Раждане

Преждевременно раждане

Нормалната бременност продължава около 40 седмици.

Преждевременно раждане

Често, обаче, се случва бебето да не „дочака" поставения срок. Защо се случва преждевременното раждане, как протича и с какво е опасно?

ТЕРМИНОЛОГИЯ

Прекъсването на бременността в периода на 28 - 37-мата седмица се нарича преждевременно раждане. Ако това се случи от 22-рата до 28-мата седмица, според СЗО, се отнася към много ранно преждевременно раждане. Прилагат се спешни грижи за бебето, с помощта на специализирана техника. Бебето, родено в резултат на такова раждане, се счита още за плод в продължение на 7 дни. Тази особеност на терминологията се обуславя с това, че децата, родени до 28-та седмица на бременността, често не са в състояние да се адаптират към условията на обкръжаващата среда извън утробата, дори и с помощта на лекарите.

ПРИЧИНИ

Факторите, предизвикващи преждевременно раждане, могат условно да бъдат разделени на социално-биологични и медицински.

Трябва да се отбележи, че през есенните и пролетните месеци честотата на тези усложнения се увеличава. Обяснява се с промените в метеорологичните условия и по-точно със смяната на атмосферното налягане, което оказва влияние на преждевременното изтичане на околоплодните води. Тежките настинки с висока температура и силна кашлица могат да повишат тонуса на матката и да предизвикат преждевременна родова дейност. Отбелязано е и неблагоприятното влияние по време на бременността заради производствени фактори: въздействието на химически вещества, вибрации, радиации и др. Преждевременното раждане се среща преди всичко при млади момичета-непълнолетни, недостиг на белтъци и витамини в храната, а също и при жени, които имат вредни навици.

Към медицинските фактори се отнасят инфекциозните заболявания, в това число преболедувани в детството, аборти, възпалителни заболявания на половите органи. Хормонални нарушения на плода - увреждане на генетичния (наследствен) апарат под въздействието на неблагоприятни външни и вътрешни фактори (йонизираща радиация, прием на някои лекарства, пушене, употреба на алкохол, наркотици, неблагоприятна екологична среда), могат да доведат до преждевременно раждане, но най-често се стига до прекъсване на бременността в ранни срокове. В повечето случаи причина за преждевременно раждане се явява заболяване на ендокринната система, например нарушения на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и яйчници. Към анатомичните изменения на органите се отнася генитален инфантилизъм (недоразвиване на женските полови органи), порок на развитието на матката, травми на матката от проведени аборти и тумор на матката. В близо в 1/3 от случаите причина за такова ранно раждане е истмикоцервикална недостатъчност, при която в резултат на механичните въздействия (травми на шийката на матката при аборти, предишни раждания, други гинекологични манипулации) или поради недостатък на определени хормони, шийката на матката не може да изпълнява защитната си функция.

Често причина за преждевременно раждане е шийно-маточна инфекция (трихомоназа, микоплазма, хламидий и др.) и вирусни инфекции (рубеола, цитомегаловирус, херпес, грип, аденовирусна инфекция, паротит-заушка), особено протичащи скрито. Наличието на хронични генитални инфекции спомага нарушаването на местната защитна бариера и за поражението на плода. Тежки форми на екстрагенитални заболявания (не са свързани с женските полови органи) и усложнения през бременността също могат до доведат до недоносване на плода. Към тези заболявания се отнасят хипертонични болести, сърдечно-съдови заболявания, анемия, хронични заболявания на дробовете и черния дроб и др.

СИМПТОМИ

При започването на преждевременно раждане се появява постоянна родова дейност и изглаждане или разкритие на шийката на матката. Началото на родовата дейност е съпроводено с редовни подобни на контракции болки ниско в корема, които нарастват по интензивност с течение на времето, а времето между контракциите намалява. Често преждевременното раждане започва с изтичане на околоплодните води, като тяхното количество може да бъде от няколко капки до няколко литра. Освен това, появата на слузести течения с кървави жилки или кръвотечение при недоносената бременност свидетелства за възникнали структурни промени на шийката на матката, т.е. при нейното изглаждане. Появата на които и да било от горепосочените симптоми налага бърза хоспитализация в акушерски стационар.

В такава ситуация е задължително да повикате бърза помощ и те да закарат бъдещата майка в стационара. В някои случаи е възможно бременността да  се продължи, ако няма възможност за това, предпазливо се предизвиква родоразширение.

ОСОБЕНОСТИ НА РАЖДАНЕТО

При преждевременното раждане често се наблюдава ранно изтичане на околоплодните води, слабост и дисфункция на родовата дейност, бързо или стремително раждане, нарушение на механизмите на регулация, хипоксия на плода.

Преждевременното изтичане на околоплодните води обикновено се проявява при истмикоцервикална недостатъчност или наличие на инфекция. Долният полюс на плодния мехур се инфектира и в резултат на възпалението обвивката лесно се разкъсва. Плодният мехур се разтваря по-близо до пълното разкритие на шийката на матката, т.е. вече при развита родова дейност. Усещанията на жената могат да бъдат различни: от малко мокро петно на бельото до голямо количество вода, изтекло от влагалището и течащо по краката. Водите трябва да са светли, но се случва да са мътни или тъмно-кафяви (при инфекция). Раждането, случващо се преди срока, често протича бързо и дори стремително. Жената получава много силни контракции, честотата им се усилва, интервалът между тях става по-малко от 5 минути и бързо се намалява до 1 минута. Първият период на раждането (до пълното разкритие на шийката на матката) се намалява до 2-4 часа. Във връзка с това, че главичката на недоносеното бебе е с много по-малки размери, излизането на плода започва при непълно разкрита шийка. Бебето с малки размери минава по-бързо по родовите пътища. И въпреки това, за разлика от своевременното раждане, при преждевременното има повече усложнения. Първо, главата на бебето не успява да се приспособи към костите на таза на майката. Това означава, че костите на черепа на плода не успяват да се „преместят" по време на раждането, за да се намали обемът на главата докато преминава през родовите пътища. Чрез този механизъм се намалява налягането на главата и шийните отдели на гръбнака на раждащото се бебе. Костите на черепа при недоносеното са доста меки и не могат да защитят главния мозък, повишава се рискът от травми.

Второ, често жената получава разкъсвания на родовите пътища (шийката на матката, влагалището и външните полови органи), защото тъканите не успяват да се приспособят към разширяването.

Понякога преждевременното раждане е съпроводено от слаба родова дейност. Това означава - слаби, редки или къси контракции. Времето на раждането се увеличава, жената се уморява, детето също. Възможни са и други аномалии на родовата дейност, например силата и честотата на контракциите е достатъчна, но разкритие на шийката на матката не се случва. Това е свързано с нарушение на системата на регулиране при такова раждане, няма достатъчна хормонална подготовка за раждането. Инфекциозните усложнения по време на раждането и в следродовия период се срещат много по-често както при майката, така и при плода. Такива усложнения са - шевовете могат да събират гной (ако има такива), следродов метроендометрит (възпаление на слизестата обвивка и мускулния слой на матката), перитонит (възпаление на коремната ципа) и максимално разпространение на инфекция (сепсис). Всичко това е свързано с наличието на скрита или явна инфекция, съществуваща у бременната преди раждането, която често е и причина за преждевременното раждане. Недоносените деца имат по-нисък имунитет и съответно са по-подвластни на инфекции.

Недоносеното бебе

Детето, родено в резултат на преждевременно раждане, има признаци на недоносеност, които се определят веднага след раждането. Масата на тялото на такова новородено е по-малко от 2500 г, ръстът е по-малко от 45 см, кожата му е по-червеникава, суха, набръчкана и през нея прозират подкожните кръвоносни съдове, ушните и носови хрущяли са меки. Ноктите не достигат края на пръстите. Пъпът е разположен ниско, окосмяването на тялото все още не е изчезнало. Малката фонтанела е отворена. Те са видимо по-дребни, имат къси крайници, относително голяма глава и голямо коремче. Дишането е повърхностно и неправилно, белите дробове не са достатъчно разгърнати, гласът и плачът са слаби. Трябва да се отбележи, че наличието на един признак не се явява неоспоримо доказателство за недоносено бебе, недоносеността на плода се определя от съвкупност на признаци.   

ПРОГНОЗА ЗА БЕБЕТО

Във връзка с особеностите на акушерските тактики и различните изходи от раждането за плода, преждевременното раждане може да бъде разделено на три периода, свързани със сроковете на гестация (бременността): преждевременно раждане в 22-27-мата седмица, преждевременно раждане в 28-33-та седмица и преждевременно раждане в 34-37-та седмица от гестацията.

22-27-ма седмица

Теглото на плода е от 500 до 1000 г. Най-често раждането е обусловено с истмикоцервикална недостатъчност (заради предишни раждания), инфектиране на долния полюс на плодния мехур и преждевременно  скъсване на мехура. В тази група жени рядко влизат първескини. Наличието на инфекция в половия тракт изключва възможността за пролонгиране на бременността при повечето бременни. Дробовете на плода са недоразвити  и предписването на медикаменти на майката за по-бързото им съзряване не дава ефект. Тези бебета са в групата на високо рисковите и подлежат на спешна реанимация. Слагат се в кувьози със строг контрол от педиатър-неонатолог и квалифицирани медицински сестри. Бебетата се нуждаят от продължителни грижи и наблюдения и дълго остават в пренатални центрове.

28-33-та седмица

Теглото на плода е 1000 - 1800 г. В тази категория влизат над 30% от първескините.  Повече от половината жени се подлагат на лечение за задържане на бременността. Бебетата са с „несъзрели" дробове, нарушено е изработването на сърфактант. Сърфактантът е смес от мазнини и белтъци, която се синтезира в повечето алвеоли (съставна единица на дробовете) и покривайки ги, пречи на белия дроб да се свие напълно след всяко дишане. При липса на сърфактант дишането е непълноценно и това е толкова по-изразено, колкото предполагаемата дата на раждане е по-далеч. Препаратът сърфактант се влива на новороденото при необходимост, като съществено облекчава дишането. За съжаление, обаче, препаратът е много скъп и не винаги го има в наличност. Затова като профилактика за нарушения при дишането на жената се назначава глюкокортикоиди. Те стимулират изработването на сърфактант и „съзряването" на дробовете на плода за 2-3 дни при опасност от преждевременно раждане. Със започването на раждането, въвеждането на глюкокортикоидите е вътрешно, на интервал 2-3 часа.

34-37-ма седмица

Теглото на плода е 1900-2500 г. Тук процентът на инфекции при жената е много по-малък, за разлика от предните групи, а първескините са над 50%. Във връзка с това, че дробовете на плода вече са развити, няма нужда от включването на средства, стимулиращи изработката на сърфактант.

Рядко бебетата остават в реанимация, денонощното наблюдение е задължително във всички случаи до пълното стабилизиране на състоянието на детето.

Особени грижи

След прегледа на неонатолога недоносеното бебе се настанява в интензивно отделение, а ако е необходимо и в реанимация. За него се извършват денонощни контрол, грижи и лечение, а също и профилактика срещу възможни усложнения. Недоносените деца имат несъвършенства на терморегулацията, затова са в кувьоз, където се контролира строго  температурния режим, нивото на влажност, кислорода и др. Често тези бебета са с нарушения при дишането, снижена съпротивителност към факторите на околната среда и е необходимо денонощното наблюдение не само от редовния медицински персонал, но и от неонатолога.  

ВОДЕНЕ НА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО РАЖДАНЕ

При започване на рисково раждане, когато няма разкритие на шийката на матката или е незначително, се работи по посока на задържане на бременността. Жената се хоспитализира спешно и се назначава строг режим на легло, назначават се успокоителни, отстраняват се причините, довели до преждевременно раждане (ако е възможно). Например се правят временни шевове на шийката на матката при истмикоцервикална недостатъчност, лечение на влагалищни инфекции, възстановяване на естествената микрофлора на влагалището или предписване на антибиотици при наличие на инфекциозен процес, лечението се води съвместно с терапевт или ендокринолог (при необходимост). Задължителни компоненти са препаратите, които снижават тонуса на матката (токолитици), подобряват работата на плацентата, повишават имунитета, витаминотерапия, а също и препарати, които подобряват вътреутробното хранене на бебето и ускоряват съзряването на дробовете на плода.

Към всеки случай се подхожда с индивидуален подход, за съжаление не винаги усилията на лекарите водят до желания резултат и процесът преминава в започване на преждевременно раждане.

Преждевременното раждане се води от специалист акушер-гинеколог,  акушерка и неонатолог. Необходимо е постоянно наблюдение на жената и бебето. Редовни прегледи, измерване на кръвното налягане,  температурата на тялото, контролират се анализите на кръвта и урината. Освен задължителните кардиомониторингови наблюдения, се контролира развитието на родовата дейност, преслушва се сърцебиенето на плода, определя се положението му. Кардиомониторингът на плода е изследване на сърдечния ритъм. То се прави от специален апарат, в покой, бременната е легнала на страни и продължава 30-60 минути. На предната стена на стомаха на бременната, с помощта на еластични ленти, се слагат регистриращите датчици, които фиксират сърдечните съкращения на бебето, а също и честотата и силата на контракциите.

Повечето усложнения по време на раждането, както от страна на майката, така и на плода, са свързани с нарушения на съкращаващата дейност на матката. За измерване на съкращенията на матката при преждевременно раждане се води графично изображение на честотата и силата на контракциите и записване на съкращаващата дейност. Във всички специализирани центрове има кардиомониторно наблюдение, което нагледно отразява състоянието на бебето по време на родовия процес, а също и тонуса на матката и ефективността на контракциите и динамиката, което позволява навреме да се реагира и да се окаже квалифицирана медицинска помощ при каквито и да било усложнения.

За определяне степента на разкритие на шийката на матката, докторът преглежда жената на гинекологичен стол. Решението за стимулиране на родова дейност се обмисля внимателно от няколко лекари. Провежда се профилактика на хипоксия (недостиг на кислород) на плода, в повечето случаи се отказват от употребата на наркотични обезболяващи (те влияят неблагоприятно на дихателния център на плода). Обезболяващите и епидуралната анестезия ускоряват процеса на разкритие на шийката на матката, който понякога е доста бърз. Главата на плода не успява да се приспособи към родовите пътища и често недобре разтегнатият перинеум усложнява ситуацията, затова и към обезболяването на раждането се подхожда индивидуално.

Напълно по силите на жената е да намали вероятността от настъпване на преждевременно раждане. Не трябва да премълчава пред доктора си за предишни аборти и възпалителни процеси в миналото. Трябва бързо да съобщи на лекаря за всички изменения в своя организъм. При появата на патология, не трябва да се отказва от лечение, назначено от доктора. Необходимо е да ограничи физическото натоварване, да следи за рационалното си хранене,  което трябва да бъде разнообразно и добре балансирано.  Прекомерната употреба на люта, солена или гореща храна води към обостряне на хронични заболявания на храносмилателната система, които могат да са причина за преждевременното раждане. При появата на симптоми, застрашаващи с прекъсване на бременността, трябва да се откажете от половия живот през последните два месеца на бременността. При появата и на най-малките подозрения за отклонение от нормалното протичане на бременността, потърсете квалифицирана помощ.    

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: