Здраве и красота

Профилактика увреждане на слуха

Ушите са едни от най-сложните органи в нашето тяло.

Профилактика увреждане на слуха

Те обаче са и едни от органите, които най-малко пазим. Накратко, външното ухо приема звуците от света около нас, прехвърля ги към средното ухо, което от своя страна ги предава на вътрешното ухо. В последното има около 20 000 нишковидни клетки, които превръщат звуковите вибрации в нервни импулси и ги изпращат към мозъка. Там вече ние разбираме какво чуваме. Когато, с времето, слухът ни се уврежда, всъщност означава, че нишковидните клетки отслабват. Резултатът - започваме да различаваме все по-малко странични шумове и ни се струва, че хората си мърморят под носа, когато говорят с нас.

Загубата на слуха може да бъде кондуктивна, когато е причинена от натрупване на ушна кал, туморно образувание, перфорация на тъпанчето, течност в средното ухо или отосклероза (разрастване на костта в средното ухо). Добрата новина тук е, че тя се влияе от медицинска намеса и слухът може да се възстанови до определена степен. Невросензорната загуба на слух се причинява от излагане на силен шум, употреба на ототоксични медикаменти, травми, вирусни или бактериални инфекции. Тя може да се коригира само частично чрез слухопротезиране (със слухово апаратче).

1 Колкото и незначително да ви се струва, посещавайте специалист уши-нос-гърло веднъж годишно. Той може да установи начална загуба на слуха, която вие все още да не усещате.

2 Не почиствайте ушите си със стандартните клечки за уши, с които често бъркате дълбоко в ушния канал и можете да нанесете травма. Посъветвайте се със спецалист кое е най-доброто средство за вас.

3 Днес повечето от нас живеят в големите градове. Обстановката в тях обаче е предпоставка за частична загуба на слуха - прекалено голямото количество автомобили, строежи, заведения с висока музика и т.н. Когато почивате, правете го на тихо място.

4 Някои професии са доказано рискови за здравия слух. Сред тях са миньори, строители, работници в цехове. Ако сте едни от тях, спазвайте всички мерки за предпазване, като носенето на специални слушалки и задължителна почивка сред тишина.

5 Ако сте почитатели на силната музика или работата ви е в нощно заведение, например, осигурете си почивка. Специалистите твърдят, че на един час са достатъчни 30 минути тишина, за да се възстанови слуховата система.

6 Високата музика от слушалките на MP3 плеъра е сигурен начин да намалите възможността си да чувате. За съжаление тази загуба на слуха е необратима.

7 Някои видове антибиотици са ототоксични, когато се употребяват дълго време или се превиши предписаната от лекаря доза.

8 Добре е да знаете, че здравословният начин на живот се грижи и за слуховия ви апарат. Някои заболявания като захарен диабет, атеросклероза, гноен отит и дори обикновен грип могат да станат причина за частична или пълна загуба на слуха.

9 Специалистите твърдят, че тютюнопушенето също уврежда слуха. Причината е, че цигареният дим нарушава нормалния приток на кръв в кръвоносните съдове в ухото и го лишава от нужното количество кислород.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: д-р Димитър Златков - началник

отделение „Уши-нос-гърло",

МБАЛ „Токуда болница София"

 

Сподели: