Здраве и красота

Профилактика на пролапс на матката

Темата е малко неприятна, но изключително важна за дамите.

Профилактика на пролапс на матката

Пролапсът на матката, или т. нар. още смъкване на тазовото дъно, е доста често срещан проблем за съжаление, особено след раждане, но не само. Наблюдава се дори при млади, нераждали жени, а над 50-годишна възраст от него страда всяка втора жена.

Матката се държи в малкия таз, където й е мястото, от сложна комбинация от мускули, сухожилия и други тъкани. Ако обаче мускулите и маточните връзки отслабнат, матката и влагалището се смъкват във вагиналния канал и това се нарича пролапс.

Изключително дискомфортното и дори болезнено състояние се причинява от комплекс от причини, сред които:

- едно или повече по-трудни вагинални раждания

- хормонални проблеми и отклонения

- нарушения в строежа на съединителната тъкан

- наднормено тегло

- тежка констипация и наличие на хемороиди

- напредване на възрастта

- миома или тумор.

Симптоматиката е много характерна:

- „дърпащи" болки ниско долу в слабините

- самопроизволно изпускане на урина при кашлица, смях или кихане

- болезненост и дори невъзможност за осъществяване на полов акт

- чести позиви за уриниране и инфекции на пикочните пътища

- обилна вагинална секреция, премесена често с кръв

- силен дискомфорт и болезненост при продължителен престой в право положение

- усещане за чуждо тяло. 

За да не се стига до по-тежки форми на пролапс и дори хирургически интервенции, можете да предприемете няколко неща, с които да се предпазите:

1. Най-важната и ефективна стъпка е редовното практикуване на т. нар. упражнения на Кегел, които представляват специален комплекс за стягане на тазовото дъно. Трябва обаче да се изпълняват продължително време и правилно, иначе нямат ефект.

2. Добре е да намалите теглото си, ако е наднормено и особено ако клоните към затлъстяване.

3. Умерената, но редовна физическа активност като ходене пеша, плуване, практикуване на йога, каланетика и др. също помага. Особено подходящи са упражненията с гимнастическа топка, които много ефикасно стягат тазовото дъно.

4. Въздържайте се от усилени фитнес упражнения и особено  от вдигане на тежести. Доколкото е възможно, не вдигайте никакви тежки предмети.

5. Ако имате мъчителна хронична кашлица, непременно се консултирайте с лекар и предприемете стъпки за трайното й и окончателно излекуване. Ако пушете, откажете цигарите, които могат да ви карат да кашляте.

6. Жените в менопауза е добре да се консултират със своя личен лекар или гинеколог за своевременно провеждане на естрогенна терапия, която ще укрепи тонуса и еластичността на мускулите и връзките в тази област. 

Комплекс на Кегел:

Можете да изпълнявате упражненията на практика навсякъде, както и във всяко положение: седнали, прави или легнали, на работа, вкъщи, в колата или автобуса. Важното е да ги практикувате редовно.

Напрегнете мускулите на тазовото дъно и задръжте в контракция за 5 сек. Отпуснете за 10 сек, преди да започнете следващата контракция. Повторете общо 10 пъти. Правете това упражнение три пъти на ден - сутрин, обед и вечер. Постепенно увеличавайте напрежението до 15 контракции и накрая  до 20 контракции.

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: