Тя и Той

Продукт на месеца: лосион за тяло

На козметичния пазар съществуват много различни средства за грижа за кожата. Едно от тях е лосионът за тяло. Но за какво служи той? Как трябва да го използваме? По какви критерии да го изберем?

Продукт на месеца: лосион за тяло

На козметичния пазар съществуват много различни средства за грижа за кожата. Едно от тях е лосионът за тяло. Но за какво служи той? Как трябва да го използваме? По какви критерии да го изберем?

Какво представлява лосионът за тяло

Лосионът често се бърка с крем и това е голяма грешка. Основните разлики са, че лосионите винаги са по-леки, не мазни, свойствата и консистенцията им са други. Кремът е гъста мазна субстанция. И ако той се нанася дълго и попива бавно, то лосионът е по-лек и бързо се усвоява от кожата. Затова няма да ви се налага да чакате да попие преди да се облечете. Лосионите са създадени за няколко цели: да овлажняват и премахват мазнината от кожата, да я подхранват, да изравняват цвета и повърхността й, да й придават блясък. Освен това са предназначени за различни типове кожа: за нормална, мазна, суха и комбинирана. Затова е лесно да изберете подходящото средство именно за вас.

Как действа лосионът

За да се ориентирате, е достатъчно само да погледнете съдържанието. Например популярното алое вера, което се среща в състава на много козметични средства, помага на кожата да се възстановява и овлажнява. Ежедневната употреба на продукт с алое вера може да помогне за заздравяване на малки рани, изглаждане на белези, както и да върне здравия блясък на кожата. Не по-малко известното какаово масло има омекотяващ ефект. При това честото използване на средства с такъв състав помага да се предотврати появата и да се намали количеството на стриите. Маслото от жожоба е хипоалергенно и е подходящо за всеки тип кожа. То има подхранващ и стягащ ефект. Бадемовото масло също се прилага често. То помага да се възстанови недостигът на влага в кожата, оказва и подмладяващ ефект. Маслото от ший е идеално за суха кожа, има заздравяващи свойства при рани, помага в борбата с бръчките.

Как да изберете добрия лосион

На първо място гледайте неговия състав. Съдържанието на натурални вещества е задължително за средствата от този вид. Най-добри продукти са онези, които освен другите свойства и овлажняват кожата. Когато си купите нов лосион, първо покрийте малък участък от кожата. Ако след няколко часа не настъпят някакви неприятни изменения, значи това средство не предизвиква алергична реакция и е подходящо за вас. 

Не купувайте лосион, който е предназначен за друг тип кожа. Даже ако ви се струва, че вашата нормална кожа се нуждае от по-силна хидратация, не се насочвайте към такъв за суха. Ефектът ще е омазняващ. През зимата избирайте лосиони с подхранващи компоненти, а през лятото със защитни филтри. Не използвайте овлажняващи лосиони преди да излезете от вкъщи през зимата, те не могат да подействат толкова бързо. Ако сте с много чувствителна кожа, обръщайте внимание не само на състава, но и на възможните странични реакции, които може да предизвика средството. Избирайте хипоалергенни продукти, които не съдържат алкохол и парфюм.

Слънцезащитни продукти

Garnier Спрей, фактор SPF 20, 200 мл, 21.00 лв.

PIZ BUIN Спрей, SPF15, 200 мл, 32.50 лв.

Uriage Крем-флуид за лице, SPF 50+, 50 мл, 28.50 лв.

Vichy Масло за тен на тяло, SPF 20, 125 мл, 28.50 лв.

Bioderma Фотодерм минерал Флуид за лице и тяло, SPF 50+, 100 мл, 34.90 лв.

Nivea sun Слънцезащитен спрей, SPF 30, 200 мл, 21.60 лв.

La Roche - Posay Тониращ крем за лице, SPF 50+, 50 мл, 25.90 лв.

La Roche - Posay Спрей за лице и тяло, SPF 20, 200 мл, 29.60 лв.

Avene Слънцезащитна емулсия, SPF 50+, 30 мл, 24.80 лв.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: