Здраве и красота

Профилактика на: Сенна хрема

Пролет е - повод за добро настроение, освен ако не страдате от сенна хрема.

Профилактика на: Сенна хрема

Разберете какво причинява алергичните реакции, свързани с този иначе жизнерадостен сезон, какви са симптомите и най-важното как да се спасите от тях.

Какво я причинява

Сред цветните алергии най-типична е сенната хрема. Тя се причинява от полените - тичинковия прашец на опрашващите се чрез вятъра растения-  дървета, треви, житни, плевели и храсти. За България най-честите причинители на сенна хрема са тревните полени, а от дървесните видове - брезовите.

Какви са симпотмите

*Кихане - често многократно.

*Сърбеж в носа, очите, небцето и ушите.

*Секреция - водниста или слузна, съпроводена със стичане на секрет по фаринкса, което предизвиква суха, дразнеща, упорита кашлица.   

*Запушване на носа със затруднено носно дишане.

*Зачервяване на очите, силен сърбеж и сълзене.

Как да се предпазите

*В най-рисковия период не стойте твърде дълго навън особено в паркове и градини, колкото и хубавото време да ви изкушава.

*Не се излежавайте върху прясно окосена трева.

*Ако нямате спешна работа и навън духа силен вятър, не излизайте изобщо - вятърът вдига растителните частици във въздуха и така те по-лесно попадат в очите и носа.

*Може да намалите симптомите на сенната хрема, като измивате обилно с вода лицето си и промивате носа си с т. нар. спрей за нос - стерилна морска вода. Така ще намалите полепналите по лигавицата на носа и очите полени.

*Носете слънчеви очила, за да защитите очите си и точно през периода на полените избягвайте да си поставяте контактни лещи.

*Когато се приберете след разходка, веднага си вземете душ, измийте и косата си, за да отстраните прашеца, полепнал по нея. Сложете дрехите, с които сте били навън, за пране.

*Не носете набрани от поляната цветя вкъщи.

*Когато проветрявате дома си, внимавайте да не го правите рано сутрин или късно вечер, защото тогава полените са най-много. Не оставяйте прозореца отворен през нощта.

*Махнете килимите, завесите, меката мебел, в които се развиват микрокърлежите.

*Премахнете плесените в банята и от другите части на дома ви, където се е появил мухъл през зимния сезон.

*Засилете имунната си система - пийте витамини, хранете се здравословно и спортувайте.

За съжаление никой не е застрахован от сенна хрема. Може да не сте страдали от нея никога през живота си и една прекрасна пролет да усетите симптомите. Принципно обаче болестта се проявява най-често, ако някой от родителите ви страда от алергии. Обикновено се усеща за първи път в училищна възраст, като в тийнейджърските години е пикът на изява.

Как се лекува сенната хрема

 Основните моменти в лечението:

*Избягване контакта с алергена.

*Медикаментозно лечение - противоалергични медикаменти през устата, локално в носа и очите.

*Провеждане на имунотерапия - специфично лечение, което може да промени естествения ход на болестта и да доведе до излекуване чрез постоянното прилагане на съответния алерген в покачващи се минимални дози.

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Албена Бъчварова, Медицински ценър „Детско здраве"; Тел: 02/9525-737

 

Сподели: