Бременност

Приятна подготовка!

Може и да сте многодетна майка, но въпреки това всеки път се вълнувате, когато се връщате вкъщи от родилния дом с мъничето в ръце.

Приятна подготовка!

А представете си какви чувства изпитват майките, на които им предстои за първи път да прекрачат прага на родния дом след най-важното събитие в техния живот. Ще ви открием една малка тайна: колкото повече неща успеете да подготвите предварително, толкова по-леко ще минат за вас първите дни след завръщането ви вкъщи.

 Не чакайте!

Приблизително две седмици до предполагаемата дата (а ако не сте суеверни, може и по-рано) купете вещите от първа необходимост и подгответе дома за появата на новия член във вашето семейство. И така - какво трябва да направите?

Запасете се

 • Купете еднократни пелени, салфетки, памук, бебешки клечки за уши, детски сапун, детски крем, два капкомера, шишета, биберони, калиев перманганат и други средства за хигиена.
 • Купете детски дрешки.

Подгответе детската стая

Разбира се, трябва задължително да приключите ремонтите, като пребоядисване на стените или поставяне на детски тапети преди посещението ви в родилното отделение. Всичко в детската стая трябва да бъде от естествени материали. Струва си да купите дървеното легълце предварително, за да може да го сглобите и да се проветри стаята от евентуална миризма на лак. Обърнете особено внимание на матрака - той трябва да бъде достатъчно твърд и идеално равен. Вместо креватче, на първо време може да купите кошарка. Няма да е излишно да поставите допълнително осветление - нощна лампа, светещи фигурки по стената. Освен всичко изброено, ще ви трябват количка, ваничка, шкаф, в който да съхранявате детските дрешки, маса за повиване, два термометъра - един за измерване на телесната температура и още един за температурата на водата във ваничката, специална ножичка с тъпи върхове.

Намерете си помощник

Предварително помислете кой би могъл да ви помага поне на първо време. Помолете майка си или сестра си, а може да наемете детегледачка с опит при гледане на новородени и със съответното образование. Запишете се на курсове за бременни, за да получите необходимата информация по отглеждането на бебето.

 Вещи за родилния дом

Ако въпросът къде да родя вече е решен, разберете предварително какви вещи ще са необходими за вас и бебето в дадения родилен дом. Необходимите неща пригответе в няколко пакета: един за мама, втори за изписването от болницата и трети за бебето - включващ всичко необходимо за родилния дом и изписването. За него ще ви е необходим усмихнат татко с цветя, удобни обувки и дрехи, а също и козметика.

 Ура, вече сме вкъщи!

Когато се приберете вкъщи, отначало може да ви се стори, че сте участник в телевизионното реалити шоу "Училище за оцеляване". Прането, чистенето, честото кърмене заемат голяма част от денонощието и не ви позволяват както трябва да си починете пълноценно и да съберете така необходимите ви сили. Поемете дълбоко въздух и се вслушайте в нашите съвети, които ще ви помогнат да "спестите" време и нерви.

 • Ограничете количеството гости, които се тълпят пред вратата. Ролята на стопанка, която посреща гости, не е за вас. Приемайте роднини и познати не повече от веднъж седмично. По време на техния престой никога не будете бебето, за да го показвате, и не го предавайте от ръце в ръце. Да си направят свои и да си ги подмятат! Бебето може да се нервира и да се разплаче.
 • Не вдигайте излишно телефона. Сведете до минимум телефонните разговори, а най-добре да предупредите близки и познати, че вие сами ще им се обаждате при нужда. Всяко едно безпокойство нарушава вашия режим или ви отнема от ценното време за отдих. Не сте телефонистка, включете си автосекретаря.
 • Намерете приятели за по-големите ви деца. Поканете да ви погостува някой възрастен, който обича и на когото може да поверите по-голямото си дете. То също се нуждае от внимание и грижи. Позволявайте му тихо да поседи до креватчето на новороденото, за да го направите съпричастно и да задоволите неговото любопитство.
 • Научете се да подреждате всичко необходимо за грижите за бебето на определени места. Това ще ви икономиса време и притеснения в екстремни ситуации, например през нощта.
 • Необходимите покупки правете наведнъж за по-дълъг период от време. Впрегнете таткото в тази задача, така поне ще разбере какво е пелена.
 • Научете се да раздавате задачи. Когато вашата сестра или свекърва ви попитат от какво имате нужда, не им давайте да поседят до креватчето, докато вие перете. Разменете ролите. Мястото ви е до вашето бебе.
 • Максимално съобразете своя режим с този на бебето. Не можете да спите в 3 часа следобед? Тогава просто легнете до бебето с книга в ръка. Целта е да си починете.
 • Не забравяйте за личния живот. Позволявайте си да се отпуснете и от време на време да задоволите някоя ваша прищявка. И не забравяйте за своето по-голямо дете. То се нуждае от вашата любов не по-малко от бебето. За да избегнете ревността на съпруга ви, постоянно му напомняйте, колко вие с бебчо го обичате и го чакате с нетърпение да се върне от работа. Излезте на кино или на романтична разходка. Не забравяйте, че вашият любим е вашето голямо бебе и е не по-малко обидчив от новороденото.
 • Помнете, че съветът "хубаво си поплачи" - не са празни думи. Понякога плачът е необходим, за да освободите натрупалото се напрежение или просто да си признаете, че сте изморена. Няма нищо срамно. Но ако се чувствате подтисната и се забелязват признаци на депресия, консултирайте се със специалист!
 • Не губете чувството си за хумор. Усмихнете се и запомнете: колкото и да ви е трудно през първите седмици, те са началото на най-невероятния период от вашия живот.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: