Здраве и красота

Профилактика на кожата на ръцете

Може би очаквате да прочетете, че се сещаме за кожата на ръцете чак през есента.

Профилактика на кожата на ръцете

Не! Ние се сещаме за кожата на ръцете си едва когато тя вече се напука от студа, сърби и дори започне да оставя кървави следи. Е, за да не стигате до подобни драматични гледки и усещания, ние ви подсещаме, че СЕГА е моментът да се заемете с профилактика на едно от малкото открити места от тялото през студения сезон. А той настъпва с пълна сила, дами и господа!

1. Слънцезащитата не е само за лицето. Кожата на ръцете също се нуждае от крем, който я предпазва от вредните влияния на лъчите. Есента е времето да потърсите подходящия за вас. Не забравяйте, че снегът през зимата отразява слънчевата светлина и я прави още по-силна.

2. Чували сте за витамин А и витамин Е, нали? Кремът ви за ръце трябва да ги съдържа. Менюто ви също - спанак, коприва, моркови, цвекло, пшеница, ръж, черен дроб.

3. Най-големият унищожител на кожата на ръцете са препаратите за почистване на дома. Знаем, че гумените ръкавици са неудобни, но затова пък са единственият начин да не си докарате екземи и разранявания, които ще ви съсипят през студения сезон.

4. Дръжте на нощното си шкафче крем за ръце. Не пропускайте да ги намажете преди лягане - само през нощта кожата има няколкочасова почивка, по време на която не е в съприкосновение с вода, препарати, козметика и други.

5. Ясно е, че през зимата ще носите дебели ръкавици. Ние ви препоръчваме обаче да си вземете и един по-тънък памучен чифт за късната есен. Сега, дори и когато дните са по-топли, сутрините са си направо зимни.

6. Ръцете също се нуждаят от SPA. И то не само когато посещавате маникюриста си. Ако имате възможност, веднъж в седмицата се оставяйте в ръцете на масажист - той знае какво да направи, за да профилактира кожата ви за студения сезон. В противен случай си правете редовно пилинг и маска в домашни условия. По магазините ще откриете и специални ръкавици, които се поставят след нанасяне на продукта.

7. Не си режете кожичките на ноктите. Създавате условия за разраняване и инфекции.

8. Не прекалявайте с миенето на ръцете, нито пък с пилинга. Грижата е важна, но вманиачаването може да ви изпрати в другата крайност, където да си причините други главоболия.

9. Зимният крем за ръце трябва да бъде обогатен с мазнини!

Автор: Десислава Христозова
Консултант: д-р Весела Петкова, специалист дерматология и венерология, естетична медицина, тел. 0896 845526

 

Сподели: