Превенция и лечение на гестационния диабет
Според статистиката, между 4 и 6% от бременните жени развиват гестационен диабет.

Нарушението във въглехидратния метаболизъм е опасно за бъдещата майка и бебето й. За радост, състоянието може да се предотврати, а ако вече е възникнало – да се контролира.
Как да го избегнем?
Можете да редуцирате риска от гестационен диабет, като:
- спортувате, за да можете чрез физическата активност да изразходвате глюкоза и да понижите кръвната захар;
- се храните здравословно (с добре балансирано меню от плодове и зеленчуци, зърнени храни и такива със съдържание на фибри, като избягвате мазно и пържено);
- контролирате теглото си – качвате необходимите за развитието на бебето килограми през деветте месеца и ги сваляте успешно, след като родите.
Как да го лекуваме?
Дори и да сте диагностицирани с гестационен диабет по време на бременността, можете да елиминирате потенциалните рискове за себе си и детето, ако:
1. Следите нивото на кръвната си захар
Измервайте показателите с помощта на глюкомер сутрин на гладно и 1 час след всяко хранене. По този начин ще сте наясно кои храни повишават или намаляват кръвната ви захар.
2. Посетите диетолог, който да състави подходящо меню за състоянието ви
Много жени се придържат към подобна диета дълго след раждането, за да са сигурни, че стойностите им са в норма.
3. Стараете се да се движите ежедневно
Разхождайте се след хранене, за да намалите нивата на глюкоза в кръвта.
Под контрол
За да поддържате нормална кръвна захар, можете да се доверите на медикаменти с естествени съставки, които подобряват чувствителността на клетките към инсулина и стимулират производството му. Освен това, повишават активността му да транспортира глюкоза до клетката. Спрете се на предложения, които подпомагат оптималните нива на холестерола и триглицеридите, както и на теглото.
Автор: Ива Лалова
Консултант: проф. Петър Петров, акушер-гинеколог
Сподели: