Здраве

Профилактичен преглед при… детски ортопед

Д-р Михаил Алексиев от МЦ „Детско здраве“ е със специалност „Ортопедия и травматология”.

Профилактичен преглед при… детски ортопед

 

Д-р Михаил Алексиев от МЦ „Детско здраве" е със  специалност „Ортопедия и травматология". Членува в Българския лекарски съюз, Българската ортопедична и травматологична асоциация (БОТА). Има редица публикации, свързани с остеопозни фрактури в областта на проксиналния фемур. Извършва ехографско изследване на тазобедрени стави.

Д-р Алексиев, кога една майка трябва да потърси за първи път ортопед за профилактичен преглед на своето дете?

Д-р Алексиев: Профилактичният ортопедичен преглед на бебетата се прави между 45-ия ден след раждането до 2-ри месец на детето. Целта му е да се изключат луксация, сублуксация и дисплазия. Прегледът в тази възраст е рутинен и през него трябва да минат всички дечица независимо от пола. Изследването е ехографско и е безвредно. При него не се облъчват децата и затова си позволяваме да го използваме в по-ранна възраст.

Каква е разликата между състоянията, които посочихте?

Д-р Алексиев: Вродените изкълчвания са три основни типа - луксация, сублуксация и дисплазия. Луксацията означава изкълчване на ставите, сублуксацията е частично изкълчване, а дисплазията - недоразвитие на ставите. Проблемът, с който най-често се срещаме ние, е дисплазията.

Тези три състояния, диагностицирани в тази възраст, лечими ли са?

Д-р Алексиев: Да. Лечими са. Колкото по-рано се направи този профилактичен преглед и се започне лечение, толкова то е по-краткотрайно, по-успешно и с по-добър ефект.

Необходим ли е следващ преглед, ако не се установи проблем?

Д-р Алексиев: Има още един преглед през 6-ия месец. Тогава се гледа за същите състояния. Причината за него е, че има структури, които малко по-късно се появяват. Това са двата ранни прегледа, които трябва да се направят. 

В какво се състои лечението на тези три състояния?

Д-р Алексиев: Използват се ортопедични средства. Това са възглавнички или каишки.

Колко време се носят?

Д-р Алексиев: Зависи. Правят се ежемесечни прегледи и се преценява колко да продължи лечението. Ако по-късно започне лечението, то е по-трудно и продължително. А след определена възраст - може би след 7-и, 8-и и 9-и месец, започва да се мисли за операция. Става въпрос само за късно диагностицираните случаи в тези месеци.

Има ли рискови групи?

Д-р Алексиев: По принцип рискът е по-висок при усложнена бременност, при седалищно прилежание на плода, увита пъпна връв, многоплодна бременност и др.

Личните лекари имат ли право да издават направления за тези прегледи?

Д-р Алексиев: По принцип прегледът е с талонче, а ехографското изследване се заплаща от родителите, тъй като не се поема от здравната каса. При нас цената е 20 лева.

Има ли статистика при каква част от децата се открива този проблем?

Д-р Алексиев: По статистически данни от 1% до 18% от новородените деца са с вродено изкълчване на ставите.

Гънките на крачетата издават луксацията.

Профилактичният преглед при ортопед трябва да се направи преди вашето бебе да навърши 2 месеца, за да се изключи проблем с тазобедрените стави. Колкото по-рано се постави диагнозата, толкова лечението е по-ефективно и кратко. Ако се изпусне моментът обаче, състоянието крие риск от операцията. Ето три симптома, които издават проблема:

 

  • Разминаване на кожни гънки на крачетата. 
  • Скъсяване на крачето. 

Ограничено отвеждане на тазобедрената става и на крачето.

Въпросите зададе: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: