Здраве и красота

Профилактика за здрави бъбреци

Казват, че болката в бъбреците е една от най-силните болки, която човек може да изпита.

Профилактика за здрави бъбреци

Ако сте преживели този ужас, сигурно в момента кимате с глава. И най-вероятно вече знаете какво да правите, за да не ви боли отново. Има хора обаче, които не само че не могат да си представят дискомфорта, но и нехаят за това. Освен това лекарите твърдят, че летните месеци, които очакваме с такова нетърпение, са по-рискови за възникване на проблеми с бъбреците. Ето защо месец май е точният период да се информирате как да правите профилактика.

1 Златната водна среда - организмът ви се нуждае от вода, но не прекалено, защото и бъбреците, и сърдечносъдовата система се претоварват. Подходящото количество е 1,5-2 л на ден. Соковете и кафетата не заместват водата.

2 Няма златна среда за солта - колкото по-малко, толкова по-добре. Достатъчно сол има във всички продукти, които консумирате във всекидневието си, а прекомерната й употреба натоварва сърдечносъдовата система (повишава се кръвното налягане), а оттам и бъбреците.

3 За здравите бъбреци са необходими витамини от група B, витамини C, D, E. Те са естествени антиоксиданти, които съхраняват и подобряват бъбречната функция. Има ги в най-големи количества в пресните плодове и зеленчуци, морската риба и морските дарове, млечните продукти.

4 Не прекалявайте с консумацията на патладжани. Те не са подходяща храна при заболявания на бъбреците.

5 Движете се. Това провокира обмяната на веществата и функциите на бъбреците.

6 Любимото бързо отслабване на жените може да се окаже опасно и за бъбреците. Резкият спад на мазнините около тези органи ги прави по-подвижни, което може да е причина за поява на болки в областта на бъбреците в изправено положение.

7 Летните настинки, които обикновено се случват от невнимание, могат да бъдат основна причина за страдане на бъбреците. Пазете се от климатиците и течението. Специалистите твърдят, че 30% от жените търсят помощ заради проблеми с отделителната система след лятната отпуска.

8 Не е задължително да ви е студено, за да се обувате. В горещите дни може да носите чехли, но не ходете боси по цимент, мрамор или плочки. Студените крака и кръст са основна причина за настиване и възпаление  на бъбреците. Затова пък е много полезно да ходите боси по гореща земя или пясък.

9 Мокрият бански може да стане причина за цистит.

10 Всяка инфекция в организма заради понижен имунитет може да е предпоставка за развитие на заболявания на  бъбреците.

11 Високото кръвно налягане уврежда бъбреците. Посъветвайте се с кардиолог какви мерки да вземете, за да поддържате нормални граници.

12 Добре е да знаете, че неколкократните настинки, цистит или друг проблем могат лесно да преминат в хронично заболяване, свързано с бъбреците.

13 Не стискайте! Застоят на урина дава възможност на микробите да се разнесат към бъбречните канали.

14 Кариесите и възпалените сливици също могат да станат причина за проблеми с бъбреците. Инфекцията се пренася с кръвта и често стига до отделителната система.

Автор: Десислава Христозова

Консултант: д-р Даниел Гайдаров, уролог, болница „Вита", тел. 0885 597 550

 

Сподели: