Здраве и красота

Профилактика на: Разширени вени

Отново ще си говорим за заболяване, за което смятаме, че е присъщо за бабите.

Профилактика на: Разширени вени

Първа лоша новина - първичните разширени вени се срещат при хора над 20 години. Видяхте ли цифрата 20? Втора лоша новина - жените са по-застрашени от появата на този проблем. И още няколко: генетична обусловеност, наднормено тегло, бременност и застоял начин на живот. И за да не си говорим за лечение, ще потърсим изхода в профилактиката.

1 Движете се! Независимо дали ще се разхождате, или ще тренирате във фитнес залата, важното е да движите крайниците си, тъй като така се подобрява кръвообращението.

2 Хранете се здравословно! Диета, богата на плодове и зеленчуци, нетлъсто месо и риба, пълнозърнест хляб и яйца, ще ви помогне да редуцирате теглото си, да се преборите със запека и да поддържате перфектна форма.

3 Враговете на прекрасните крака - алкохол, тютюнопушене, мазни и солени храни. Пийте повече течности (поне 1,5 л на ден).

4 Високи токчета - само за специални случаи. Същото се отнася и за тесните дрехи. Всекидневната обувка трябва да бъде на нисък ток (3-5 см). Равната подметка, както и токчетата над 5 см водят до застой на кръвта.

5 Упражнения зад бюрото. Ако работата ви е свързана с целодневно седене, разхождайте се, клякайте, повдигайте се на пръсти, просто раздвижвайте често тялото си. И не кръстосвайте краката си!

6 Може би сте любителка на топлото, но не излагайте краката си твърде често на горещо слънце, вани или сауна. Освен това специалистите съветват да ги обливате с хладка или студена вода всяка вечер.

7 Глезете се - отделете време за масажи. Те подобряват движението на кръвта във вените.

8 Не забравяйте движението и по време на път. Ако сте с кола, спирайте на всеки час за раздвижване. Можете да ходите и в самолет, автобус и влак. И облечете възможно най-удобните си дрехи за пътуванията над 4 часа.

Въпрос към специалиста
д-р Стоян Генадиев

Какво забравят да правят жените, за да се предпазят от разширени вени?

Всеки трети българин страда от разширени вени, а между 1 и 2 % са тези, които търсят лекарска помощ. Това е генетично свързано заболяване, което представлява недостатъчност на съединителната тъкан. Наред с другите фактори, споменати по-горе, за жените е важно да знаят, че противозачатъчните също могат да предизвикат появата на разширени вени заради промяната в хормоналния баланс на организма.

Профилактиката на това заболяване е комплексна - промяна в начина на живот, взимане на медикаменти от групата на флавоноидите и т.н. Избягвайте стегнати колани и корсети. Вдигайте краката нависоко възможно най-често, така кръвта под въздействие на гравитацията се оттича към сърцето. Препоръчва се практикуване на спорт, но без вдигане на големи тежести - колоездене, плуване, ходене. При наличие на тежест и отоци в краката помага и носенето на еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат предписани от съдов хирург.

Усложненията настъпват, когато профилактиката и лечението не се направят навреме. Ако почувствате болка и тежест в краката, подуване в глезените или вените на краката станат видими, посетете вашия личен лекар или специалист по съдова хирургия, за да може хроничната венозна болест да бъде диагностицирана рано и своевременно да ви бъдат предложени превантивни мерки и лечение.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Стоян Генадиев, Клиника по Съдова хирургия и Ангиология при СБАЛССЗ „Св. Екатерина", тел. 02/9214 967, 02/9214 972

 

 

Сподели: