Здраве и красота

Профилактика на: Стомашни разстройства

Най-сетне - морето. Първото влизане във водата за тази година, излежаване на плажа, а в вечерта - обилно хапване в ресторанта... и на другия ден вече не всичко е толкова розово.

Профилактика на: Стомашни разстройства

Стомахът ви се бунтува - от смяната на климата от дългото плуване, от стоенето с мокри бански, но най-вече от определени храни...

Как да избегнете хранително натравяне?

Подбирайте и съхранявайте правилно храната. Поддържайте много добра лична хигиена. Не сменяйте рязко режима на хранене, не поръчвайте миди по моряшки, коктейл от скариди, панирани калмари и т.н. още първата вечер. В големите горещини преминавайте постепенно към морските дарове, пикантните ястия и тези с екзотичен привкус.

Плодове и зеленчуци

През лятото пазарът предлага голямо разнообразието от плодове и зеленчуци, съответно и тяхната консумация е голяма. Независимо дали сте си набрали лично ягоди или сте ги купили от някоя сергия, задължително ги измийте поне под течаща вода, а най-добре да е минерална. Не забравяйте да измиете и ръцете си с вода и сапун.

Вода

Внимавайте каква вода пиете, когато сте на курорт. Най-добре е да заложите на минералната - не само на плажа - купувайте си и за хотелската стая.  Преди да се отправите към екзотични страна, се консултирайте с лекар и по негова препоръка си направете необходимите за тази дестинация ваксини. Поговорете и с приятел, който вече е бил там - може да ви даде много ценни препоръки на принципа „не питай старило, а патило".

Консумацията на храна навън 

Сладолед от количка или машина; топли сандвичи, хот-дог, бургери, дюнери... Бъдете внимателни с тези продукти и въобще с всякаква храна, която е била пипана от продавача.

Ако сте си купили печено пиле, крем или друг продукт за бърза консумация, хапнете го в рамките на 12 часа след купуването. Много хора не знаят за това правило или просто не го спазват. Те си мислят, че щом съхраняват продуктите в хладилник,  могат спокойно да ги ползват на следващия ден, че и по-нататък. При високите температури и наличието на определена доза микроорганизми, те се размножават и достигат т.нар. инфектираща доза. Тя обикновено е голяма и може да предизвика заболяване. 

Следете срока за годност на храните, които купувате опаковани.

Ако храната е приготвена, например сте в ресторант, лесно ще познаете, че е развалена, по лошия вкус и можете да я върнете. В случай че сте си вкъщи, я хвърлете - не рискувайте. Екзотичните кухни предлагат храни с много подправки - това притъпява вкуса и е възможно човек да хапне ястието, дори без да разбере, че е развалено. Затова ограничете прекалено пикантните и екзотични блюда. 

Морски дарове

На море сте, естествено, че ви се иска да ядете предимно това - с тях обаче трябва много да се внимава. Миди, скариди, омари, октоподи, калмари - тези продукти трябва да са абсолютно пресни и да са минали през термична обработка. 
Мидите или „филтърът на морето", са най-опасни, защото поемат в себе си всякакви микроорганизми. Те се развалят много бързо. Симптомите при отравяне с тях са: изтръпване на езика и устните, метален вкус в устата,  режещи болки в корема, нарушена термална чувствителност - натровеният усеща топлите предмети като студени, а студените като горещи. При наличие на тези симптоми спешно потърсете медицинска помощ. 

Какво да правите, ако сте яли развалена храна?

Най-добре да сe обърнете към лекар в спешно звено или инфекционист.  Зависи и от количеството на погълнатата храна. Ако можете, предизвикайте повръщане или ако се наложи, ще ви се направи стомашна промивка. След това вземете активен въглен. В никакъв случай не пийте мляко. То засилва още повече действието на токсините в стомашно-чревния тракт.

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Мария Николова, специалист „Хранене и диетология", Медицински университет - София, катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889/628851

 

Сподели: