Здраве и красота

Профилактика за: конюктивит

Когато слънцето се прокрадва през прозореца рано сутрин и започва да се разхожда по клепачите на очите ви, събуждането може да бъде приятно или... тъмно.

Профилактика за: конюктивит

Ако не можете да отворите очи, защото клепачите ви са залепнали един за друг, най-вероятно имате конюнктивит. „Честито"! Бактериален, вирусен или алергичен, той носи със себе си и дразнене, зачервяване, сърбежи, парене, сълзене, отделяне на гнойни секрети. На всичкото отгоре е много упорито заболяване. За щастие има как да го избегнете.

1 За да се предпазите от инфекциозен конюнктивит, е важно често да миете ръцете и лицето си с топла вода и сапун.

2 Може да си спестите неприятното заболяване, ако не споделяте капки за очи, кърпи, салфетки, хавлии, грим, възглавници с други хора.

3 Най-често вирусният конюнктивит „бушува" в яслите и детските градини. Можете да предпазите детето си, като при данни за заболели в групата му или на площадката сутрин и вечер му слагате сребърна вода под формата на капки.

4 Може да започнете профилактика, ако сте били в контакт с болни, дори и да не усещате симптоми на заболяването.

5 Ако знаете, че сте склонни към алергичен конюнктивит, в дните на цъфтежа на дърветата и тревите стойте на закрито колкото можете повече. По-често забърсвайте прах вкъщи.

6 Офталмолог може да ви посъветва да си слагате профилактични капки за очи за предпазване от алергичен конюнктивит.

7 Конюнктивитът не се влияе добре от ултравиолета, затова е добре в дните на обостряне да носите качествени слънчеви очила.

8 Някои конюнктивити могат да бъде профилактирани само с избягване на дразнителя - препарати за почистване или други химикали.

9 Неонаталният конюнктивит се предава от майка на дете по време на раждане. Ето защо от особено значение е пренаталното изследване и лечението на влагалищните инфекции и други сексуалнопреносими заболявания.

10 В някои страни включително и у нас на всички новородени по естествен път се слагат антибиотични капки за очи за профилактика на неонатален конюнктивит.

11. Установено е, че деца, които прекаляват със захарта под формата на шоколади, вафли или други концентрирани въглехидрати, по-често се оплакват от зачервяване на клепачите и очите.

12. Понякога след плуване в басейн очите започват да парят и болят. Вероятно химикалите във водата са били прекалено агресивни. Не е изключено обаче да възникнат миниепидемии при неспазване на изискванията за дезинфекция, така че посещавайте само добре поддържани водни съоръжения.

тор: Десислава Христозова

Консултант: д-р Славена Стойкова - офталмолог,

УБ „Лозенец" и ДКЦ „Токуда"

 

Сподели: