Здраве и красота

Профилактика на: Мускулна треска

Вие искате перфектно тяло - това е нормално. Започвате да го тренирате - и това е нормално.

Профилактика на: Мускулна треска

Желанието ви за резултати обаче надделява над възможностите на тялото ви - това вече не е нормално. Не за друго, а защото то ще ви „отмъсти" - с най-нормална (но болезнена) мускулна треска. Профилактика ли? Има!

1. Добрият стар съвет важи и днес - мускулната треска се лекува с още физическо натоварване, т.е. не спирайте със спортуването, но в намалени дози.

2. Винаги започвайте тренировката си със загрявка (поне 15 мин) на цялото тяло, за да подготвите мускулите за работа. Най-сигурният начин да получите мускулна треска е като се отдадете на неравномерно натоварване.

3. Ако сте начинаещи в спорта или скоро раждали, постепенно се натоварвайте. Започвайте с леки упражнения с малко повторения и увеличавайте равномерно на няколко дни.

4. За предотвратяването на мускулна треска след тежка тренировка може да помогне масаж, но той трябва да се направи веднага след приключване на физическата активност и задължително от терапевт.

5. Лекарите твърдят, че мускулна треска може да се появи вследствие от неочаквано силно напрежение. Практикувайте релакс методи за овладяване на стреса, за да преминавате по-лесно през изненадващите неприятности.

6. Високовъглехидратната диета и недостатъчният сън могат да утежнят положението с мускулните неволи.

7. Приемането на витамин С и магнезий може да предотврати мускулната треска, но в какво количество и колко време преди тренировка се приема може да ви каже само личният ви лекар, фитнесинструктор или терапевт.

8. Обърнете внимание на храненето си - набавяйте си достатъчно калций и калий. Първият елемент ще поемете чрез млечните продукти, а вторият чрез бананите и кайсиите например.

9. По време на тренировка пийте вода, за да не се нарушава водно-солевият баланс. Мускулът трябва да има вода, но задължително я приемайте на малки порции и бавно.

10. Ако все пак изпуснете положението, вземете си душ с топла и след това - с хладна вода. Тази процедура обаче изисква лекарски контрол заради индивидуалния подход - специалистът ще проследи състоянието ви, количеството мазнини в тялото, наличието на разширени вени и т.н.

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Илиян Баланов-Джони - терапевт-консултант на националния отбор по шорттрек, спортно ориентиране и футболни отбори, тел. 0887 419 804

 

Сподели: