Здраве и красота

Профилактика на колита

Колитът представлява възпаление на дебелото черво с различен произход.

Профилактика на колита

Инфекциозният колит може да се предизвика от бактерии, вируси и паразити. Хроничният колит включва широк спектър от промени, най-често с не така ясна причина  или с участие на различни генетични фактори и фактори от външната среда (болест на Крон и улцерозен колит), нарушение в кръвоснабдяването на дебелото черво (исхемичен). Микроскопският колит се свързва с автоимунни нарушения, а химичният - с химично дразнене от вещества, внасени чрез клизма.

Най-общите симптоми при колит са коремна болка или дискомфорт, нарушения в дефекацията, особено диария. Те могат да бъдат придружени от кръв и слуз в изпражненията, повишена телесна температура и втрисане.

Искате да избегнете всичко това? Има как. Нужна ви е профилактика.

1 На първо място е хигиената. Трябва да сте запознати с качеството на източника си на вода. Днес се предлагат много методи за пречистване на водата, която тече от чешмите ни.

2 При подготовка и приготвяне на храната трябва да се спазват задължителните санитарно-хигиенни изисквания. Измивайте плодовете и зеленчуците внимателно с топла вода.

3 Исхемичният колит се профилактира с изключване на тютюнопушенето като навик, поддържане на нормални граници на кръвното налягане и допустими стойности на холестерола (борба с атеросклерозата).

4 Бъдете сигурни, че зъбите ви са здрави. Посещавайте стоматолог поне веднъж годишно за профилактичен преглед.

5 Когато се храните, правете го бавно, без да бързате, за да не натоварвате стомаха. Обезателно сядайте на масата поне три пъти през деня и наблегнете на закуската.

6 Може да ви звучи странно, но ще избегнете появата на колит със спорт. Забранете си заседналия начин на живот. Лекарите препоръчват поне 30 мин активно движение най-малко 4 дни в седмицата.

7 Добре е да знаете, че инфекциозният колит се дразни от свинско, патешко и гъше месо, краставици, зеле и газирани напитки.

8 Ако искате да се грижите за благополучието на вашите черва, не се хранете късно вечер, приключвайте с яденето поне 3 часа преди лягане. Последното ви хранене за деня не трябва да съдържа много груби храни (боб, леща, гъби, ряпа).

9 Ако сте почитател на подправките, нека те бъдат зелени. Пикантните и люти добавки към храната дразнят изключително много стомаха и червата.

10 От толкова забрани вече се чудите с какво да се храните? Най-полезно за профилактика на колита е киселото мляко. Освен това всеки ден яжте плодове и зеленчуци - това поддържа баланс между „добрите" и „лошите" бактерии в червата в полза на „добрите".

11 Ако сутрин обичате да пиете чай, приготвяйте го от шипка, липа, мента.

12 В случай на установен колит е добре да намалите количеството на храната. При остра диария приемайте картофи, ориз, варени моркови и препечен бял хляб.

13 Специалистите съветват да мислите повече за собствената си почивка, тъй като една от причините за появата на колит е стресът. Сънят ви трябва да „събира" своите 8 часа на денонощие. Не пропускайте малките почивки в офиса. Ако излизате в отпуск, не го прекарвайте вкъщи. Чистият планински въздух е благоприятен за вашия организъм.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: проф. д-р Л. Матева, дмн
УМБАЛ „Св. Иван Рилски"

 

Сподели: