Детска психология

Приятелство през едно поколение

Детето ви обожава баба си и дядо си и винаги подскача весело, когато му съобщите новината, че те ще идват на гости. А когато то трябва да отиде при тях, възторжено пита: „Ще спя ли там? Ще остана ли по-дълго?".

Приятелство през едно поколение

Детето ви обожава баба си и дядо си и винаги подскача весело, когато му съобщите новината, че те ще идват на гости. А когато то трябва да отиде при тях, възторжено пита: „Ще спя ли там? Ще остана ли по-дълго?". Ако сте от хората, които нямат сложни семейни взаимоотношения, всичко е наред. Но ако всяка среща с майка ви или свекърва ви ви изкарва извън нерви, то тогава ще ви се наложи само едно - да правите компромиси в името на щастливото детство на вашето хлапе.

ЗАЩО „ДА"?

* Защото детето усеща, че баба и дядо се отнасят към него с особен трепет.

* Защото те не бързат да работят, да свършат нещо по къщата или да сготвят. Винаги имат време за разговори, отговори на безкрайни въпроси, игра или просто гушкане. И освен това не налагат правилата на играта, а са готови да следват детските такива.

* Защото хлапетата зареждат с енергия възрастните хора и те са готови на всичко в името на внуците си.

* Защото баба и дядо дават на вашето дете това, което не са успели да ви доставят на вас, когато са били млади родители.

* Защото хлапетата бързо намират общ език с второто поколение над тях.

* Защото вашите родители и тези на половинката ви от една страна са възрастни хора и можете да разчитате да гледат прекрасно децата ви, а от друга те умеят да се държат като малки - да ценят всеки ден, миг, усмивка и щуротия, умеят да се откъснат от ежедневните проблеми. А не е ли това най-важното качество?!

* Защото баба и дядо знаят купища истории за семейството и с удоволствие ги разказват, а внучето е готово да узнае всичко за времето, когато мама и тати са били хлапета.

* Защото манджите на баба са най-вкусни. Наистина!

* Защото жизненият опит на дядо е много важен за развитието на момчето ви.

ОТ ВАША СТРАНА

... е добре вие да се съобразявате с някои неписани правила, за да подкрепите и запазите прекрасните взаимоотношения, толкова ценни за вашето дете, завинаги.

ПРАВИЛО №1 - не мислете, че родителите ви са длъжни да гледат децата ви. Не искайте от тях да спрат работа или да не ходят на почивка, за да се грижат за внуците си. Молете ги да гледат децата, само когато вие наистина не можете да го направите или отивате на място, където в никакъв случай не можете да вземете мъниците.

ПРАВИЛО №2 - открийте точния подход към всеки. Ако бабата обича да седи вкъщи сама, но харесва дългите разходки с внуците, оставете й ги, когато са навън. Ако дядо обича да планира всичко, помолете го поне седмица по-рано да гледа внуците в определения ден.

ПРАВИЛО №3 - улеснете възрастните при гледането на мъниците. Помислете с какво биха се хранили децата ви и занесете нещо в дома на баба и дядо. Пригответе повече дрехи, за да не им се налага да перат и гладят. Пригответе играчки, книжки, пъзели и пособия за рисуване или пособия за майсторене.

ПРАВИЛО №4 - никога не говорете лоши неща за баба и дядо пред децата си. Може да сте ядосани за поредната битова неуредица, но хлапетата живеят в по-възвишен свят от нас, който се руши от подобни безсмислени теми. Не се карайте с по-възрастното поколение пред хлапетата.

ПРАВИЛО №5 - ако отглеждането на баба и дядо не застрашава по някакъв начин живота и здравето на детето ви, не се месете в методите на къпане, хранене и забавления.

Вслушвайте се в съветите на възрастните - понякога изглеждат смешни, но често са сполучливи и най-важното е, че винаги са насочени към доброто израстване на децата. Бъдете деликатни към баба и дядо - дори и да не са толкова активни, те са безценни съкровищници на житейски опит, от които можете да черпите с пълни шепи и да си избирате най-хубавото за вашето семейство.

 

Автор: Десислава Христозова

 

 

Сподели: