Здраве

Пробиотик = живот

Стомашните неразположения при бебетата и малките деца са често срещани състояния, които тревожат всеки родител.

Пробиотик = живот

Проблеми като колики, подуто коремче, разстройство или запек най-често са в резултат от лечение с антибиотици, грешки в диетата, инфекция, свръхчувствителност към белтъците на кравето мляко, преходен дефицит на лактаза и чревно възпаление. В такива случаи, освен стандартната терапия, лекарите препоръчват прием на пробиотици.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, приети в съответните количества, имат благоприятен ефект върху организма. Те действат чрез подобряване на чревната бариерна функция, модулиране на имунната система и поддържане на нормална микрофлора.

С други думи, когато се приемат в достатъчни количества, тези малки едноклетъчни организми са полезни за тялото и здравето.

Защо пробиотиците са важни?

Защото те могат да помогнат за възстановяването и поддържането на полезните микроорганизми в нашата храносмилателна система и за  потискането на растежа на вредни микроби.

Какво казва съвременната наука за ползите от пробиотиците?

Почти 11 000 научни публикации убедително описват различни ползи на пробиотиците за човека. Общоприето е, че те са най-ефективни при състояния, свързани с храносмилателния тракт и имунната система. Няколко медицински и научни организации издават клинични ръководства за употребата на пробиотици при различни стомашно-чревни симптоми или заболявания при деца и възрастни.

Например, Световната гастроентерологична организация препоръчва конкретни пробиотични щамове за предотвратяване на антибиотик-асоциирана диария и при синдрома на раздразнените черва; АЕПробио (AEProbio) включва в своите ежегодни насоки продукти, повлияващи бебешките колики и др.

Има сериозни доказателства за ползите от пробиотиците не само при други чревни състояния като непоносимост към лактоза, синдром на раздразнените черва, възпалителни чревни заболявания, но и при симптоми в отдалечени органи и системи като депресия, нарушена мозъчна функция, тревожност, холестерол в кръвта, инфекция на пикочно-половата система и различни видове алергии.

Консумацията на живи микроорганизми като част от съвременното хранене постепенно намалява през последните десетилетия. По-рано източници на живи микроорганизми са били главно различни видове ферментирали храни, приготвени без охлаждане и дълбоко замразяване. Пробиотиците са предложени като алтернативен източник на живи бактерии.

 

Сподели: