Здраве

При педиатъра през първите 12 месеца

Родило ви се е детенце и е време да се запътите към детския лекар. В следващата година той ще ви стане много близък, ще следи развитието на мъника и ще ви информира какво да очаквате, докато бебето расте.

При педиатъра през първите 12 месеца

Родило ви се е детенце и е време да се запътите към детския лекар. В следващата година той ще ви стане много близък, ще следи развитието на мъника и ще ви информира какво да очаквате, докато бебето расте.

Не трябва да подценявате редовните профилактични прегледи при педиатъра. С тяхна помощ може да се диагностицира не само леко неразположение на бебето, но и някои отклонения от нормалното развитие. Хванати навреме, за тях могат да се вземат съответните мерки.  Не изпадайте в паника, ако детето ви не се вмества точно в параметрите - височина, тегло и т.н. Всяко хлапе расте със свое темпо - точно тук идва ролята на лекаря. Той ще го прегледа, ще ви зададе най-различни въпроси и чак тогава ще каже тежката си дума относно развитието на бебока. 

*Избор на лекар за детето

Това може да бъде всеки общопрактикуващ лекар. След като направят своя избор, родителите трябва да вземат от Районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) регистрационна форма за първоначален избор на общопрактикуващ лекар. Попълват формуляра и заедно с Обменната карта го предоставят на лекаря.

*Първо посещение

То се случва до 48 часа след изписването ви от родилното отделение.  Педиатърът оглежда дома ви и преценява дали всичко е наред. Докторът ще даде съвети за температурата в стаята, за обличането, за къпането, за обработката на пъпчето, за кърменето и т. н. По време на първия преглед се оглежда кожата - има ли жълтеница, зачервявания, обриви, рани, петна.

*14-ти ден

Тогава ще се проведе първият профилактичен преглед и ще се оформят здравните документи на детето. Консултацията включва теглене, мерене, измерване на обиколка на главата и гърдите.  Педиатърът ще огледа кожата, лимфните възли, пъпния остатък, ще провери дишането, сърдечната дейност, гърлото, ушите, нервната система и най-важните рефлекси. Ще ви даде основни съвети, свързани с кърменето, ще ви насочи и към ортопед, който да провери бедрените стави на детето (ортопедичният преглед трябва да се състои до края на първия месец). Освен това лекарят ще предпише витамин Д (за профилактика на рахит).

ПРЕГЛЕДЪТ ВСЕКИ МЕСЕЦ ВКЛЮЧВА: измерване на ръста и теглото, обиколки на глава и гърди, уста, лимфни възли, сърце, бял дроб, опорно-двигателна система, корем, кожа , сетива, нервно-психично развитие, неврологичен статус.

*В 6-ия и 12-ия месец се прави и изследване за албумин в урината, както и обща оценка на зрението и слуха.

Общопрактикуващият лекар на детето провежда ИМУНИЗАЦИИТЕ И РЕИМУНИЗАЦИИТЕ съобразно Имунизационния календар на Република България. Той уведомява родителите на децата, подлежащи на

задължителни имунизации и реимунизации, за вида и датата на поредната имунизация.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър Детска клиника, УБ „Лозенец - София", МЦ „Детско здраве", тел. 02 9607321

 

 

Сподели: