Здраве и красота

Профилактика на Гъбични инфекции

Някои се връщат от почивка с подаръци под формата на гривнички, мидички, дрешки, сувенири, а други с... гъбички.

Профилактика на Гъбични инфекции

Как да останете в първата група?

Трябва да знаете, че всеки човек има гъбички - те се намират в пълна хармония с нашето тяло. Няма как да бъде иначе, при положение че живеем в разнородна среда и постоянно докосваме различни хора и вещи. Понякога обаче определени предпоставки създават условия за развитие на гъбична инфекция. Добрата новина е, че има как да я избегнете или поне да ограничите срещите си с нея.

1. Консумирайте ежедневно кисело мляко (по възможност направено от... мляко). Живата бактерия в него подобрява чревната флора и имунитета на лигавиците в организма ви.

2. Жените, склони към образуване на инфекции, трябва да намалят приема на въглехидрати, тъй като гъбата по принцип харесва глюкозата. Когато кръвната захар е висока, средата й за развитие става повече от благоприятна.

3. Станете фен на пробиотиците и започнете да ги приемате. Особено ако по някаква причина взимате антибиотици. Под каква форма и за какъв срок да приемате пробиотици, ще ви обясни личният ви лекар.

4. Не си правете кола маска на интимните части при случайни или съмнителни условия, а само от специалист в лицензиран козметичен салон, спазващ задължителните здравнохигиенни норми.

5. Всички харесваме красивото и изкусително бельо, но трябва да обръщаме внимание и на качеството. Използвайте само бельо от мека, памучна материя. По възможност избягвайте подобни артикули със съдържание на найлон, ликра и други изкуствени материали.

6. В момента, в който се установи наличието на гъбична инфекция, премахнете от гардероба си т.нар. прашки, поне до пълното ви излекуване.

7. Знаете ли, че в аптеките се продават дезинфектанти за интимните зони, които се използват след хигиенния душ в края на плажния ден на морето или басейна? Те са подходящи и за дните след изтичането на месечния цикъл.

8. Ползвайте гелове за интимна хигиена, закупени единствено от аптека. Само там ще намерите медицинска козметика, подходяща за целта.

9. Дамските ви превръзки трябва да бъдат памучни. Другите видове абсорбират добре, но менструалната кръв може да ги превърне в истински развъдник на бактерии.

10. Крайностите са противопоказни. Прекалената хигиена е също толкова противопоказна, както и неглижирането й. Един до три пъти дневно измиване с вода и интимен гел е предостатъчно в зависимост от времето (съобразено с летните жеги) и физическата ви активност.

11. Избягвайте по възможност използването на обществени тоалетни и бани, а когато все пак се налага, задължително бъдете предпазливи по отношение на хигиенните условия. И не забравяйте - хавлиени кърпи, интимно и спално бельо са само за лично ползване!

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Мария Янкова, акушер-гинеколог, УБ „Лозенец", тел. 0888 947 836

 

Сподели: