Здраве

ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРИ... детски офталмолог

Би било добре, ако е възможно първи профилактичен преглед да се направи още при раждането в неонатологичното отделение, за да бъдат установени груби видими анатомични промени, а също и да се изследва прозрачността на очните среди и да се търси т.нар. „бял

ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРИ...  детски офталмолог

Д-р Велева, кога родителите трябва да заведат детето си на профилактичен преглед при очен лекар?

Би било добре, ако е възможно първи профилактичен преглед да се направи още при раждането в неонатологичното отделение, за да бъдат установени груби видими анатомични промени, а също и да се изследва прозрачността на очните среди и да се търси т.нар. „бяла зеница".

След това, като изключим случаите, в които децата имат някакъв видим проблем, първият профилактичен преглед трябва да се извърши между 6 и 12-месечна възраст. Целта на този преглед е да се диагностицират заболявания, които не могат да бъдат забелязани лесно от родителите. Тук се включват основно заболявания, които могат да доведат до развитието на мързеливо око - вродена катаракта, мембрани в зеничния план, големи рефракционни грешки (далекогледство, астигматизъм, късогледство), както и разлика в диоптрите между двете очи. Благодарение на новите апарати, които навлязоха в няколко клиники в България, много бързо и лесно може да се направи скрининг за наличието на рефракционни грешки, а след щатален очен преглед да се изпишат очила и да се проведе профилактика и лечение на мързеливото око.

Не е ли нормално децата в тази възраст да са с далекогледство?

Децата нормално са далекогледи. Далекогледството е най-честият вид рефракция. Дори след спиране на растежа, около 50 - 55% от хората са далекогледи. Между 6 и 12 месечна възраст, обаче, това, което е най-важно да се търси, е наличие на разлика в диоптрите на двете очи. Разлики повече от 1 диоптър при далекогледство или астигматизъм, и повече от 3 диоптъра при късогледство, крият риск от развитие на мързеливо око. При наличие на еднакви диоптри на двете очи, дори те да са повече от тези, приемани за норма в тази възраст, рядко се бърза с изписването на очила преди 1 годишна възраст.

А ако се изпусне прегледът до 1-годишна възраст?

Профилактичен преглед за първи път може да се направи на всяка възраст. В случаите, когато при първия профилактичен очен преглед между 6 и 12 месеца не е установена патология, вторият преглед трябва да бъде на около 3-3,5 години. Тогава децата навлизат в т.нар. вербална възраст. Естествено, всичко е много индивидуално при различните деца, но се смята, че в този период повечето от децата могат да се ориентират на картинките на таблиците и да бъде изследвана зрителната им острота.

Как протича прегледът при по-малките, които не разпознават картинки?

Важно е да се знае, че зрителна функция може да бъде изследвана на всяка възраст. В периода на авербалната възраст, когато едно дете не може да отговаря на въпроси по картинки, за неговата зрителна функция се съди по реакцията на зеницата към светлина, спосонсобността на детето да следи светлина и подадени предмети, реакцията му при закриване на всяко око поотделно, наличието на т. нар. устойчива фиксация, т.е. детето да гледа с две прави очи - да няма кривогледство. Ако криви само едното око, то зрението на това око е ниско и можем да го твърдим дори и да не можем да изследваме зрението му на таблица.

Далекогледството (хиперметропията) е най-честият вид рефракция в детска възраст, като за определените възрасови периоди то има определени стойности. Над 95% от новородените имат далекогледство, което нормално може да е до 3-3,5 диоптъра. С растежа на детето и увеличаване дължината на окото, хиперметропията постепенно намалява. След навършване на 10 години се увеличава броят на децата с еметропия (пълно съвпадение между пречупвателната способност на рефракционния апарат и дължината на окото) и късогледство.

Много е важно още при раждането(ако е възможно още в родилния дом) да се изследва т.нар. прозрачност на очните среди - роговица, зеничен план, леща и стъкловидно тяло. При липса на нормална прозрачност на очните среди, светлината, основният стимул за развитие на зрителната система, не може да достигне до ретината в резултат, на което настъпва тежко потискане на зрителните центрове в мозъка и развитието на т.нар. обскурационна амблиопия (мързеливо око). Детето трябва бързо и своевременно да бъде оперирано. Важно е родителите да знаят, че не е нормално зеницата на окото да бъде бяла (състояние означавано като левкокория). „Бялата зеница" не е нормална нахадко при никой, независимо от възрастта му, и не се израства с възрастта. При наличие на „бяла зеница" е необходимо детето незабавно да бъде прегледано от офталмолог.

Макар че, зрителната острота може да бъде изследвана, едва след като детето започне да говори, ориентировъчна оценка за зрителната функция може да се получи още при бебетата. Има един много интересен и лесен маньовър, който родителите могат да приложат на детето вкъщи. Затворете едното око с ръка, а след това другото око на детето си. Наблюдавайте неговата реакция. Ако детето реагира еднакво бурно или еднакво спикойно при затваряне на всяко око, то зрението на двете очи е еднакво или приблизително еднакво. В случаите, обаче, в които детето реагира спокойно при затваряне на едното око, а бурно - при затваряне на другото око, то съществува голяма вероятност детето да има ниско зрение на едното око. Реагира така, защото вие затваряте доброто му око и го лишавате от възможността да вижда.

Д-р Невяна Велева, д.м., детски офталмолог в УМБАЛ „Александровска" - София пред списание „Кенгуру"

Въпросите зададе Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: