Бременност

Превенция на злополуките при бременни жени

Бременността е период, който е свързан с много положителни емоции и, разбира се, ако всичко се развива нормално, нямаме никаква причина да променяме драстично своето ежедневие.

Превенция на злополуките при бременни жени

И все пак, инциденти се случват на всички, а поради факта, че бременността е утежняващо обстоятелство, е добре да сме запознати със спецификите на първата помощ при бременни.

По дефиниция, когато се говори за злополуки, се има предвид всички онези състояния, при които в кратък срок трябва да се предприемат спешни мерки, поради опасност за  живота на човека и неговите основни  жизнени функции. Ние ще се спрем основно на пътнотранспортните злополуки, защото тях ги виждаме всеки ден, както и на някои специфични състояния при бременната жена, които изискват конкретни познания.

При пътнотранспортно произшествие

Бременната жена е застрашена точно толкова, колкото всички участници в трафика, но при нея са налице и забавяне на реакциите, променя се центърът на тежестта, особено при напредналата бременност след седми месец. И коремът на бременната жена, матката, става водещата точка. Затова най-добре е бременните жени след шестия месец да не шофират, защото при евентуална злополука, обичайната гръдна травма при тях ще прерасне в гръдно-коремна и може да има неблагоприятен изход. Не съществува единно мнение за това дали трябва да се носи колан от бременните, или не в автомобилите. Нашият закон освобождава бременната жена - казва се, че ако спътникът (даже спътникът, не водачът) е бременна жена или болен може да не слагат колан. Тук е много сложно да се даде еднозначен съвет, защото, когато има колан, наистина съществува опасност този колан да притисне бременната матка, но едва ли една травма отпред на таблото е за предпочитане. Затова съветът е при бременност над шест месеца да не шофирате, макар че в практиката си д-р Шкодров има всеки месец по една бременна пациентка, която казва, че се е закарала сама до болницата. „Качих се на колата, закарах се до болницата и се обадих на мъжа ми да му кажа къде е колата да отиде да я прибере". Ако извикате линейка ще трябва да чакате поне 20 минути. Но все пак това са излишни рискове, не трябва бременната жена да шофира след шестия месец, защото и самото шофиране е едно напрежение и също може да навреди на плода, особено ако се прекалява с него.

Пътуването на големи разстояния също не е препоръчително. Първо, поради принудителната поза и второ, поради повишаващия се риск. Когато обаче се налага да пътувате, то по-добре седнете на задната седалка. В никакъв случай не трябва да сте на мястото до шофьора. Най-добре е да бъдете на мястото зад шофьора.

Има още една специфична травма, която може да се случи на бременната жена -  отлепването на плацентата. Тук изолирана травма  на самото бебе не може да бъде причинена, то е защитено, плува във вода, в околоплодна течност. Най-чувствителна е матката и мястото на прикрепване на плацентата. В зависимост от това къде е попаднал ударът и какво е въздействието му, отлепването може да бъде откъм края на плацентата или в средата й. Като се отлепи плацентата се отварят кръвоносни съдове между матката и плацентата и кръвта започва да изтича, нарушава се кръвоснабдяването на плода и майката също губи кръв. Това е алармиращ симптом. Ако отлепването настъпи по средата на

 плацентата, тогава се сформира хематом - събиране на кръв зад плацентата, той се увеличава и обичайно се манифестира с болка или с възбуждане на маточни контракции. Когато отлепването стигне до ръб, кръвта  се излива навън. След едно пътнотранспортно произшествие, дори и жената да не кърви, трябва да бъде прегледана от лекар. По най-бързия начин трябва да бъде закарана до най-близкото болнично заведение, а по-добре да се обадим на спешна медицинска помощ тел. 112 за оказване на  специализирана медицинска помощ и да бъде поставена под наблюдение на специалист акушер-гинеколог, ако няма други травми.

Другото - е самият стрес, който действа върху матката и би могъл да възбуди контракция до няколко часа след инцидента. Може да се каже, че при едно пътнотранспортно произшествие опасността е преминала след 12 часа, т. е. 12 часа бременната е наблюдавана. Преди да са минали 12 часа винаги съществува опасност.

 Пътуването със самолет 

Пътуване със самолет на бременни след седмия месец е изключително рисковано, позволява се само с разрешение на наблюдаващия бременната жена акушер-гинеколог. Причината е, че при намаляване на атмосферното налягане се увеличава налягането в матката, провокират се контракции и ако раждането е второ, трето нищо чудно да се случи в самолета.

Пътуването с автобус

Пътуването с автобус на дълги разстояния представлява риск, поради принудителната поза и факта, че матката, която притиска вените, провокира появяването на отоци.

 

Поради промяната в центъра на тежестта, бременните жени и като пешеходци трябва да бъдат много по-внимателни, при затичване и преодоляване на препятствия по тротоарите или пътното платно.

Бременността  - единодействие на противоречиви изисквания

Трябва да се има предвид, че бременността е едно утежняващо състояние и всички предишни и новопоявили се заболявания по време на бременността могат да протекат с усложнения. Жените във всичко трябва да бъдат умерени - от нищо да не се лишават, но и с нищо да не прекаляват - това е формулата за една бременност. Бременността не е болест, тя е едно нормално физиологично състояние, но твърде натоварващо женския организъм и поради тази причина е гранично. При по-напреднал срок на бременността д-р Шкодров съветва своите пациентки, освен обичайния си начин на живот, два пъти на ден за половин час да си почиват на легло.  Друг съвет, противоположен на почивката, е два пъти на ден да се разхождат, поне по половин час на чист въздух.

Химически и физически фактори

Трябва да се знае, че в първите два-три месеца от бременността плодът не е свързан с майката, той съществува сам за себе си, плацентата е в процес на оформяне. Тогава той се храни от жълтъчното мехурче. Счита се, че този процес приключва до 14-та седмица (14-та като се брои от първия ден на последната менструация). В този срок на бъдещото бебе не му влияят химически фактори, той няма връзка с майчиния организъм и ако жената се е отровила, независимо дали това е при злополука или при употреба на различни видове медикаменти, на плода не се отразява.

В този срок на бременността влияят физически фактори:

- радиацията, която рядко се среща, освен при професионалисти. Ако една жена има работа с радиация, примерно рентгенова лаборантка или рентгенолог, би следвало да каже на своя началник , че тази година има намерение да забременее и още от януари месец да излезе от рентгена, в такъв случай се трудоустроява за определено време на работа без вредности.

- температурата.Тук се правят доста грешки - прекалено разпространената, невярна позиция е, че една жена като е бременна не трябва да приема никакви лекарства. Това категорично не е вярно. Не трябва  да прекалява с лекарствата и винаги трябва да са назначени от лекар,  но винаги, във всички случаи, в които има нужда, трябва да се приемат лекарства. В България ежегодно се раждат хиляди деца от болни майки - майки, болни от туберкулоза раждат, майки, болни от шизофрения също, от диабет, от хепатит... и всички тези деца са здрави, като през целия срок на бременността майките са се лекували. В периода, в който детето няма връзка с майката, обаче се влияе от температурата. Например при остри вирусни и други инфекции до 14-та седмица на бременността каквито и лекарства майката да пие, те не стигат до плода, но до него стига високата температура. По принцип е добре, ако през целия период на бременността жената не вдига температура - над 38 градуса. Ако бременността не се прекъсне, поради високата температура, не би трябвало да имате съмнения и притеснения по отношение състоянието на плода. 

Така например бременната жена е термолабилна, тоест тя трудно поддържа своята терморегулация. Когато е студено много бързо изстива, когато е топло - много бързо прегрява. Така че всякакви ексцесии със седене продължително време на плажа под слънцето или ходене в планината на студено са опасни. Бременната жена ще може да понесе много по-малко подобни неща, отколкото небременната. Това задължително трябва да се има предвид. По същия механизъм бременната жена трудно контролира и кръвното си налягане и затова ставането от легнало в право състояние трябва да се прави внимателно. Понякога се случва, примерно на опашка, бременната жена да колабира. Просто кръвното й налягане е спаднало, в резултат на неоросяване на мозъка се губи равновесие и жената пада. Ако жената е в безсъзнание, трябва да се постави на лявата страна, главата да е леко извита назад, за да се освободят дихателните пътища, може леко да се напръска с вода. Тези мерки обикновено са достатъчни. Препоръчва се да избягва помещения, в които няма достатъчно чист въздух и продължително време стоене в право положение, както и рязко изправяне от легнало и седнало в право положение. Самото стряскане от падането предизвиква изсипване от надбъбреците на хормони, които пък покачват кръвното и нещата си идват на мястото. Ако видите бременна жена да припада - помогнете й да стане, ако е в съзнание, и я придружете до подходящо място, където може да си почине и възстанови по-бързо. Естествено, посъветвайте я да потърси консултация със своя лекар.

По-възрастните жени пък през втората половина от бременността започват да вдигат кръвно налягане.

И отново на основата на същите механизми - под контрола на вегетативната нервна система и жлезите с вътрешна секреция, на бременните жени им пада и кръвната захар. Проявява се с прилошаване,  придружено с повръщане и със студена пот. Това е характерно и за малките деца. Народната медицина препоръчва при прилошаване да се дава захар и вода или бонбонче. Да, ще помогне, ако е от кръвната захар, ако е от кръвното налягане няма да помогне, но няма и да навреди.

Превенцията на злополуките важи за всички - всички трябва да се пазим от въздействието на електрически ток, всички трябва да се пазим от въздействието на вода - да не се къпем в неохраняеми водоеми, всички трябва да се пазим от падане от високо или от удари. Но конкретно във всички случаи, в които има някакъв проблем с бременна жена, тя трябва да бъде поставяна под двоен надзор - от една страна да има акушер-гинеколог, който да наблюдава бременността, а от друга примерно специалист ортопед, токсиколог.

Бременността в 21 век е състояние, което трябва да бъде планирано, да бъде желана и жената да се радва и щастливо да я изживява, без  да се подлага на ексцесии - да върши тежка работа, да пътува надалеч, да носи тежки предмети и т. н.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Валентин Шкодров,
акушер-гинеколог,
лектор по първа долекарска помощ за бременни жени към БЧК

 

 

 

 

Сподели: