Тя и Той

Продукт на месеца - лак за нокти

Лакът за нокти присъства в арсенала от козметични средства на почти всяка съвременна жена. Да се появите „пред публика" без добре поддържани ръце, нямащи следа от декоративен маникюр, меко казано, прави лошо впечатление.

Продукт на месеца - лак за нокти

Лакът за нокти присъства в арсенала от козметични средства на почти всяка съвременна жена. Да се появите „пред публика" без добре поддържани ръце, нямащи следа от декоративен маникюр, меко казано, прави лошо впечатление. Лакът за нокти е незаменим и при изпълнението на такива процедури като педикюра. Гъстата лепкава маса с мирис на разтворител, която ние разпознаваме безпогрешно, невинаги е изглеждала по същия начин. В своята многовековна история лакът за нокти е претърпял множество изменения.

Малко история

Изследователи на културата на Древен Египет са открили, че на някои съхранени от незапомнени времена статуи ноктите на ръцете и краката са били окрасени в червен цвят. Египтяните добивали този цвят от листата на тревисто растение. Древните римляни пък изобретили рецепта за полиране на ноктите, състояща се от мас и животинска кръв, което било модерно както при жените, така и при мъжете. Лакът е бил популярен и в Азия - модата за оформянето по определен начин на маникюра се е появила в двора на императорската династия Мин. Дългите нокти се възприемали като признак за принадлежност към висшето съсловие. Жените от императорското семейство ги „отглеждали" с дължина до 25 см, и това служело като доказателство, че те не се занимават с ръчен труд. А мъжете ги носели дълги и окрасени като амулет, предпазващ ги от посегателства на тъмните сили. Китайците можели да приготвят черен, розов и червен оцветител за нокти, за изсъхването на който трябвало да минат няколко часа.

Критерии за безопасност

Изобретателят на първата формула водонеразтворим лак за нокти е Чарлз Ревсон, който по-късно основава една от най-големите компании, производителки на козметика.  Това се случва през 30-те години на 20-и век. Този първи лак не се е отличавал със стабилна структура и много бързо след нанасянето му се е олющвал буквално на втория ден. При него не е била налице и разнообразна цветова гама, изборът е бил между 5 или 6 оттенъци на червеното. Освен това се оказало, че използваните от Чарлз Ревсон пигменти далеч не са безопасни за здравето на ноктите.

И основа, и защита

Съвременните лакове за нокти в зависимост от тяхното предназначение и структура условно могат да се разделят на три групи.

Лак основа. Той се нанася като първи слой и изпълнява няколко функции. Първата е, че подготвя нокътя за нанасянето на декоративен лак, втората, че го защитава от повреда - в частност от пожълтяването, което доста често се явява като следствие от употребата на декоративни лакове в тъмни цветове. Срещат се и лакове основи с различна констистенция, помагаща за визуалното замаскиране на неравностите по повърхността на ноктите. В техния състав често влизат частици талк, коприна и т. н. Основата също може да притежава и лечебни свойства, ако съдържа епоксидни и формалдехидни смоли и калций, които укрепват ноктите и стабилизират растежа им.

Декоративен лак. Над основата се нанася цветен декоративен лак, при това съвременната мода в маникюра няма ограничение за цветовата палитра. От декоративния лак обикновено се нанасят няколко слоя, което помага да се придаде на плочката по-равен и блестящ вид.

Защитен лак. Накрая, за да се предпази декоративният лак от повреждане, ноктите се покриват с още един слой защитен лак. Той изсъхва много бързо и придава на маникюра привлекателен блясък и завършен вид.

Всичко за нокти

NIVEA VISAGE Почистващи тампони за лице 80 бр./пак., 2.40 лв.

MAX FACTOR Лак за нокти Nailfinity 1 бр., 11 лв.

LYCIA Клещи за кожички 1 бр., 16.30 лв.

Jankar Лакочистител без ацетон 100 мл, 1.20 лв.

MAYBELLINE SALON MANICURE Подсилваща грижа за ноктите 1 бр., 7.49 лв.

ECOTOOLS Комплект за маникюр 1 бр., 37.80 лв.

YVES ROCHER VANILLE Крем за ръце - ванилия 200 мл, 9.10 лв.

L'OREAL RESIST & SHINE TITANIUM Лак за нокти 1 бр., 10.90 лв.

Fing'rs Стъклена пила 1 бр., 6.00 лв.

MICRO CELL Cuticle Comfort Гел за отстраняване на кутикули (кожички) 1 бр., 20.20 лв.

 

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: