Здраве

ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРИ ... ДЕТСКИ ПУЛМОЛОГ

Профилактиката е най-доброто лечение.

ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРИ ... ДЕТСКИ ПУЛМОЛОГ

Профилактиката е най-доброто лечение. Какви специалисти трябва да посетим с нашето новородено бебе, въпреки че то няма симптоми за заболяване? Списание „Кенгуру" започва серия материали с препоръчителните прегледи при специалист. Срещаме ви с д-р Анна Ванчева, пулмолог в МБАЛ „Здравето".

 

Д-р Ванчева, кога един родител трябва да потърси помощ от пулмолог, за да избегне поставянето на диагноза астма?

Когато заболяванията на детето са много чести и когато има пристъп на суха кашлица със свиркане в гърдите. В такива случаи се търси пулмолог или алерголог. Редно е дори да се направи консултация и при двамата специалисти. Първо обаче педиатърът е този, който обобщава състоянието на детето.

 

Задължително се консултирайте с пулмолог и алерголог, ако детето ви често боледува.

Астмата окончателна диагноза ли е?

Не. Особено в ранна възраст винаги има шанс. Като правило тези пристъпи изчезват при влизане в пубертета. Ако се вземат адекватни мерки може да има подобрение и до седмата година.

Как се действа при поставена диагноза?

Когато има вече астма, трябва да се провежда профилактично лечение и пациентът да се следи от специалист.

На каква възраст е бил най-малкият ви пациент с този проблем?

Много е индивидуално в преценката да наречем заболяването астма. При мен имаше едно бебе, което е родено недоносено и беше дошло на третия си месец. Тогава тежеше 4,5 килограма. То си имаше данни за бронхиална астма.

А тези проблеми могат ли да се проявят в по-късна възраст?

Могат. Обикновено астмата се отключва при някакво заболяване. Най-често вирусно, което започва с хрема и кашлица. В хода на това заболяване се получава свиркането, което понякога може да бъде и много тежко - с дихателна недостатъчност, с посиняване и т.н.

Колко трае лечението?

Определя се спрямо детето. Понякога един профилактичен препарат не е достатъчен, затова трябва да се прилагат два едновременно. Всъщност трябва да се следи кога можем да направим така, че да спрем единия от препаратите.

Има ли сезонност на заболяването?

Сезонност има. Причинители на бронхиална астма са полените (мъжкото семе на треви, цветя и дървета - бел. ред.), които се срещат през пролетта и лятото.

А връзка с посещаването на детски заведения?

Да, също има. За съжаление българският родител не винаги е съвестен и си изпраща детето там болно и полуболно.  Така се разболяват и други деца. Тъй като има бронхиална хиперреактивност на дихателните пътища при бронхиалната астма, винаги едно такова заболяване може да предизвика поредния пристъп независимо от профилактичната терапия.

А може ли нещо да подпомогне тази профилактична терапия?

При поленовата алергия има ваксини под формата на капки. Може да бъде и специфична хипосенсибилизация (специфична имунотерапия - бел. ред.), която се поставя инжекционно с постепенно повишаващи се дози. Целта на подобно лечение  е да се изградят блокиращи антитела, които могат да блокират полена или друг причинител на пристъп на кашлица.

Има ли случаи, в които терапията не може да повлияе и заболяването става хронично?

Да, има такива случаи. Нещата са много по-тежки и много по-сложни, когато са налице някакви предразполагащи фактори, които водят до фиброзни изменения в интерстициалната (неспецифичната - бел. ред.) белодробна тъкан. На фона на бронхиалната астма има редица усложнения, които се проявяват при даден човек, и се налага вече да се профилактира и съответното заболяване, което е подлежащо преди възникването на бронхиалната астма.

Закъснялото търсене на лекарска помощ ли води до това състояние?

Не. Човек има или такава предразположеност, или нещо, с което се ражда.

Въпросите зададе Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: