Здраве

ПРОФЕСИЯ НЕОНАТОЛОГ

работа за хора с големи сърца

ПРОФЕСИЯ НЕОНАТОЛОГ

Какво означава да бъдеш неонатолог? 

Да си неонатолог означава да се грижиш и да лекуваш новородените деца. Да се опитваш да ги разбираш. Някои от тях се раждат прекалено рано и с много ниско тегло, други имат сериозни заболявания. Трябва да се опитваш да разбереш родителите им и да им помогнеш те да усетят и разберат детето си.

 

Кои са различните аспекти на професията ви?

Първите седмици от живота на бебето са период на много бързи промени. Някои от тях физиологични, други - в резултат на заболяване.Трябва да си подготвен и да можеш да реагираш бързо и в двете ситуации. Да умееш да работиш както със здрави новородени, така и при интензивна терапия на рисковите деца. 

 

С какви случаи и предизвикателства се сблъсквате най-често в работата си?

Всеки отделен случай е различно предизвикателство. Понякога е трудно да се справиш със заболяването на едно бебе, друг път - с родителите му, които не са готови за новата си роля.

 

Според вас на какво се дължи увеличаването на броя на недоносените деца?

Броят на недоносените деца е както медицински, така и социален показател. Той отразява икономическото и здравното състояние на страната. Това е един от основните демографски индикатори за сравнение между различните страни.

 

Защо при нас се променя по този начин?

 Причините, за съжаление, са добре известни: влошено икономическо състояние, влошени здравни грижи, непълноценно хранене, недостатъчна профилактика и лечение на различни заболявания, висока честота на тютюнопушене сред жените и мъжете в репродуктивна възраст, недостатъчно добра контрацепция, аборти, отлагане на  бременността за по-късна възраст и т. н.

 

Каква трябва да е грижата за едно недоносено бебе и по какво се различава от тази за останалите новородени?

Както всички новородени, недоносените деца имат нужда от много обич и внимание. Но освен това те имат и специфични трудности в зависимост от гестационната възраст, теглото и заболяванията си. Грижата за тях трябва да  бъде съобразена с това и често тя продължава и след изписването от болницата. Нерядко тези новородени преминават специфична рехабилитация и кинезитерапия, нуждаят се от по-чест контрол на нервно-психическото и физическото им развитие, на зрението, а понякога и оперативни интервенции. 

 

Кое е важно, за да се развие едно по-рано родено бебе нормално?

Първо - да се роди в добро състояние в болнично заведение, разполагащо с всички възможности за лечение и добре подготвен персонал. Колкото по-рано и с по-ниско тегло се очаква бебето, толкова по-важно е това. Акушеро-гинекологичните и неонатологичните отделения се разделят на три нива в зависимост от възможностите си да оказват помощ на тези рискови деца. С най-големи възможности са тези от трето ниво - това са университетските болници в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора. Когато се избира АГ болница за раждане, е важно не дали има телевизор в стаята, а дали има подготвени акушер-гинеколози и неонатолози, които да започнат лечението на рисковото дете от първите минути след раждането. Всеки транспорт на вече роденото бебе до по-високоспециализирано отделение носи допълнителни рискове за него. Най-добрият транспорт е итраутеринният (в майчината утроба) - до болницата пътува бременната, а не вече роденото бебе.

Второ - след успешното приключване на болничното лечение да е налице едно добро късно проследяване, осъществяване на всички необходими консултации, рехабилитация, хранене, ваксинации и т. н.

 

Как се справяте емоционално с по-тежките случаи? Влияят ли ви негативно на емоционалното и психологическото състояние?

Неонатологията е тежка специалност. Понякога минутата е дълго време... Ако не обичаш децата и работата си, не можеш да издържиш. Някои родители казват, че ние сбъдваме мечти. Такива думи дават сили да преодолееш неуспехите. Тежките случаи се помнят дълго, носиш ги в себе си, обсъждаш ги с колегите си. Аз лично обичам много класическата музика и тя ми помага в трудни моменти.

 

Кое е най-трудното нещо, с което сте се срещали в професията си?

Да съобщиш на една майка, че бебето й е починало.

 

Какви качества са нужни, за да бъдеш такъв специалист?

Да обичаш децата, да можеш да взимаш бързи решения, да не изпадаш в паника в критични ситуации, непрекъснато да четеш, да учиш нови неща, да се развиваш и усъвършенстваш.

Има ли личен живот неонатологът и как успява да балансира между работата и личното време?

Дежурствата и умората си казват думата. Най-много страдат собствените деца, особено когато са по-малки, и семейството. Хората отиват да празнуват - ти отиваш на работа. Затова още повече цениш времето, прекарано с най-близките. Календарът е важна част от живота ни, защото са необходими много добра организация и предварително планиране. 

Както се убедихме, да бъдеш неонатолог означава не само да си добър специалист, но и да имаш голямо сърце. Вярваме, че всички, които упражняват тази професия, го имат, щом са се посветили на нея, и че това, което правят, отнема, но и дава много. Дава шанс на децата да получат своя успешен старт и връща усмивките на лицата на близките им.

Д-р Анета Попиванова е началник Oтделение „Физиологично" в Клиниката по неонатология в Университетска болница „Майчин дом". Има специалности по педиатрия, неонатология и IBCLC (международно сeртифициран консултант по кърмене). Председател е на Националната асоциация „Подкрепа за кърмене". Специализирала е във Франция, Италия и Великобритания. Д-р Попиванова ни разказа какво означава да упражняваш професията неонатолог и какви предизвикателства се крият зад нея. Ето какво научихме...

Интервюто взе: Наталия Градинарова

 

 

Сподели: