и свързаната с това необходимост да постъпи в болница винаги се явяват стресови ситуации за родителите. И колкото по-малко е детето, толкова повече са тревогите и безпокойствата у тях. Ротавирусните инфекции засягат почти всички деца по света до навършване на 5-годишна възраст и са най-честите причинители на тежки дехидратиращи небактериални гастроентерити в тази възрастова група. С тях всяка година се свързват 2, 4 мил. хоспитализации. Ротавирусът е и една от най-честите инфекции, придобивани в болнични условия при децата. Той може да удължи болничния престой по повод друго заболяване от 3 до 5 дни в почти 50% от случаите. За съжаление малко родители знаят, че всъщност могат да си спестят поне тази негативна емоция.

Едно от всеки три деца, хоспитализирани по повод остър гастроентерит в България, е с ротавирусна инфекция.

Кога се налага хоспитализация

Ротавирусната инфекция протича като всяка една вирусна инфекция - с температура, повръщане, диарийни изхождания, бързо обезводняване, бързо развиващ се и влошаващ се интоксикационен синдром. Клиничната картина е тежка и много трудно се овладява в амбулаторни условия, затова почти всички деца се подлагат на стационарно (болнично) лечение. Леките случаи може да се лекуват и вкъщи. Но трябва да се има предвид, че колкото по-малко е детето, толкова по-трудно е да бъде рехидратирано, съответно оводняването при малката възрастова група се прави чрез пускане на системи с водно-солеви разтвори в болнична среда.

Какво трябва да вземете със себе си в болницата:

*Документи - направление (ако е планово влизане в болницата), вашата лична карта, резултати от изследвания, ако са правени такива. Ако се касае за хоспитализация по спешност, помощ трябва да бъде оказана и при отсъствие на каквито и да било документи.

*Дрехи и обувки, комплект спално бельо, за вас и детето, одеяло.

*Предмети за грижа за детето - пелени за еднократна употреба, гърне, гребен, кърпи, тоалетна хартия.

*Козметични и хигиенни средства - бебешко олио, овлажняващ крем, мокри кърпи.

*Играчки.

*Вещи за вас - халат или някакви домашни дрехи, чорапи, още един чифт обувки, пантофи, джапанки, предмети за лична хигиена ( четка за зъби, паста за зъби, сапун, кърпа, гребен, тоалетна хартия), мобилен телефон и зарядно за него, чаша, лъжица, чиния, нож, огледало, козметика, книга.

Ниво на застрашеност

Най-уязвими са децата на възраст от 6 месеца до 2 години. Има още една особено уязвима група, която е в лицето на недоносените деца. В сравнение с нормално родените честотата е 26% срещу 2%.

Има следната закономерност - колкото е по-малко детето, толкова по-тежко протича инфекцията. Мъничето бързо се обезводнява и развитието на тежка дехидратация налага хоспитализация. 

При недоносени бебета се наблюдава изразено по-тежко протичане на инфекцията с удължена хоспитализация.

Престоят в болницата

Когато симптомите (повръщане и диария) на ротавируса продължават въпреки домашното лечение, детето заедно със своята майка бива прието в инфекциозно отделение. Тъй като в тези случаи се касае за тежко обезводняване, мъничето още с постъпването се поставя на системи. Престоят в болницата може да продължи от 2 до 7 дни.

Ако веднъж сте се оказали с детето си в болница заради ротавирус, прекараната инфекция няма да предпази наследника ви от повторно инфектиране. За съжаление към този вирус не се изгражда имунитет.

Това може да не се случва никога на вашето дете!

Единственият сигурен начин да предпазите своето бебе от ротавирусен гастроентерит е ваксинацията. Тя трябва да бъде направена между 6-aта седмица и 6-ия месец. Прилага се и на недоносени деца, родени след 27 г. с. с оглед на това, че при тях инфекциите протичат още по-тежко. Дават се две дози от ваксината през най-малко 4-седмичен период. Ваксината е перорална (приема се през устата), жива и е сладка на вкус.  

Ротавирусната ваксина е с много добра поносимост и безопасност, проучена при повече от 100 000 деца.

 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Любена Андонова, специалист по инфекциозни детски болести, зам.-директор по лечебната част на СБАЛИПБ „Проф.Иван Киров"

 

 

Сподели: