Здраве и красота

Профилактика на предраковите заболявания на маточната шийка

Направило ли ви е впечатление, че почти винаги, когато става дума за здравеопазване, се пише и говори за лечение на тази или онази болест?

Профилактика на предраковите заболявания на маточната шийка

И много по-рядко се акцентира именно върху здравеОпазването, тоест съхраняването на здравето. Защо? Така ли е в другите европейски държави, или това си е чисто български синдром, или просто е характерно за бедните народи да боледуват, поради липса на здравеОпазване. Истинският проблем обаче не е финансов, а информативен. Да се получи точна и коректна информация за съвременните бичове срещу нашето здраве и, разбира се, как да се предпазим от тях. В тази посока, към превенция, са отправени и усилията на Българското дружеството по онкогинекология. За профилактиката на предраковите заболявания на маточната шийка се консултирах с един от членовете на дружеството - д-р Христо Станков.

Защо се налага профилактика

В света ежедневно умират по 600 жени от рак на маточната шийка. При това възрастта, която се поразява от този вид рак е между 30 и 55 години, тоест активна възраст. При всеки 8 от 10 жени е доказано, че са били в контакт с човешкия папиломен вирус, който причинява рака на маточната шийка. Това със сигурност вече е доказано и има методи, с които вирусът се изследва.  

Кои всъщност са предраковите състояния

Това са изменения на маточната шийка, които в зависимост от степента на тежест се определят като лека, умерена и тежка степен на предраково състояние. Спряганите обаче от много жени като предракови състояния ранички на маточната шийка (които всъщност са лигавици на нетипично място) и разкъсванията по нея след раждане, всъщност не са такива. Те се наричат фонови заболявания. Границата между лигавицата, която е на нетипично място, и нормалната се нарича зона на трансформация. Там, където те се срещат, обикновено действа човешкият папиломен вирус (ако жената е негов носител) и действително може да се получи атипично изменение на маточната шийка. Съвременното отношение на гинеколозите към раничките, особено при млади момичета и млади жени, които не са раждали, е да се наблюдават - цитологично и колпоскопски, без да се извършва някакво лечение.

Но освен страха поради не достатъчна информираност, има и друг момент, много от жените, които са отишли при д-р Станков и са се изследвали за вируса, се оказват носителки. Този резултат ги паникьосва „ето аз съм болна от рак". И се създава една канцерофобия. Но истината е, че самото носителство на вируса не означава непременно развитие на рак. Защото вирусът може между 8 и 12 месеца да се самоочисти от организма. Статистиката е следната - леката форма на предраково състояние при млади жени в 60% води до обратно развитие. В тези случаи жената трябва да си прави на 4-6 месеца цитологично и колпоскопско изследване. Ако обаче се налага лечение, то се състои в електрокоагулация, лазертерапия или с изстудяване, по преценка на клинициста. Когато степента е умерена или тежка, лекарите определят своето поведение в зависимост от възрастта на жената, дали е раждала, дали й предстои да има бременности. При тежката степен се стига и до изрязване на част от маточната шийка. Което обаче не пречи за последващо забременяване.

Човешкият папиломен вирус

Човешкият папиломен вирус е причинителят на рака на маточната шийка. Тази връзка е направена от проф. Цюрхаузен, който през 2008 г. спечели Нобелова награда за медицина. Малко известен факт е, че вирусът причинява и обикновените брадавици по кожата, кокошия трън, брадавиците в областта на половите органи на жената. Респираторната папиломатоза при децата между 2 и 5-годишна възраст, която протича като астматичен пристъп, също. Това са деца, родени по вагинален път, обикновено при първораждащи, носителки на човешкия папиломен вирус. Диагнозата се поставя от лекар УНГ, който вижда, че на гласните връзки детето има полипоза, което също причинява астматичен бронхит.

Всъщност 70-80% от населението са носители на вируса. Съществуват около 200 негови разновидности в природата, от които около 30 имат отношение към половата сфера. Най-често това са 16-ти и 18-ти тип.

Как се предава инфекцията

Предава се предимно по полов път, но и чрез интимни ласки, допир кожа до кожа (в детската възраст), по време на раждане - при жени, носителки на вируса, особено при младораждащи първескини, раждали по вагинален път, също и при орална любов. Рисковите фактори са: наличието на инфектиран партньор, ранното започване на полов живот, повечето партньори (т. нар. промискуитет), тютюнопушенето, използването дълго време на противозачатъчни таблетки, намалената имунна защита на организма, както е при инфектираните с ХИВ, бременността също е фактор за намалена защита на организма. Най-лошото е, че наличието на вируса не се проявява с никакви външни симптоми, а и не създава антитела, така че не може да се докаже по кръвен път. Най-често с него се заразяват момичета между 20 и 25-годишна възраст.

Профилактиката

Първата стъпка за профилактиката се състои в гинекологичен преглед и вземане на т. нар. цитонамазка (ПАП тест). Необходимо е ПАП тестът да се прави поне веднъж годишно, защото много често специалистите откриват заболявания, за които жената няма никакви оплаквания или симптоми, просто е минала на профилактичен преглед. Този метод представлява остъргване на клетки от канала на маточната шийка, които със съответно оцветяване се гледат от цитолог и дават информация за наличието или отсъствието на атипични клетки. Ако има такива, следват други изследвания. Едно от тях е колпоскопията. Метод, при който се гледа маточната шийка под увеличение и се търси наличието на атипична лигавица. Прави се и ДНК анализ на вируса, за да се докаже или отхвърли присъствието му в организма и дори може да се установи точно кой от типовете е. Когато е извършено всичко до тук, се прави и биопсия. Тя представлява вземане на малко парченце тъкан от повърхността на шийката, което бива изследвано и се поставя диагнозата.

В чия компетенция е провеждането на превантивните мерки

Първата стъпка може да се направи от личния лекар, от гинеколог от ДКЦ-то или от акушерка. Тоест може да се направи и в доболничната помощ и в болнично заведение. Оттук нататък, ако цитонамазката не е в норма, следва допълнително уточняване.

Що се отнася за колпоскопията е необходим специалист с известна квалификация.

Ваксините

Ваксините са т. нар. първична профилактика. Създадени са 2 вида, които предпазват от човешкия папиломен вирус тип 16 и 18. Благодарение на тях може да се предотврати развитието на рак на маточната шийка. Поставят се във възраст преди момичето да започне да води полов живот. Можете да ги закупите свободно в аптечната мрежа. И да, ваксините се купуват и не влизат в имунизационния календар на нашата страна. В тази посока са усилията на Българското дружеството по онкогинекология, които в своите проекти са си поставили като приоритет възможността да се започне първична профилактика с тези ваксини на момиченцата между 11 и 12-годишна възраст, преди да започнат да водят полов живот.

Има държави, в които се правят като част от имунизационния календар.

Няма съмнение, че основният начин да се запази здравето е профилактиката. В случая говорим за веднъж годишно посещение при акушер-гинеколога за цитонамазка. Разбира се, има и момент, че немалко жени сме се натъквали на това, че личният лекар не иска да даде направление за профилактичен преглед, а само при оплакване. Но трябва да сте настоятелни, става въпрос за вашето здраве. Все пак в нашата държава има и програми за скрининг по желание (прави се и в САГБАЛ "Шейново"). От друга страна работодателят също може да задължи своите служители да извършват профилактични прегледи. Профилактиката на рака на маточната шийка обаче, предвид разрастващите се размери на заболелите жени, трябва да стане държавна политика. Именно поставен на държавно ниво, този проблем в скандинавските страни вече е решен. Нарича се популационен или масов (задължителен) скрининг.

Пожелаваме успех на д-р Станков и екипа на Българското дружество по онкогинекология, които са внесли проект за масов скрининг на българките за профилактика на втория по честота бич срещу женското здраве. 

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Христо Станков, акушер-гинеколог, специалист по патология на маточната шийка,
ІІ-ра САГБАЛ "Шейново" гр. София

 

Сподели: